Στο πλαίσιο του έργου FRIDGE, το οποίο έχει ως σκοπό να προωθήσει την
ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στον τομέα των
τροφίμων και των ποτών, βελτιώνοντας τα περιφερειακά επιχειρησιακά
προγράμματα, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23/09/2021 συνάντηση των
εταίρων του έργου και εκπαιδευτική επίσκεψη σε τοπικές ΜμΕ.
Η συνάντηση των εταίρων του έργου (από Ουγγαρία, Ρουμανία, Γερμανία,
Φινλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα) διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής
Μακεδονίας και φιλοξενήθηκε στο Βελβεντό (Ξενοδοχείο «Αγνάντι») με στόχο
την προώθηση της αποκέντρωσης από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και της
επί τόπου γνωριμίας των εταίρων με τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Κατά την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας (Αναπτυξιακός Οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης) κ. Λιάνα Παπατέρπου, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ΑΝΚΟ και κ. Σπύρος Κελλίδης, στέλεχος του Enterprise Europe Network – Hellas στην ΑΝΚΟ. Παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ‘Enterprise Europe Network’ το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα, καθώς και τη συμβολή του στον τομέα της προώθησης της συνεργασίας και συνέργειας ΜμΕ στον τομέα των τροφίμων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε και η πολύ ενδιαφέρουσα διαχρονική δράση του ΕΕΝ σε συνεργασίας με τον αναγκαστικό συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης και την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά.
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και παρουσίασε τις εμπειρίες του φορέα του από τη συμμετοχή του σε έργα της ΕΕ και ειδικότερα σχετικά με τον τομέα των τροφίμων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις καλών πρακτικών από τις περιοχές του κάθε εταίρου και τη συζήτηση πάνω σε κάθε μία από αυτές για τη δυνατότητα εφαρμογής τους στη Δυτική Μακεδονία.
Στη συνέχεια οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε τέσσερις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Πρώτη επίσκεψη έγινε στο συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ο οποίος αποτελεί έναν υγιή συνεταιρισµό και έναν σηµαντικό µοχλό οικονοµικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού. Το κύριο προϊόν του είναι το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αλλά εποχικά προωθεί και άλλα φρούτα όπως τα μήλα και τα ακτινίδια. Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιεί και σηµαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης µε κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας (www.asepop.gr).
Ακολούθησε η δεύτερη επίσκεψη των εταίρων στο ‘Κτήμα Βογιατζή’, έκτασης 100 στρεµµάτων που βρίσκεται ανάµεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και την λίµνη του Πολυφύτου, σε υψόµετρο 340 µέτρων. Πληροφορήθηκαν για την ιδιαιτερότητα των παραγόμενων κρασιών λόγω της γεωγραφικής θέσης του κτήματος που βρίσκεται δίπλα στον υδάτινο όγκο της λίµνης Πολυφύτου που αποτελεί και το ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης της έκφρασης των οίνων του κτήµατος (www.ktimavoyatzi.gr).
Η Τρίτη εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στον αγροτικό συνεταιρισμό ‘Δήμητρα’ ο οποίος φιλοξένησε τους εταίρους στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και παρουσίασε τα προϊόντα του. Σήμερα ο συνεταιρισμός διακινεί φρέσκα φρούτα, κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, στις αγορές του εξωτερικού σε ποσοστό 50% και σε ποσοστό 50% αντίστοιχα στην εσωτερική αγορά. Συγκεντρώνει, συσκευάζει, τυποποιεί και διακινεί στην αγορά τα φρέσκα φρούτα που παράγουν οι παραγωγοί μέλη του, κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά και μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια, βερίκοκα και κυδώνια (www.dimitracoop.gr).
Η τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Λεύκαρα Κοζάνης όπου βρίσκεται η «ΦΑΡΜΑ ΛΕΥΚΑΡΩΝ», μια τυροκομική μονάδα με πρότυπες εγκαταστάσεις, με τις πλέον ιδανικές συνθήκες υγιεινής και ποιοτικό έλεγχο που αποτελεί και ένα απ’ τα πιο σύγχρονα τυροκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εταίροι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής και φύλαξης των τυροκομικών προϊόντων όπου είχαν και την ευκαιρία να τα γευτούν (www.lefkarafarm.gr).
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με παράθεση γεύματος δικτύωσης στο εστιατόριο ‘Ρέμβη’ στον Βελβεντό με την παρουσία και του δημάρχου Βελβεντού κ. Μανώλη Στεργίου, που είχε εκτενείς συζητήσεις με τους εταίρους του έργου, αλλά και με τα στελέχη του Πανεπιστημίου σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου, ιδιαίτερα στην εποχή της Μετάβασης για την Π.Ε. Κοζάνης.
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση μεταξύ των εταίρων όπου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την προώθηση του έργου και τη σύνταξη των περιφερειακών σχεδίων δράσης για κάθε εταίρο.
Επικοινωνία:
Υπεύθυνοι έργου:
Balazs Kiss, διευθύνων σύμβουλος, Tolna County Development Agency, balazs.kiss@tmfu.hu
Δημήτριος Στημονιάρης, dstimoniaris@uowm.gr
Περισσότερες πληροφορίες για παρουσιάσεις και βίντεο καλών πρακτικών:
https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2934
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου