Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Διευκρινήσεις Παπακωνσταντίνου για τις μονάδες λιγνίτη

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο debate μεταξύ των έξι Πολιτικών Αρχηγών, ετέθη ένα ερώτημα στον κ. Παπανδρέου για τις μονάδες λιγνίτη και νομίζω ότι η απάντηση του κ. Παπανδρέου επιδέχεται πιο σαφέστερων σχολίων; Έχετε να κάνετε ένα σχόλιο εσείς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι τέθηκε ένα ερώτημα αν δεν κάνω λάθος από τον κ. Χρυσόγελο, που αφορούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για νέες λιγνιτικές μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα 5 και ο Μελίτης. Να το ξεκαθαρίσω γιατί δεν συζητήθηκε, γιατί δεν υπήρχε χρόνος να υπάρξει μια πιο πλήρης απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές με μεγάλη σαφήνεια, ταυτόχρονα η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους εγχώριους πόρους και πρέπει να το κάνει με σύγχρονες και καθαρές τεχνολογίες. Είναι σαφής η θέση μας υπέρ των νέων μονάδων που χρησιμοποιούν καθαρές τεχνολογίες, λιγνίτη και αντικαθιστούν παλαιότερες μονάδες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι για γέλια η θέση του ΠΑΣΟΚ.
Ας διαθέσουν το ποσό για τις 2 νέες μονάδες στην περιοχή μας ώστε να γίνει ο νομός μας ηγέτης στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Και νέες θέσεις εργασίας θα προσφέρουν και το περιβάλλον δε θα καταστρέψουν.
Μας έχουν τελειώσει όλοι τους. Ας αντισταθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Το μεγάλο θέμα στη αγορά ενέργειας είναι τα συμφέροντα τα οποία κάνουν κουμαντο. Η διάλυση της ΔΕΗ είναι μέσα στα σχέδια του κεφαλαίου.
Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η νεα μονάδα 850 με φυσικό αέριο του Μυτηληναίου. Που σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει κάποιες παλιές.
Και επειδή το φιλέτο είναι μεγάλο και ο Κοπελούζος έχει πάρει έγκριση ομόφωνη από τους εκπροσώπους των κομμάτων για νέα μονάδα 1250 πάλι με φυσικό αέριο.
Επομένως ας κοιτάξουμε όλοι εκεί που πρέπει. Στις ανανεώσιμες πηγες και ας εκμεταλευτούμε το γεγονός ότι πρώτοι θα εγκαταστήσουμε μια τέτοια παραγωγική διαδικασία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκουσ της περιοχής μας είναι να ζούν, να μπορούν να αναπνέουν, να μην τρώνε την καρβουνόσκονη. Δεν είμαστε όλοι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Και εν πασει περιπτωσει πολύ σύντομα θα έρθει και η μεταλιγνιτική περίοδος δεν πρέπει να δουμε και τις ανανεωσιμες πηγές ενάργειας;

Ανώνυμος είπε...

Ρε πώς αλλάζουν οι καιροί!!!
Εντάξει κάθε μονάδα θα απασχολεί από 150-200 εργαζόμενους, μετά την κατασκευή της.
Τα λιγνιτωρυχεία τα έχουν ιδιώτες με εργαζόμενους των 780 Ευρώ!
Το κόστος από την επιβάρυνση στην περιοχή θα υπερδιπλασιαστεί, όπως και οι καρκίνοι. Το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Πόσους ακόμα οικισμούς θα καταπιόύν τα ορυχεία, πόσες ακόμη καλλιεργίσιμες εκτάσεις;
Η ανεργία θα διπλασιαστεί με μαθηματική ακρίβεια, αφού αυτές οι δραστηριότητες πνίγουν κάθε άλλη μορφή απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η Στατιστική Υπηρεσία κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται σε Δυτική Μακεδονία (12,3%), νότιο Αιγαίο (11,7%), Ήπειρο (10,9%) και Στερεά Ελλάδα (10,5%).
Είδες η ΔΕΗ;

Ανώνυμος είπε...

Σας στενοχωρούν οι καθαρές θέσεις;

Ανώνυμος είπε...

Οποιον πιστεύει οτι πρέπει να κλείσει η ΔΕΗ, να τον δούμε στους αγώνες! Το να γίνει μια νέα σύγχρονη μονάδα με απόδοση 41,5% και να κλείσουν οι παληές (ΑΗΣ Πτολ/δας) με μεγαλύτερη ισχύ και απόφοση 28% και αν, βελτιώνει τη σημερινη κατάσταση ή όχι; Και για τους FUN των ανανεώσιμων, μήπως γνωρίζουν πόσες θέσεις ανα MW στην περιοχή έδινε η πρόταση της GABESSA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το αιολικό της;

Το Προφίλ μας