Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Πάρι Κουκουλόπουλου

στο διαδικτυακό magazino istories.gr 18/09/09
Κύριε Κουκουλόπουλε για ποιο λόγο αποφασίσατε να αφήσετε την τοπική αυτοδιοίκηση και να μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή, θέτοντας υποψηφιότητα ως βουλευτής;
Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας, πάνω από είκοσι χρόνια. Η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο μου και η μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξαν εκλέγοντας με πέντε φορές Δήμαρχο, αποτέλεσαν για μένα πάντοτε τον οδηγό στην πολιτική μου διαδρομή, δίνοντας όλες μου τις δυνάμεις για να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου. Πιστεύω ότι το πετύχαμε, σε μεγάλο βαθμό. Παρ΄ όλα τα χρόνια δεν κουράστηκα στο Δήμο Κοζάνης, ούτε στην ΚΕΔΚΕ. Το μαρτυρούν πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβα και στους δύο θεσμούς, πολύ πρόσφατες. Συνειδητοποίησα όμως, πολύ απλά, ότι η κρισιμότητα των στιγμών με καθιστά πιο χρήσιμο για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τον τόπο μας, το να βρεθώ στο κέντρο των αποφάσεων. Να δώσω από εκεί τη μάχη για το παρόν και το μέλλον όλων μας, με όλες μου τις δυνάμεις, με τη γνώση και την εμπειρία που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια.
Όχι άλλα βήματα πίσω.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Νομό Κοζάνης και ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να μπουν με μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Όχι μόνο ο Νομός Κοζάνης, αλλά ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε βαθιά κρίση πολύ πριν τη διεθνή κρίση. Τρία στοιχεία μόνο αρκούν. Κρατάμε χρόνια τώρα τα θλιβερά πρωτεία στην ανεργία με τα ποσοστά στους νέους να προκαλούν σοκ και δέος. Είμαστε ήδη, από το 2005, η μόνη περιφέρεια της χώρας όπου το ισοζύγιο εγγράφων – διαγραφών στις επιχειρήσεις είναι αρνητικό. (2005:-1095) Το 2002 η Δυτική Μακεδονία συγκέντρωνε το 2,8% του εθνικού πλούτου (ΑΕΠ) και το 2006 έπεσε στο 1,9%. Από την 4η στην 11η θέση !!! Για το Νομό Κοζάνης τα πράγματα είναι γνωστά σε όλους μας. Οι δυο βασικοί πυλώνες που κράτησαν όρθιο το εισόδημα του Νομού, η ΔΕΗ και το ΤΕΙ για να το πω κομψά συρρικνώνουν ραγδαία τη συνεισφορά τoυς. Και τα χειρότερα έρχονται εφ’ όσον δεν αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει και πως πρέπει να αντιδράσουμε. Θα με ρωτήσετε, αν είναι έτσι υπάρχει ελπίδα και ποια είναι αυτή για να φύγουμε από τη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση; Στα δύσκολα ερωτήματα όπως αυτό η απάντηση κατά κανόνα είναι μια όχι πολλές. Η διέξοδος για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στο στόχο ο Νομός Κοζάνης να γίνει το κέντρο της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το πιστεύω βαθιά εδώ και πολύ καιρό και έχω κάθε λόγο να είμαι ικανοποιημένος που ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε δυο φορές, μιλώντας στις Ευρωεκλογές αλλά και πρόσφατα απ΄ την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, γι’ αυτή την εξέλιξη.
Είναι νομίζω πολυσήμαντη η πολιτική νομιμοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και γι’ αυτό τον ευχαριστώ. Κέντρο της πράσινης ανάπτυξης σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα οικοδομήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, Λίμνη Πολυφύτου, Ορεινοί όγκοι, Ποιοτικά προϊόντα, Πράσινη ενέργεια, Γνώση – Τεχνολογία, Καινοτόμες επιχειρήσεις, Διαχείριση υδάτων είναι οι λέξεις κλειδιά. Η γεωγραφική θέση και το ανθρώπινο δυναμικό είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η πίστη στους ανθρώπους δεν είναι κολακεία της στιγμής. Είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου, γιατί αυτούς τους ανθρώπους τους γνωρίζω καλά και μαζί πετύχαμε ήδη πολλά.
Και η τοπική αυτοδιοίκηση, τι ρόλο μπορεί να παίξει σ΄ αυτή την προσπάθεια;
Έχουμε την καλύτερη Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας και αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Το αποδεικνύουν εξάλλου τα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι άνθρωποι που θα μπουν και πάλι μπροστά για να πετύχουμε όλοι μαζί. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αλλά, πάνω απ’ όλα, έχουμε το ηθικό δικαίωμα για μια τέτοια απαίτηση. 55 χρόνια τώρα είμαστε η ατμομηχανή της Ελλάδας γι’ αυτό έχουμε το δικαίωμα στο όνειρο της πράσινης ανάπτυξης. Λυδία λίθος όλων αυτών είναι η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει κέντρο ενεργειακών εξελίξεων: Η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, Πτολ/δα 5, Οι μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Ακρινής, Οι προσλήψεις και το τέλος του δουλεμπορίου, Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και η δεσπόζουσα θέση της στην ενέργεια, Η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου, Και πάνω απ’ όλα το περιβάλλον
Είναι ένα και το αυτό. Εδώ κρίνεται το μέλλον της ενέργειας στη χώρα. Δεν είναι αυτονόητη εξέλιξη όλα αυτά που εμείς υποστηρίζουμε. Τρομακτικά σε δύναμη συμφέροντα αγωνίζονται για τα αντίθετα. Δεν θα τους επιτρέψουμε όμως να πετύχουν τα σχέδια τους.
Πολλές φορές στις διάφορες ομιλίες σας έχετε επιτεθεί στον αθηνοκεντρισμό της χώρας μας. Πιστεύετε πως αυτό αποτελεί κακοδαιμονία για την Ελλάδα;
Το πιστεύω απόλυτα και γι΄ αυτό μάχομαι ενάντια στον αθηνοκεντρισμό και το συγκεντρωτισμό. Ο συγκεντρωτισμός στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τις δομές, είναι κάτι βαθύτερο. Αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Πλούτος, δύναμη και άνθρωποι συγκεντρώνονται σ’ έναν τόπο. Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντάμε ανάλογα φαινόμενα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μας αποκαλύπτουν την αλήθεια γυμνή:
-Το 1995 η Αττική συγκέντρωνε το 37% του εθνικού πλούτου (ΑΕΠ).
-Το 2006, τελευταία επίσημα στοιχεία, συγκεντρώνει το 49,2% του ΑΕΠ της χώρας.
-Τα ανεπίσημα του 2007 μιλάνε ήδη για πάνω από το 50%.
Οι συνέπειες είναι πολλαπλές θα τονίσω μόνο μια που είναι η σημαντικότερη γιατί αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Ολοένα και περισσότεροι νέοι που αποφοιτούν από τα λύκεια των αστικών κέντρων της περιφέρειας, αποσυνδέουν το μέλλον τους από τον τόπο καταγωγής τους γιατί τους προσφέρονται μηδαμινές δυνατότητες εξέλιξης. Μάλιστα, τα πιο φιλόδοξα και ανταγωνιστικά παιδιά δε στρέφουν το βλέμμα τους στην Αθήνα αλλά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απ΄ όπου κατά κανόνα δεν επιστρέφουν. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν δεν ανατραπεί θα καταστήσει σε ορατό χρόνο την Αθήνα πρωτεύουσα χωρίς ενδοχώρα και την Ελλάδα χώρα «μετρίων». Όσοι κατοικούν στην Αθήνα λογικό είναι να μη βλέπουν αυτή την εξέλιξη. Όπως δεν την έβλεπαν τα αστικά κέντρα της περιφέρειας όταν ερήμωνε η ύπαιθρος και οι πλέον ικανοί και φιλόδοξοι δε σταματούσαν εκεί αλλά όδευαν στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια ολέθρια πορεία γι’ αυτό μιλάω για συντριβή του συγκεντρωτισμού. Ξέρω καλά τις τεράστιες δυνάμεις αδράνειας που δεν αφήνουν τα πράγματα ν’ αλλάξουν. Πρέπει όμως να εστιάσουμε την προσπάθειά μας να τεθεί το ζήτημα δυναμικά και να αποτελέσει τα αμέσως επόμενα χρόνια κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Σήμερα απουσιάζει εντελώς από την πολιτική ατζέντα. Είναι εύκολο να μπει; Προφανώς όχι. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης λεπτομέρεια. Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα είναι αβαθής σαν το χρηματιστήριο Αξιών Αθήνας. Αλλάζει πρόσημο με μικρό όγκο συναλλαγών. Η περιφέρεια σήμερα δεν είναι εισηγμένη γιατί δεν έχει φωνή. Το ζήτημα είναι να εισαχθεί λοιπόν. Είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο.
Φιλοδοξείτε να γίνετε εσείς αυτή η «φωνή»;
Σε ό,τι με αφορά στην υπόθεση αυτή σκοπεύω να αφιερώσω πολλές από τις δυνάμεις μου εφ’ όσον εκλεγώ στη Βουλή. Αναλαμβάνω αυτή τη βαριά ευθύνη όχι μόνο για τους λόγους που σας έχω ήδη εκθέσει αλλά γιατί είναι χρέος στον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτή την συνέντευξη κύριε Κουκουλόπουλε και σας εύχομαι καλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα και έργο που έχετε μπροστά σας!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pantos o Parhs efarmose to diko toy ASP sto dhmo kai vohthse kata kapio tropo sthn anergia kai th dikh toy aytodynamia..Thn athina den hthele kai sthn athina paei...e re poy'soyna nioth poy'tazes

Ανώνυμος είπε...

Για να πολεμήσεις το σύστημα πρέπει να μπεις από μέσα.Για να πολεμήσεις την Αθήνα πρέπει να πας εκεί.Το θέμα είναι να μην σε απορροφήσει η Αθήνα.
Στα λόγια είναι καλά στα έργα όμως είναι δύσκολα.Μετά στο νομό έχουμε παραδείγματα, Αννα,Γιώργος ίσως ήρθε και η ώρα του Πάρι.Μακάρι η προσωπική πρόοδος των ανώτατων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συμβαδίζει και με την πρόοδο του τόπου.

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο μόνος υποψήφιος με πολιτική σκέψη και γνώση σε περισσότερα θέματα από όλους τους υπόλοιπους.
Θα είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το νομό μας να εκπροσωπείται από έναν τέτοιο άνθρωπο.
Και αν σε κάποιους μικρόψυχους δε λέει τίποτα οι 2 θητείες του στην ΚΕΔΚΕ τότε μάλλον έχουν κακία.
Και μπράβο στον Πάρη γιατί δέχεται μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από κάτι πληρωμένα στρατιωτάκια και αυτός δε τους δίνει καμία σημασία.
Αν βγει δημόσια και πει τι πόλεμο του κάνουν δε πιστεύω ότι θα υπαρχει κάποιος που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και δε θα ψηφίσει τον ΠΑΡΗ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι ο Πάρης δέχεται μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από κάτι καβαλημένα.....που έραψαν ήδη τα κουστούμια. Δεν ξέρουν να εκτιμήσουν γιατί τους έχει κυριέψει η ζήλια. Πάρη να τις πάρεις όλες τις ψήφους μόνο έτσι θα δικαιώσεις εμάς τους φίλους σου που σε στηρίζουμε χρόνια τώρα και ας είμαστε και δεξιοί. Προχώρα σεμνά και ταπεινά όπως έκανες πάντα ο λαός είναι μαζί σου.

Το Προφίλ μας