Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Η πανδημία σε αριθμούς: Τα στοιχεία που σόκαραν την κυβέρνηση - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ χωρίς τα μέτρα

από το thetoc.gr

Σοκάρουν οι αριθμοί της πανδημίας σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους - Lockdown για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Εφιαλτικοί είναι πλέον οι αριθμοί της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα η οποία τις τελευταίες τρεις ημέρες σπάει το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο, φτάνοντας τις 2.917 μολύνσεις σε μόλις 24 ώρες. Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας που αποδείκνυαν την έκρηξη της διασποράς σε όλη την χώρα ήταν αυτά που οδήγησαν την κυβέρνηση

να προχωρήσει σε ένα δεύτερο, οριζόντιο lockdown, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για την νέα καραντίνα που διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και στα οποία βασίστηκε προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του. 

"Σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες"

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κατέστησε αναπόφευκτο το lockdown. "Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων, ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες όταν από την αρχή της πανδημίας είμαστε σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα" είπε χαρακτηριστικά. 

Εξίσου σημαντική -κατά τον ίδιο- ήταν και η αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και ΜΕΘ, ενώ παρατηρείται πλέον και "μία άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία".

"Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες δέκα μέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Από τους οποίους θα έπρεπε με βάση τα στατιστικά, οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο νοσοκομείο "Σωτηρία", με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 μέρες" ανέφερε, περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι χωρίς τους νέους περιορισμούς, υπήρχε πιθανότητα μέσα σε 15 μέρες η πίεση στο Σύστημα Υγείας να ήταν ανυπόφορη. 

"Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις". 

 

"Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική", κατέληξε ο πρωθυπουργός.  



Τσιόδρας: Πλέον στα νοσοκομεία μπαίνουν περισσότεροι από όσοι βγαίνουν

"Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας", επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου, η εκθετική αυτή αύξηση της διασποράς η οποία οδηγεί στην πίεση του ΕΣΥ, σε βαθμό που ίσως θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ήταν αυτή που οδήγησε τους επιστήμονες στην απόφαση να εισηγηθούν το lockdown.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε τουλάχιστον 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά και ανησυχητικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στους άνω των 65 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο μετά την μόλυνση από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, "τις τελευταίες επτά ημέρες είχαν νοσήσει σ' αυτές τις ηλικίες περισσότερο από 1.000 άτομα". Όπως εξήγησε ο καθηγητής, "σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει και πόσοι μπορούν και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ", παρουσιάζοντας και τα αντίστοιχα στοιχεία. 

 

"Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη", είπε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε πως προχθές το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα, είχαν φτάσει τους 1.600, τονίζοντας ότι "πλέον μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί". Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύεται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές.  




"Η χρήση μάσκας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει το εμβόλιο" είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορά την μεταδοτικότητα του ιού και αν αυτή έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα γι' αυτό και απαιτείται επιπλέον επιστημονική έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο κλίμα, δήλωσε ότι "φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα είναι πιθανό να αυξάνεται σε ποσοστό 20% με 30% όσο πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους". Αν εφαρμοστούν με ευθύνη τα μέτρα, τότε "με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση των μεταδόσεων και περιορισμό των κρουσμάτων" είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις από εργαστήρια που ελέγχουν το θέμα στη χώρα μας, ότι τα μέτρα θα δουλέψουν. 

 

 

Στο ενδεχόμενο νέου lockdown ή παράταση του lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε, πως "κανείς δεν αποκλείει τίποτα, γνωρίζοντας πως συμπεριφέρονται οι ιοί, αλλά ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός ώστε να ξανανοίξουμε την κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πλέον πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό με την ιχνηλάτηση όταν κλείνουμε την κοινωνία.  





Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. "Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ την μέρα. Περίπου 19.000 τεστ ανά ημέρα και 3.000 γρήγορα τεστ ανά ημέρα. Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα", κατέληξε.

 

 

 




 

 

Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές. Από τις 26 Οκτωβρίου καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων, είπε και ανέφερε ότι χαρακτηριστικά προχθές το βράδυ είχαν καταληφθεί 213 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή το 60% των κλινών για covid. Οι άνδρες εξακολουθούν να προσβάλλονται πιο σοβαρά είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση και τους θανάτους. 

 Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 και 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας