Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Γιάννη Βλατή στην Εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ

[Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κοζάνη 21.09.2009]
Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον ορυκτό πλούτο και στην ενέργεια που παράγεται από αυτόν. Από τις ερωτήσεις που καταθέσατε στη Βουλή, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα «κρυφό σχέδιο» για το κλείσιμο ΑΗΣ στο νομό Κοζάνης, ενώ για την εξαγγελθείσα 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας μπήκαν περίεργες «προϋποθέσεις» που δεν προϊδεάζουν για την ολοκλήρωση της κατασκευής της. Ποια πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η πολιτική που θα ανατρέψει αυτή τη δυσμενή εξέλιξη;
Η κυβέρνηση Καραμανλή απέδειξε αυτά τα πεντέμισι χρόνια, ότι είναι δέσμια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Ένα ακμαίο ενεργειακό κέντρο, όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιώτες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Γι αυτό επιδιώκεται η συρρίκνωσή του, ώστε να εκλείψει η δυνατότητα χαμηλών τιμολογίων από τη ΔΕΗ, και να περάσει ανεμπόδιστα ο τομέας της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτών. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν τις γηρασμένες και ρυπογόνες μονάδες με νέες, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους παραγωγής. Κάτι τέτοιο θα διατηρήσει την περιοχή μας ως ενεργειακή καρδιά της χώρας και φυσικά, θα εξασφαλίσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται πάνω από κοιτάσματα.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης των εξαντλημένων από λιγνίτη εδαφών – κάτι που αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ – και διάθεσή τους για αγροτική παραγωγή και άλλες χρήσεις. Έτσι στηρίζεται η αειφόρος ανάπτυξη. Τα παραπάνω τα έχω αναπτύξει επανειλημμένα στη Βουλή.

Ερώτηση: Διαθέτει ο νομός Κοζάνης κατάλληλο και άξιο επιστημονικό δυναμικό που να μπορεί να στηρίξει μια διαφορετική οικονομική ανάπτυξη, με εξωστρέφεια και σύγχρονη αντίληψη της οικονομίας;
Ο νομός Κοζάνης φιλοξενεί εδώ και 33 χρόνια το ΤΕΙ, ενώ από το 2000 λειτουργεί και το Πανεπιστήμιο. Αυτά τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας Στερεών Καυσίμων, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος, αλλά και άλλων ερευνητικών κέντρων όπως το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ, έχουν τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο. Στα παραπάνω να αθροιστεί και το έμψυχο δυναμικό της ΔΕΗ που είναι μια τεράστια τράπεζα γνώσεων και εμπειριών.
Ειδικά σήμερα που η πληροφορία διαδίδεται με ασύλληπτες ταχύτητες και η οικονομία της γνώσης έχει κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα, καμία χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη χωρίς τις ανάλογες επενδύσεις. Επιπλέον, ο νομός Κοζάνης διαθέτει ένα σημαντικότατο γεωγραφικό πλεονέκτημα, αφού είναι δίπλα στις αναπτυσσόμενες βαλκανικές χώρες. Οι γείτονες προσβλέπουν σε μας και έχουν ανάγκη από τη γνώση και την εμπειρία μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη το νομό Κοζάνης.

Ερώτηση: Ο δημόσιος τομέας έχει ενοχοποιηθεί κατά το παρελθόν για πολλές αδυναμίες της κρατικής λειτουργίας, με τους υπαλλήλους του να βρίσκονται πολλές φορές σε θέση απολογούμενου. Ποια είναι τα κριτήρια που θεωρείται ότι πρέπει ισχύουν για τις αμοιβές των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα;
Θα μπορούσα να σας απαντήσω πολύ εύκολα ότι πρέπει να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα. Οι εύκολες απαντήσεις όμως, κατά κανόνα είναι και λανθασμένες αφού δε λαμβάνουν υπόψη τους τον ανθρώπινο παράγοντα και παραμέτρους που δεν είναι γνωστές. Ουσιαστικά χρειαζόμαστε αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου τομέα και εκσυγχρονισμό του. Σε αυτό το σημείο, θέλω να σταθώ στη διαρκή απαξίωση των διοικητικών μηχανισμών του με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται ανεξάρτητη και ουσιαστική αξιολόγηση του εργασιακού δυναμικού, ώστε να υπάρξει και ανάλογη απόδοσή του.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι τομείς της οικονομίας που θεωρείτε ότι πρέπει να ενισχυθούν;
Ο τόπος μας χρειάζεται μια ουσιαστική επανάσταση. Ο πρωτογενής με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ακόμη και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομική διάσταση του ζητήματος, με αποτέλεσμα τα σοβαρά διαρθρωτικά του προβλήματα να παραμένουν άλυτα και να ταλανίζουν τον χώρο. Ο ανταγωνισμός στην ελληνική οικονομία επίσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και απαιτεί την ταχύτατη επίλυσή τους ώστε να αναπτυχθεί το υγιές εμπόριο επ’ ωφελεία των πολιτών. Πρώτα απ’ όλα όμως, χρειάζεται η ουσιαστική ενίσχυση των κινήτρων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επένδυση στην παιδεία με συγκεκριμένους στόχους, προσαρμοσμένους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο δρόμος είναι επίπονος, αλλά είναι και ο μοναδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας