Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Το συντριβάνι των Σερβίων

Του Βασίλη Μαρκόπουλου

Βρίσκονταν απέναντι από το σημερινό Ταχυδρομείο ,στο σταυροδρόμι τεσσάρων δρόμων. Κατασκευάστηκε πολύ πριν το 1881. Παλιά γινόταν εκεί η Λαϊκή αγορά και ήταν τα πιο γνωστά παντοπωλεία του Κοντοδίνα , του Μαρίκου και του Αγρου.
Η βάση του ήταν κυκλική , με πελεκητές μαρμαρόπετρες ύψους 1,20 μέτρων και ολόγυρα είχε πολύ όμορφα λεπτοδουλεμένα σιδερένια κάγκελα. Η πλευρά του προς την Αγία Κυριακή στολίζονταν απο μια πανέμορφη σιδερένια πόρτα. Η σκεπή του ήταν κατασκευασμένη σε κινέζικο στιλ. Είχε πάντοτε νερό και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και δίπλα του ήταν ένας πλάτανος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία και η φωτο είναι από το βιβλίο του Κοσμά Σαββιλωτίδη.
Τι θα έλεγαν οι τοπικοί Αρχοντες για την ανακατασκευή του στην ίδια περίπου θέση και δίπλα του να φυτέψουν και τον πλάτανό του συντροφιά ;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με το καινούριο συντριβάνι τι γίνεται? Όποιοι το έφτιαξαν γιατί δεν μερίμνησαν για την συντήρηση του? Όλα ρημαγμένα. Ντροπή για άλλη μια φορά.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι ψάχνεις? Τα ξύλα σάπισαν, συντριβάνι δεν υπάρχει πλέον....ότι να ναι

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Γιατί αφαιρέθηκε το σχόλιο μου?Είναι κακό κάποιος να πιστεύει ότι τα έφτιαξαν για να πάρουν μίζες? Όπως και το δικαστικό μέγαρο Σερβίων. Το έφτιαξαν και το παράτησαν. Αλλά μετά έχτισαν καινούριο πολιτιστικό. Γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν το ήδη υπάρχον κτήριο?? Ότι δεν σε συμφέρει το σβήνεις? Που είναι η ελευθερία λόγου?

Ανώνυμος είπε...

Στο Λιβαδερό υπήρχε συντριβάνι, που αντί να προχωρήσουν στον καθαρισμό, προέβησαν στην ποιο εύκολη λύση στο ξύλωμα. Υπήρχαν δύο πάρκα και νησίδες, αντί να τα συντηρήσουν και να ανακατασκευασουν τις όποιες ζημιές προχώρησαν στο ξύλωμα.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κύριε Μαρκοπουλε αν και δεν σας γνωρίζω.Και στην πλατεία της λαϊκής αγοράς αντί να κάνουν ένα συντριβάνι,τη γέμισαν κράσπεδα με ένα καλύβι στη μέση. Τέτοιο έκτρωμα δεν υπάρχει πουθενά.

Το Προφίλ μας