του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη μιας οικογένειας μαρτύρων: Ευσταθίου και Θεοπίστης των συζύγων, Αγαπίου και Θεόπιστου των παιδιών τους. Όλοι τους ‘’εθελόθυτα θύματα’’ για το Χριστό. Λειτουργήσαμε (20-9-2021) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Ευστάθιος, που ονομαζόταν Πλακίδας, διακεκριμένος ανώτερος στρατιωτικός του Ρωμαϊκού στρατού, έγινε χριστιανός, ύστερα από ένα όραμα που είδε και που κατάλαβε ότι τον καλούσε ο Χριστός.
Κάπως έτσι είχε γίνει χριστιανός και ο Απόστολος Παύλος. Από όραμα που είδε στον ουρανό, όταν πήγαινε στη Δαμασκό, ως Σαύλος και διώκτης των χριστιανών. Όταν αργότερα κλήθηκε σε απολογία για την μεταστροφή του στην καινούργια πίστη, που ο ίδιος εδίωκε, είπε: ‘’..ουκ εγενόμην απειθής τη ουρανίω οπτασία’’.
Στη μαρτυρία και στο μαρτύριο για το Χριστό, τον Ευστάθιο τον ακολούθησε η οικογένειά του: Η γυναίκα του η Θεοπίστη και τα δύο παδιά τους ο Αγάπιος και ο Θεόπιστος. Πρυτάνευσε η αγάπη και η θυσία για το Χριστό, αποδείχτηκε η αγάπη, η σχέση και η ενότητα των μελών της οικογένειας.
ΣΧΟΛΙΟ
Στο Βάπτισμα η Εκκλησία λέει: ‘’Ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν’’. Ο Θεός, που θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο τον Σαύλο και τον Πλακίδα, μα και τον καθένα, όπου κι αν βρίσκεται, καλεί. Κάθε άνθρωπος με κάποιο σημείο στη ζωή του καλείται από το Θεό.
Φτάνει ο καθένας να καταλάβει την κλήση που αφορά προσωπικά στον ίδιο και να μην απειθήσει ‘’τη ουρανίω οπτασία’’.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Η 20η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΝΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΩΣ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω: Η 20η Σεπτεμβρίου να καθιερωθεί και να τιμάται ως ημέρα γιορτής της οικογένειας. Ακολουθούν τα παρακάτω:
Το ΥΠΕΠΘ, με πρόταση της Εκκλησίας, αναγνωρίζει και καθιερώνει τη γιορτή. Στα σχολεία όλης της εκπαιδευτικής κλίμακας γίνεται μνεία της γιορτής. Στις εκκλησιές παντού στη χώρα τελείται η Θεία Λειτουργία. Γίνεται κήρυγμα. Εμπλουτίζεται η ημέρα με εκδηλώσεις. Η Θεία Χάρη, διά της αγίας μαρτυρικής οικογένειας, έρχεται και χαριτώνει, χαροποιεί και ενώνει με πραότητα και γλυκύτητα (τα πρόσωπα όλων, γιαγιάδων, παππούδων, γονέων, παιδιών) συνολικά τις οικογένειες των ανθρώπων, τους πολύτιμους και αναντικατάστατους πυρήνες ανάπλασης των κοινωνιών μας.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 21-9-2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου