Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Υπουργός των Οικονομικών και από την σκοπιά του επιτακτικού εθνικού συμφέροντος, όπως ακριβώς έκανα στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγη ώρα, θεωρώ υποχρέωσή μου, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, να καταγράψω δέκα βήματα αναγκαία για την σωτηρία της χώρας.
1.      Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να γίνει αμέσως, είναι να επιβεβαιώσουμε προς τους θεσμικούς μας εταίρους, προς τους συνομιλητές μας που συζητήσαμε μαζί τους χθες στις Κάννες με τον Πρωθυπουργό, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περισπάσεις, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου που την θεωρούμε απόφαση ιστορικής  σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη.
Ο Πρωθυπουργός θα στείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του, όπως και εγώ στους δικούς μου, προκειμένου να αποτυπωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα μας.


2.      Δεύτερον, όπως έγινε αντιληπτό και από την ομιλία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση και άρα η χώρα, ανακοινώνει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε διοργάνωση και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

3.      Τρίτον, πρέπει να αναδείξουμε το γεγονός, ότι διαφαίνεται πλέον σοβαρά  το παράθυρο μιας συναίνεσης, που έστω και αργά, έστω υπό όρους, μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο θα εφαρμοστούν και θα ψηφιστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτή η εξέλιξη, ανεξαρτήτως προθέσεων, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων, είναι  αυτή καθεαυτή ιδιαίτερα ευεργετική για την χώρα. Το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό, είναι από την άποψη αυτή ένα μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Έχοντας το βίωμα των Καννών, μπορώ να σας πω ότι η Κυβέρνηση πήγε εκεί με την θέση, πώς εάν διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση, περιττεύει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο αρχηγός της, ήταν στην πραγματικότητα παρών στη συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ, γιατί όλοι αναφερόμενοι στην Ελλάδα και απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, απευθυνόντουσαν στην χώρα, στις ελληνικές Αρχές, όχι στη Κυβέρνηση, αλλά στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση. Γιατί θεωρούν και δίκαια, τελείως παράδοξο και αναντίστοιχο προς το βάθος και την οξύτητα της κρίσης, να μην έχουμε στην Ελλάδα την συναίνεση που έχουν κατακτήσει χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ή η Ισπανία.
Το νέο αυτό κεκτημένο, που είναι σε μια σπαργανώδη ακόμα μορφή, της συναίνεσης, πρέπει να το καλλιεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό, να το διαμορφώσουμε. Γιατί γύρω από μια πολιτική θέση, πως αποδεχόμαστε όλοι και στηρίζουμε και εφαρμόζουμε και υπερψηφίζουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, μπορεί να πορευθεί η χώρα, ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα διεκπεραιώσει αυτή την αποστολή που είναι αναμφίβολα μια εθνικού χαρακτήρα αποστολή.
Άρα έχει σημασία να συμφωνήσουμε επί της ουσίας. Και αυτή η συναίνεση δεν είναι μια συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ή μεταξύ των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων, είναι ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που πρέπει να εμπεδωθεί. Γιατί αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν πορεύεται,  δεν αντέχει.
Άρα απευθυνόμαστε σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
4.      Τέταρτο σημείο, έχει ιδιαίτερη σημασία το κλίμα οικονομικής και κυρίως χρηματοοικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας.  Λέω απευθυνόμενος και στους συναδέλφους μου της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σ’ όλο τον ελληνικό λαό,  ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως και πολλαπλά εγγυημένο και ασφαλές. Και όταν εμείς μιλάμε για τραπεζικό σύστημα μιλάμε για καταθέτες και για την αναπτυξιακή λειτουργία των τραπεζών, υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των νοικοκυριών. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

5.      Σημείο πέμπτο.  Αύριο το βράδυ, η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, δίδεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένο ότι αρχίζουν και οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα κλίμα, βεβαίως και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων.

Η δική μας κυβέρνηση έχει φανεί αντάξια των περιστάσεων και έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος χάρη σε σας, χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.

Θέλουμε να έρθουν και άλλοι, να σηκώσουμε μαζί αυτό το βάρος. Να μοιραστούμε, όπως αναλογεί εθνικά, αυτό το βάρος.

Αλλά η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να κινηθούν και όλες οι διαδικασίες της συναίνεσης και της σοβαρής και έγκυρης εκπροσώπησης της χώρας. Γιατί εάν η χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, εάν η χώρα δεν μπορεί να συνομιλήσει με σοβαρότητα και δεσμευτικότητα, δεν μπορούν να γίνουν τα επόμενα σημεία στα οποία θα αναφερθώ.

6.      Σημείο λοιπόν έκτο, πρέπει έχοντας κλίμα συναίνεσης, αξιοπιστία, σταθερότητα, να οδηγηθούμε το ταχύτερο δυνατό και πάντως πριν τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ταμειακών αναγκών της χώρας στην εκταμίευση της έκτης δόσης του αρχικού δανείου των 110 δις και η 6η δόση συνίσταται σε 8 δισ. ευρώ απολύτως αναγκαία για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

7.      Σημείο έβδομο. Πρέπει να αρχίσουν αμέσως, τώρα, αύριο ει δυνατόν, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, για την διαμόρφωση του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης. Η δανειακή σύμβαση αφορά το πρώτο σκέλος του νέου προγράμματος, την συμμετοχή του επίσημου τομέα με άλλα 130 δις. Δίπλα στα 110 παλιά. Άρα μιλάμε  ως την στιγμή αυτή για ένα πακέτο στήριξης 240 δισεκατομμυρίων. Κρατήστε το νούμερο, θα δούμε πως αυτό αυξάνεται σε ένα λεπτό.
Αυτή η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει στη Βουλή και να υπερψηφιστεί, τώρα πια που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ενδείξεις της συναίνεσης, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
8.      Σημείο όγδοο. Πρέπει να διαμορφώσουμε εμείς ως Ελλάδα που έχουμε την ευθύνη της διαδικασίας, αλλά με την στήριξη των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών που συγκροτούν την ομάδα διαπραγμάτευσης, το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το νέο μοντέλο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και στην βιωσιμότητά του. Στο νέο PSI.
Χρειάζεται και εκεί νομικό πλαίσιο, χρειάζεται αποφασιστικότητα, για να εκτελεστεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να πετύχουμε πλήρη συμμετοχή, 100%, των κατόχων ελληνικών ομολόγων, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 100 δις, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, μείωση των τόκων  που διαμορφώνουν το δημοσιονομικό μας έλλειμμα, μόνο για το 2012 ύψους 5 δισεκατομμυρίων.
Η επιβάρυνση που σήκωσε στις πλάτες του ο ελληνικός λαός με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που έγινε ο νόμος του κράτους, ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια. Στα  τρία χρόνια που ακολουθούν, ΄12, ΄13, ΄14 υπολογίζουμε μείωση των τόκων κατά 14 δισεκατομμύρια, όταν όλο το αρχικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήταν 28 δισεκατομμύρια μέτρων που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και απαιτούν θυσίες από τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι η σημαντικότερη αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση που μπορεί να  γίνει αμέσως και με διάχυτο και με οριζόντιο τρόπο υπέρ της πραγματικής οικονομίας και του Έλληνα πολίτη, κυρίως του άνεργου και αυτού που βλέπει να κινδυνεύει η επιχείρηση ή η δουλειά του.
9.      Ένατο βήμα. Πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Οι διαδικασίες που αφορούν το νέο πρόγραμμα, λέει η απόφαση, πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2011. Οι διαδικασίες που αφορούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012. Τι σημαίνει οικονομικά η ολοκλήρωση; Εκατό δισεκατομμύρια νέο δάνειο, 30 δισεκατομμύρια προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε το PSI, 35 δισεκατομμύρια προκειμένου να διασφαλιστεί η προσωρινή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής φάσης. Τριάντα δισεκατομμύρια από αυτά θα διατεθούν για τις ελληνικές τράπεζες και την επανακεφαλαιοποίησή τους.
Το όφελος που θα αποκομίσουμε από τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι 100 δισεκατομμύρια και οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής τραβήξει για τη στήριξή τους και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 120 δισεκατομμύρια. Εάν τα αθροίσουμε αυτά έχουμε ένα ποσό περίπου 465 δισεκατομμυρίων που άμεσα ή έμμεσα συγκροτούν το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να διαχειριστούμε από τώρα ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής.
Η πρώτη δόση του νέου προγράμματος που πρέπει να καταβληθεί πριν τον Μάρτιο θα έχει ύψος όχι 8 δισ. ευρώ, αλλά 80 δισ. ευρώ! Τα 30 δισ. ευρώ αφορούν το PSI, άλλα 30 δισ. ευρώ την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τα 20 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.
10. Αυτό το πακέτο -και φτάνω στο δέκατο και τελευταίο βήμα- πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό γιατί μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά και να δώσει ξανά στους Έλληνες το δικαίωμα, που δυστυχώς νιώθουν ότι έχουν χάσει, το δικαίωμα να ελπίζουν, να προσδοκούν, να βλέπουν ξανά ένα φως, μια προοπτική.
Άρα αυτό το πλαίσιο των δέκα βημάτων είναι ένα πλαίσιο που καμία υπεύθυνη κατά τη γνώμη μου, πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αρνηθεί. Είναι το πλαίσιο της συναίνεσης, είναι το πλαίσιο της πορείας της χώρας, ο οδικός της χάρτης και νομίζω ότι είναι και η  βάση πάνω στην οποία πρέπει και μπορεί να δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση που διαχειρίστηκε έως τώρα και διαχειρίζεται μια κατάσταση εθνικής ανάγκης, υπό τους δυσμενέστερους δυνατούς πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.
Και τώρα που άνοιξε η ευκαιρία της συναίνεσης και τώρα που ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ναι, θα ψηφίσω τη δανειακή σύμβαση, ναι αποδέχομαι την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αντιλαμβάνεστε με πόσο διαφορετικό τρόπο μπορεί να αντιτάξουμε τη δική μας επιχειρηματολογία και να θέσουμε τα δικά μας ερωτήματα όχι τόσο στην αντιπολίτευση όσο προς τον Έλληνα πολίτη, έχοντας το δικαίωμα να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να του ζητήσουμε να σκεφτεί. Να σκεφτεί τι έχει ζήσει η χώρα, ποιος ήταν και είναι ο κίνδυνος και αν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Άλλη δυνατότητα καλώς ή κακώς δεν υπάρχει. Αυτός είναι ο συμφωνημένος δρόμος και αυτός ο δρόμος τώρα με τόσες βελτιώσεις που έχουν γίνει, με τόσες νέες παραδοχές από τους εταίρους μας, εφόσον εμείς είμαστε σοβαροί και εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας οδηγεί τη χώρα κάπου, σε ένα ξέφωτο. Υπάρχει μια προοπτική.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας