του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στις 4 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του εν Δράμα, του Καρσλίδη (1901 Αργυρούπολη του Πόντου - 1959 Σίψα Δράμας). Πρόκειται για έναν από τους νεώτερους αγιοκαταταχθέντες αγίους. Το έτος 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης κ. Βαρθολομαίος προέβη στη Δράμα στην αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη.
Για τον άγιο Γεώργιο τον εν Δράμα τον Καρσλίδη άκουσα για πρώτη φορά, το όνομά του και λίγα λόγια για τον τρόπο του βίου του και για την αγιότητά του, ως προσιτή και εφικτή από τον σύγχρονο άνθρωπο, από τον μακαριστό λόγιο αγιορείτη Μοναχό π. Μωϋσή στον Άγιο Νικόλαο στην Κοζάνη. Το θέμα της ομιλίας του πατρός Μωϋσή ήταν οι νεώτεροι Άγιοι και η αγιότητα στο σύγχρονο κόσμο ως δυνατότητα. Μέσα σ’ αυτούς ανέφερε και μίλησε και για τον όσιο Γεώργιο τον Καρσλίδη.
Θυμάμαι τη γλαφυρή του διήγηση - ήταν σπουδαίος αφηγητής ο π. Μωϋσής - που σε ειρήνευε, κάπως έτσι: Ο π. Γεώργιος Καρσλίδης, ήταν κληρικός, ιερομόναχος, στα μέρη της Γεωργίας, απλοϊκός, λιτός, ασκητικός, ευσεβής, ένας άγιος χωρίς ύφος και τερτίπια. Έφυγε από τη Γεωργία, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε έναν ορεινό συνοικισμό της Δράμας, στη Σίψα. Βρήκε ένα εκκλησάκι, την Ανάληψη του Κυρίου, που σ’ αυτό λειτουργούσε κι έμενε σ’ ένα δωματιάκι δίπλα, που ήταν και το ασκητήριό του. Ανέβαιναν οι άνθρωποι σ’ αυτό, λειτουργούνταν, εξομολογούνταν, τους συμβούλευε, τους ευλογούσε. Ήταν σε όλα του απροσποίητος, ευχαριστιακός και αληθινός. Όπως ένας άγιος. Το ίδιο κι αυτός. Αυτά θυμάμαι απ’ όσα είπε για τον άγιο Γεώργιο τον Καρσλίδη ο π. Μωϋσής. Η παρουσίασή του έγραψε μέσα μου.
Για τον όσιο Γεώργιο τον Καρσλίδη ισχύει αυτό που έγραψε για έναν άλλον όσιο, ο μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός: Ο όσιος ‘’προσευχότανε και μελετούσε διαρκώς τις θείες Γραφές, όπου στο τέλος ήταν σε θέση να απαντά σε δυσκολώτατες απορίες των ανθρώπων. Τόσο, που όλοι εθαύμαζαν, παρόμοια όπως εθαύμαζαν οι Ιουδαίοι στα Ιεροσόλυμα κι έλεγαν για τον Ιησού Χριστό: Πώς ούτος οίδε γράμματα μη μεμαθηκώς;’’. (Μικρός Συναξαριστής. Νοέμβριος 6).
Στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τηρουμένων των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του φονικού ιού, τελέσαμε (4-11-2020) Θεία Λειτουργία. Έψαλαν στο αναλόγιο: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Σεραφείμ, Παντελής Τζινίκος.
Βοήθειά μας ο Άγιος στα δύσκολα (και του ιού) που περνάμε.
Μεγαλυνάριον:
Θήκην προσκυνούντες την ιεράν, σων σεπτών λειψάνων, την υπάρχουσαν θαυμαστώς, ιαμάτων κρήνην, σε ανυμνολογούμεν, Γεώργιε οσίων, νέον καλλώπισμα.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 5-11-2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου