Το όνομα της Arja Saijonmaa (προφέρεται Άρια Σαϊγιονμάα) είναι μυθικό μεταξύ των θαυμαστών του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για τη Φινλανδή ερμηνεύτρια που ανακάλυψε κυριολεκτικά ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης σε ένα πέρασμα του από το Ελσίνκι και που την επέλεξε για πρέσβειρα της μουσικής του στη βόρεια Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1970, τότε που ξεκίνησαν και τη στενή δισκογραφική τους συνεργασία με πολλούς δίσκους, τραγουδημένους από τη Saijonmaa, σε διαφορετικές ξένες γλώσσες. Έκτοτε, η Arja Saijonmaa διακρίθηκε στον πολιτικό ακτιβισμό, την υποκριτική, το χορό και τη συγγραφή, δίχως φυσικά να «εγκαταλείψει» ποτέ τον μέντορα της, Μίκη Θεοδωράκη. Σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες (αν όχι η σημαντικότερη) του 20ου αι. στη γενέτειρα της, τη Φινλανδία, αλλά και στη γειτονική Σουηδία, που η μεγάλη καριέρα της άρχισε κι εκεί με τα τραγούδια του Θεοδωράκη.
Συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια. Δεν τους ένωσαν μόνο οι αέναες καλλιτεχνικές δημιουργίες αλλά και το πάθος τους για τη βαθιά φιλία που ήθελαν να εμπνεύσουν ανάμεσα στους λαούς τους. Μίκης Θεοδωράκης και Ζουφλί Λιβανελί ίδρυσαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας.
Σήμερα ο δημοφιλής Τούρκος συνθέτης πενθεί την απώλεια του “μεγάλου αδελφού του”, όπως χαρακτηρίζει τον ανυπέρβλητο δημιουργό.
Τον χειμώνα του 1983 ο Ζουλφί Λιβανελί έδωσε 7 συναυλίες με την Μαρία Φαραντούρη στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» της Σταδίου (που κατεδαφίστηκε αργότερα). Τότε γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο σύντομα κυκλοφόρησαν τον πρώτο κοινό τους δίσκο σε πολλές χώρες. Σήμερα ο δημοφιλής Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας πενθεί για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, φίλου του επί τεσσαρακονταετία.
«Δεν ήμασταν μόνο συνεργάτες, δεν εργαστήκαμε μόνο για την ελληνοτουρκική φιλία. Είχα την τύχη να είμαι κοντά σ’ αυτόν τον μεγάλο άνδρα. Ήταν για μένα μέλος της οικογένειάς μου, ήταν κάτι σαν μεγάλος αδελφός, σαν μέντοράς μου, και είμαι πραγματικά πολύ θλιμμένος».
thecaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου