Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η αυθεντία στην εποχή του Ιντερνετ

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο είναι ότι στα μεγάλα ενημερωτικά sites, τα οποία φιλοξενούν απόψεις γνωστών δημοσιογράφων, πολιτικών ή οικονομικών αναλυτών, μπορείς από κάτω να διαβάσεις τα σχόλια που κάνουν οι αναγνώστες. Τα τελευταία είναι «όλα τα λεφτά». Οταν γράφονται με χιούμορ και με γνώση.
Αν είναι πικρόχολα και εκφράζουν συγκεκριμένη άποψη, προφανώς μπαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν παρά μόνο λίγη ακόμα μιζέρια.

Η διαδικασία αυτή προσφέρει, λοιπόν, μια αμεσότητα. Ο καθένας μπορεί πολύ γρήγορα να απαντήσει, να σχολιάσει ή να καυτηριάσει αυτό που διαβάζει. Επίσης, έχει το στοιχείο της ισότητας. Ο καθένας μπορεί να απαντήσει στο κάθε συντάκτη. Είτε αυτός είναι υπουργός, είτε καθηγητής πανεπιστημίου, είτε ένας απλός αναγνώστης.
Κι αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του μέσου στην εποχή της ψηφιακής δημοκρατίας. Την «αυθεντία» είναι υποχρεωμένος κανείς να την αποδείξει, μιλώντας με επιχειρήματα και υπερασπιζόμενός την, μέσα από συγκρούσεις που έχουν την αξία τους.  Το διαδίκτυο απεχθάνεται τους παράλληλους μονολόγους και την εκφορά λόγου αποκλειστικά από τους επαϊοντες. Ξεβράζει, όμως, κι εκείνους που θεωρούν ότι έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα της κριτικής ή της μιας και μοναδικής σωστής άποψης. Και βέβαια την ανωνυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας