Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Κουτοπονηριές

Του Γιώργου Λακόπουλου  Μπορείς να κάνεις πολιτική με υπερβολές - δεν μπορείς όμως με κουτοπονηριές. Σαν αυτές που προβάλλουν προεκλογικά τον διαχωρισμό Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο, όπου το πρώτο είναι το «κακό» και το δεύτερο «καλό». Εάν αυτό μεταφραστεί σε εκλογική συμπεριφορά και οι κάλπες βγάλουν τον συσχετισμό που προβλέπουν οι δημοσκόποι, δεν θα λυθεί το ελληνικό πρόβλημα. Αντίθετα θα επιδεινωθεί.
Ο διαχωρισμός είναι ανόητος, ανιστόρητος και τελικά απολίτικος. Γιατί το Μνημόνιο - το οποίο η Ελλάδα επιδίωξε, δεν της επιβλήθηκε - είναι δυο πράγματα. Πρώτον: δάνειο που εξυπηρετεί παλαιότερα δάνεια. Δεύτερον: πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Τις επιβάλλουν - μέσω της τρόικας - οι δανειστές, για να καταστεί η ελληνική οικονομία ικανή να τους πληρώσει τα δάνεια. Οτι η συνταγή που εφαρμόζουν είναι λάθος και οδηγεί σε ύφεση, άρα σε μεγαλύτερη αδυναμία αποπληρωμής, είναι πρόβλημα πάνω στο πρόβλημα.
Πάμε στην πράξη. Κατ' εφαρμογήν του Μνημονίου Νο 2 τον Ιούνιο θα ληφθούν μέτρα - ύψους κάπου 12 δισ. ευρώ. Αρα, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που θα τα λάβει. Προφανώς και Βουλή που θα τη στηρίξει. Αν η Βουλή είναι αυτή που εικάζεται, δεν θα υπάρχει κυβέρνηση. Ή θα υπάρχει κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και δεν θα πάρει μέτρα.
Αυτομάτως θα σταματήσει ο δανεισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα οφείλονται τα προηγούμενα δάνεια. Οποιος το λέει είναι άσχετος ή κοροϊδεύει.
Δηλαδή από τα δύο σκέλη του Μνημονίου δεν μπορείς να αλλάξεις το πρώτο, πάρα μόνο προς το χειρότερο. Και αυτοκτονείς αν δεν υλοποιήσεις το δεύτερο: αν δεν αποκτήσει η χώρα τη δυνατότητα να συντηρεί αξιοπρεπώς τον πληθυσμό της και παράλληλα να αποπληρώνει τα δάνειά της.
Για να το καταφέρει πρέπει ταυτοχρόνως: να διατηρηθεί η τρέχουσα δανειακή αιμοδοσία και να αλλάξει η χώρα. Να μεταρρυθμιστεί η οικονομία, να λειτουργεί το κράτος, να παράγονται προϊόντα, να υπάρχει σταθερό, έντιμο και ικανό πολιτικό σύστημα και πειθαρχημένη κοινωνία. Πιθανόν αυτά να γίνονται και χωρίς την τρόικα - αλλά δεν γίνεται να μη γίνουν. Οι κουτοπονηριές τύπου: «Ψηφίστε μας για να καταγγείλουμε το Μνημόνιο, να μην εξοφλούμε τα δάνεια και όλα να είναι ωραία και καλά» - και η Ελλάδα εντός ευρωζώνης - παραπέμπουν στον Βολταίρο: «Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

την περιουσια και το μισθο του κυριου στη δημοσιοτητα παρακαλω κι επειτα γινομαι κι εγω μνημονιακος

Το Προφίλ μας