Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου πανηγύρισε ο ι. ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ Βαθυλάκκου

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Το ιερό πανηγύρι στη σύναξη ‘’των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων Δυνάμεων’’ (7 και 8-11-2015) στο Βαθύλακκο (της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) με κέντρο τον ενοριακό  ναό που τιμάται στο όνομα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, είναι, για τον καθένα που προστρέχει σ’ αυτό αποβραδίς στον Εσπερινό ή ανήμερα στη Θεία Λειτουργία, μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναφέρει στη μνήμη του την (λησμονημένη συνήθως από όλους) κοινωνία των Αγγέλων σε σχέση με το Θεό (δοξολογική) και σε σχέση με τους ανθρώπους (διακονική).

Ο ναός αυτός έχει ένα πλεονέκτημα: Καθώς βρίσκεται στην άκρη του δρόμο διοχετεύει το αγγελικό χάιδεμα καθημερινά σε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους που ανεβοκατεβαίνουν προς (ή από) την Κοζάνη. Κι αυτό γίνεται συνέχεια όλο το χρόνο. Μέρα και νύχτα. Ασταμάτητα.

Η μεγάλη προσέλευση του λαού (στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία) είναι μια αντίληψη (συνειδητή ή όχι) αυτής της μυστικής προσφοράς και μια ανταπόδοση ευγνωμοσύνης του λαού προς αυτήν. Ανταπόδοση που αναφέρεται στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, γενικά στους Αγγέλους και στο Θεό, δημιουργήματα του οποίου είναι. Είναι ένα μυστικό ευχαριστώ.  

Διότι το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων: ‘’πάντες (οι άγγελοι) εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν’’ (Εβρ. 1,14). Όλοι οι άγγελοι είναι πνεύματα που υπηρετούν το Θεό κι αποστέλλονται απ’ αυτόν για να βοηθήσουν όσους μέλλουν να σωθούν.










Αυτή η πολυπληθής κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και φέτος (7 και 8-2015) με την προεξάρχουσα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, κληρικών, ψαλτών και πιστών από τις γειτονικές ενορίες των Λευκάρων, του Ροδίτη, της Μεσιανής και Κουβουκλίων, της Νεράιδας, της Ίμερας και Αύρας, των Σερβίων, του Βελβεντού, του Πλατανορέματος, της Σταυρωτής, όλης της περιοχής.   

Στον Μέγα Εσπερινό με Αρτοκλασία (7 Νοεμ.) χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης  κ. Παύλος και πλαισιώθηκε από τους πατέρες: τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Κώστα αρχιερατικό επίτροπο της αρχ. περιφέρειας Βελβεντού, τον οικονόμο Θωμά Τσιάνα (Κοίλων), τον πρεσβύτερο Κήρυκο Γεωργόπουλο (Σκήτης), τον πρεσβύτερο Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανής και Κουβουκλίων), τον πρεσβύτερο Λάζαρο Βασδέκη (Λευκάρων), τον πρεσβύτερο Αθανάσιο Γεωργιάδη (Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού), από τον οικείο εφημέριο οικονόμο Νικόλαο Τσιπλακάκη και από τον αρχιδιάκονο Μάξιμο Γεωργόπουλο.  

Τη Θεία Λειτουργία (8 Νοεμ.) και τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ τέλεσε ο πανοσιολογ. Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος με τον Οικονόμο Νικόλαο Τσιπλακάκη.  

Στα δύο αναλόγια έψαλαν τους εορταστικούς ύμνους της ημέρας δύο καλλίφωνοι χοροί ψαλτών. Ο δεξιός χορός υπό τη διεύθυνση του πρωτο-ψάλτη (της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού) Βασίλη Αβραμίδη και ο αριστερός χορός υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και πρωτοψάλτη Μιλτιάδη Ηλιάδη. Στους δύο χορούς συμμετείχαν οι ψάλτες: Αχιλλέας Καγιόγλου, Νικόλαος Σταμάτογλου, ο Βασίλης (από Πετρανά), Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Ηλίας Αβραμίδης, Σάββας Ηλιάδης, Βασίλης Ποτουριάδης, Γεώργιος Παπαγεωργίου και οι δάσκαλοι Αντώνης Παπαδόπουλος και Χαρίσιος Λιάκος. 

Τις Αρχές του τόπου εκπροσώπησαν: ο Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της τ. Κοινότητας Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης. Επίσης ο Υποδιοικητής του στρατοπέδου 658/Π.Α.Π. με τη φρουρά του στρατοπέδου.

Από την Εκπαίδευση παρέστη αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου με τη συνοδεία του διευθυντή του Σχολείου Κωνσταντίνο Πενέκελη.

Στο κήρυγμά του στον Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος αναφέρθηκε στην αρχή στο λόγο της (αποψινής) σύναξης, που είναι για να τιμήσουμε τους αγίους Αγγέλους, τους οποίους ο Θεός έχει ορίσει για να διακονούν εμάς τους ανθρώπους. Στο Βάπτισμά μας, είπε, ντυνόμαστε το Χριστό: ‘’όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε’’. Όμως ο διάβολος έχει μερίδιο επηρεασμού πάνω στον άνθρωπο και ανέφερε από το Ευαγγέλιο ως παράδειγμα τον δαιμονισμένο των Γεργεσηνών. Εάν ο  άνθρωπος, είπε, αφήσει τον εαυτό του χαλαρό, εάν δεν πορεύεται εν ταπεινώσει και μετανοία, αλλά θεοποιεί το ‘’εγώ’’ του και εκτρέφει την έπαρσή του, τότε κάνει τον εαυτό του εύκολη λεία στο διάβολο. Αυτό έκανε και ο Εωσφόρος και έπεσε.

Οι πρωτόπλαστοι, είπε ο Σεβ., ζήτησαν να γίνουν θεοί χωρίς το Θεό και έπαθαν το ίδιο. Όταν ο άνθρωπος διώξει το Θεό και τους Αγίους από τη ζωή του, τότε και οι Άγγελοι δεν μπορούν να είναι φρουροί του. Αυτόν τον άνθρωπο τον εξουσιάζει ο διάβολος.

Ο καθένας, είπε ο Σεβ., έχει φτιάξει ένα χρυσό κλουβί, έχει θεοποιήσει το ‘’εγώ’’ του και έχει επαναστατήσει εναντίον του εαυτού του, του συνανθρώπου του και του Θεού. Κανένας δεν αναγνωρίζει κανέναν.

Μίλησε ακόμα για την οικογένεια και για την κρίση που περνάει εξ αιτίας του ατομικού εγωισμού και της διεκδίκησής του (ο καθένας τραβάει το δρόμο του, είπε) που την οδηγεί στη διάλυση. Εξήρε το ‘’μάζεμα’’ της οικογένειας, που μπορεί να αποκρούσει όλους αυτούς τους κινδύνους διάλυσης. Ένας κύριος λόγος, είπε, είναι η Παιδεία που χρειάζεται η οικογένεια. Έκανε αναφορά στο λόγο του αρχαίου Πλούταρχου για την Παιδεία: Παιδεία εστί το μόνον αγαθόν αθάνατον. Και επίσης στο ιδανικό των αρχαίων για τον ‘’καλό καγαθό πολίτη’’. Σήμερα, είπε, δεν έχουμε Παιδεία, έχουμε εκπαίδευση. Χάσαμε ως κοινωνία το ‘’χαίρετε μετά χαιρόντων και κλαίετε μετά κλαιόντων’’ (Ρωμ. 12,15) και προτιμήσαμε το (ατομικό και το ταξικό) συμφέρον.

Ο Σεβ. σχολίασε από τα αναγνώσματα του Εσπερινού το στίχο: ‘’και εγώ εξεπορευόμην, και ο άρχων των Ελλήνων ήρχετο, αλλ’ ή αναγγελώ σοι το εντεταγμένον εν γραφή αληθείας, και ουκ έστιν είς αντεχόμενος μετ’ εμού περί τούτων, αλλ’ ή Μιχαήλ ο άρχων υμών’’ (Δανιήλ, 10, 20-21). Και όταν εγώ θα φεύγω, θα έρθει ο αρχηγός των Ελλήνων. Και δε θα υπάρχει κανείς να με ενδυναμώσει εναντίον αυτών, εκτός από το Μιχαήλ τον αρχάγγελό σας.

Έκανε λόγο και για τον αφελληνισμό και τον αποχριστιανισμό της χώρας και έφερε ως παράδειγμα το βιβλίο της ιστορίας για το Δημοτικό Σχολείο της καθηγήτριας Ρεπούση που στη σφαγή της Σμύρνης η συγγραφέας του βιβλίου βλέπει ‘’συνωστισμό’’ των Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης και σχολίασε την πρόσφατη (και γνωστή) δήλωση του Υπουργού της Παιδείας (και Θρησκευμάτων) Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, που με την άρνησή του υπονομεύει το έγκλημα της Γενοκτονίας και έδωσε την ευκαιρία στον τουρκικό τύπο να πανηγυρίζει για τις δηλώσεις αυτές.  

Η Ελλάδα, είπε ο Σεβ., δεν φοβήθηκε στους αιώνες (δεν φοβάται και τώρα) διότι έχει ανθρώπους που διαβιούν εν μετανοία και εξομολογήσει.

Ο Σεβ. κ. Παύλος έκλεισε το λόγο του με την παράκλησή του προς τους Αγγέλους να πρεσβεύουν στο Θεό να παραβλέψει τις αμαρτίες μας για να βρούμε το δρόμο μας μέσα στο άγιο θέλημά Του.    

Διακονητές στις ι. Ακολουθίες ήταν ο Απόστολος Κωστίκας (φοιτητής λογιστικής), ο Παναγιώτης Μαργαρίτης και ο Βασίλης Ποτουριάδης.

Απογευματινές εκδηλώσεις:
Το απόγευμα (8-11-2015) πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ Βαθυλάκκου εκδήλωση πολιτισμού ως εξής: 1ο μέρος. Ομιλία της δόκτορος Ελένης Κοτζαμποπούλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με θέμα: ‘’Κληρονομιά από την ενδιάμεση περιοχή’’. 2ο μέρος. Συναυλία εκκλησιαστικών ύμνων από το βυζαντινό χορό ‘’Αγιοσοφίτες’’ με χοράρχη τον μουσικοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Κηρύκου. Μερικοί από τους ύμνους: 1. ‘’Τότε λάλησε’’, Στίχος από το ‘’Μακάριος ανήρ’’, Μέλος Ιωάννη Κουκουζέλη, ήχος πλ. δ’. 2. Πασαπνοάριο Αίνων Ιακώβου Πρωτοψάλτου και Στιχηρό Αίνων της εορτής των Αρχαγγέλων, Μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού, ήχος α’. 3. ‘’Σε υμνούμεν’’, Μέλος Χατζηαθανασίου, ήχος πλ. α’ πεντάφωνος, ερμηνεύει ο Βασίλειος Αβραμίδης. 4. Α’ Στάση των Τυπικών (ως ψάλλονται εν Αγίω Όρει) καταγραφή Λυκούργου Αγγελόπουλου, ήχος πλ. δ’. και άλλα εξ ίσου ενδιαφέροντα, όλα με θαυμάσια χορική εκτέλεση.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: ο π. Νικόλαος Τσιπλακάκης Πρόεδρος, ο Κυριάκος Γεωργιάδης, ο Βασίλης Ασλανίδης, η Αναστασία Χατζηλαζάρου και η Ευγενία Τσιπλακίδου ετοίμασαν (με τη βοήθεια και άλλων ενοριτών, ανδρών και γυναικών) κατά τον καλύτερο τρόπο, όλα και με κάθε λεπτομέρεια για την ιερή πανήγυρη.  

Απολυτίκιον. Ήχος δ’.
Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγοι, δυσωπούμεν υμάς ημείς οι ανάξιοι, ίνα ταις υμών δεήσεσι τειχίσητε ημάς, σκέπη των πτερύγων, της αΰλου υμών δόξης, φρουρούντες ημάς προσπίπτοντας, εκτενώς και βοώντας. Εκ των κινδύνων λυτρώσασθε ημάς, ως Ταξιάρχαι, των άνω Δυνάμεων.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
9-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας