Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Τον έφτυσε


του Β. Π. Καραγιάννη

Το 1997 εκδώσαμε σαν Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης τις «Μνήμες» του Αλέκου Σακαλή (Πετρόμπεη) με τις αναμνήσεις του της κρίσιμης κι αιματηρής δεκαετίας (1940 -1950) Κατοχή Εθνικη Αντίσταση, Εμφύλιος στην περιοχή μας. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι γνωστοί φιλόλογοι και συγγραφείς Νίκος Καλογερόπουλος και Μιχαλης Κουρκούτας.Σε μια καταλογάδην αναφορά του συγγραφέα για τους συντρόφους, συμπολεμιστές, γνωστούς και φίλους εκείνης  της περιόδου γράφει κατά λέξη για κάποιον:
«Γκολέμας, Κοζανίτης, έφτυσε τους Γκεσταπίτες και τον Αβραάμ το συνεργάτη της Γκεστάπο μέσα στην πλατεία και τον σκότωσαν. Δεν ανήκε πουθενά ούτε στο ΕΑΜ ούτε στο ΚΚΕ. Ηταν ένας καλός πατριώτης».
 Τώρα που ξαναξεφυλλίζω το βιβλίου στέκομαι σ’ αυτόν τον άγνωστο για μένα πατριώτη και την πράξη του, που μου θύμισε αυτό που γράφει ο Φωτάκος στα Απομνημονεύματά του: «τον έφτυσε σιέλω μακρώ» με την έντονα συναισθηματική κι άφοβη αντίδρασή του κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν και την πράξη του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας