Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ο (Καταφυγιώτης στην καταγωγή) Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Επιλογή-αντιγραφή: παπαδάσκαλος Κωνσταντίνος Ι. Κώστας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας γεννήθηκε το 1931 στο Καταφύγι της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, της Π.Ε. Κοζάνης, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.
Καυχόμαστε εν Κυρίω, που από την (κοντινή) γειτονιά μας ξεπήδησε μια τόσο σπουδαία μορφή της Ορθόδοξης θεολογίας, ένας από τους σημαντικότερους ορθόδοξους θεολόγους και στοχαστές των ημερών μας με οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και αναμφίβολη ακαδημαϊκή αναγνώριση, που το θεολογικό του έργο αποτελεί τόπο αναφοράς για τη σύγχρονη θεολογική σκέψη. ‘’Ο Ιωάννης είναι ο κράτιστος των θεολόγων’’, είχε πει γι’ αυτόν ο μακαριστός (και βαθύνους) Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός.

Στο πρόσωπο του Σεβασμ. Μητροπολίτη Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα εκφράζουμε το σεβασμό μας και του είμαστε ευγνώμονες για την πλούσια, βαθειά, πρωτοπόρα και πατερική θεολογία που μας προσφέρει.

Στις μεγάλες θεολογικές αναζητήσεις και (εν Αγίω Πνεύματι) δημιουργίες πάντα  παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διαδικασίας για το πέρασμά τους στο λαό.  π.Κ.Ι.Κ.

Ακολουθεί επιλογή - αντιγραφή από την Ανακοίνωση του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου:

Το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου είναι το μοναδικό κρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών με δυνατότητα απόκτησης Διπλώματος Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ είναι επίσης δυνατός ο συνδυασμός των σπουδών της Ορθόδοξης Θεολογίας ως δεύτερης ειδίκευσης σε συνδυασμό με πολλές άλλες σχολές του Πανεπιστημίου. 

Το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση (4-11-2015) στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ.

Ο διακεκριμένος ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος κατέστη ο πρώτος επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος, συγκαταριθμείται στους μεγαλύτερους ορθόδοξους θεολόγους του παρόντος.

Με τον τίτλο που του απένειμε, το Τμήμα τού αποτίει φόρο τιμής για τις βαρυσήμαντες συμβολές του, μεταξύ άλλων, στην τριαδολογία και στη θεολογία της δημιουργίας, στην ανθρωπολογία και στην εκκλησιολογία, για τις σημαντικότατες ενδοορθόδοξες δραστηριότητές του– ενδεικτικά μνημονεύεται η συμβολή του στην προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας – αλλά και για την εξαιρετικά γόνιμη συμμετοχή του στους διμερείς διαλόγους με τις Εκκλησίες της Δύσης και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. 

Στο χαιρετισμό του στην τελετή ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου καθηγητής Martin Wirsing τόνισε τη μεγάλη βαρύτητα της μακρόχρονης παρουσίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας στο ιστορικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της βαυαρικής πρωτεύουσας. 

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Βαυαρίας κ. Georg Eisenreich εξήρε επίσης με θερμά λόγια την προσφορά της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης εκφώνησε στα αγγλικά λόγο με τίτλο ‘’Το καθήκον της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ευρώπη’’.

Ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και ανέπτυξε διεξοδικά τις θέσεις του για το ρόλο του χριστιανισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ενθάρρυνε με λόγο ισχυρό τις νεότερες γενιές να καλλιεργήσουν το διαλογικό καθήκον της θεολογίας:

‘’Η τιμή που μου επεφύλαξε σήμερα το ιστορικό αυτό πανεπιστήμιο υπερβαίνει την αξία των ταπεινών επιτευγμάτων μου στη θεολογία και στην εκκλησιαστική διακονία. Ίσως όμως να δικαιολογείται για έναν και μόνο λόγο: σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να διακονήσω το διάλογο σε όλες τις μορφές του.

Και εν ταπεινώσει στρέφομαι σ’ εκείνους που είναι αφιερωμένοι στη σπουδή και στη διδασκαλία της Ορθόδοξης θεολογίας: πρέπει να διανοίξουν τα όρια της παράδοσής τους στη διαδικασία του διαλόγου με τις υπαρξιακές έγνοιες των συνανθρώπων μας σε κάθε δεδομένη περίσταση. Η ατζέντα της θεολογίας ορίζεται από την ιστορία. Αυτό ήταν γνωστό στους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή διάλογο με την εποχή τους, δυστυχώς όμως σε ορισμένες εποχές λησμονήθηκε από την ακαδημαϊκή θεολογία’’

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κ. Νικολακόπουλου. 

Από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Επιλογή-αντιγραφή: π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος (17-11-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας