Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ξένα «κοράκια» στην Αθήνα «κτυπούν» σπίτια και ξενοδοχεία

Ανοίγει από τη Δευτέρα ο δρόμος σε μεγάλα ξένα funds να μπουν στην ελληνική κτηματαγορά για να αγοράσουν σπίτια, εκτός πρώτης κατοικίας, ή άλλα κτίρια επαγγελματικού χαρακτήρα, όπως γραφεία και καταστήματα. Από μεθαύριο απελευθερώνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη διάταξη, η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται, προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Από τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία, ειδικά για όσους έχουν ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη». Ωστόσο, ουσιαστικά θα μπορεί πλέον το Δημόσιο να βγάζει στο σφυρί ακίνητα οφειλετών, κυρίως εξοχικές κατοικίες ή επαγγελματική στέγη με τα μεγάλα ξένα funds να έχουν ήδη προχωρήσει σε διερευνητικές κινήσεις και επαφές στην ελληνική αγορά.
Συναντήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες εβδομάδες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι hedge funds και distressed funds, οι οποίοι συναντήθηκαν με τραπεζίτες αλλά και στελέχη του real estate. Μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την ελληνική αγορά και τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 100 δισ. ευρώ, είναι οι: Dromeus Capital, Paulson & Co, Αpollo Management, Cerbe-rus, Fortress, Baubost, η Strategic Value, Third Point, York Capital Management.
Οι ξένοι βρίσκονται σε αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά καθώς από εκεί θα μπορέσουν να βρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν πολλές υπερχρεωμένες τουριστικές μονάδες, οι οποίοι ζητούν ρυθμίσεις από τις τράπεζες. Διαθέτουν σημαντικά ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια των «κορακιών», όπως αποκαλούνται τα distressed funds. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, αφού πρώτα γίνει ρύθμιση και «κούρεμα» μέρους των δανείων. Οι ξένοι θα μπορούν να βάλουν κεφάλαια και να αποκτήσουν ποσοστό της εταιρείας και φυσικά τα περιουσιακά της στοιχεία.
Εξοχικές κατοικίες
Βεβαίως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλα μεσιτικά γραφεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές καθώς και μεγάλες εκτάσεις γης. Ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θέλουν να «σκοτώσουν» την περιουσία τους για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή για να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ξένων χαρτοφυλακίων δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολυτελή σπίτια και εκτάσεις σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα αλλά και η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Ζητούν από Ελληνες κτηματομεσίτες να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν από υπερχρεωμένους πολίτες και να καταθέσουν προτάσεις εξαγοράς, προτού η εν λόγω περιουσία βγει στο σφυρί για χρέη.
Η επαναφορά των αναγκαστικών μέτρων για χρέη προς το Δημόσιο, εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ της απόφασης να χάσουν το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό ή να το δώσουν σε «σκοτωμένες» τιμές, ακόμη και 60% κάτω από την τρέχουσα αξία του.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τέσσερα σενάρια για τα «κόκκινα» δάνεια
Τα πάντα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες οπότε και θα «κλειδώσει» η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.
Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, από κοινού με τις τράπεζες έχουν κατατεθεί και οι εξής προτάσεις:
1. Ανταλλαγή με μικρότερης αξίας σπίτι: Οι δανειολήπτες θα αποφεύγουν τον πλειστηριασμό και την έξωση με την υποχρέωση να μετακομίσουν σε σπίτι μικρότερης αξίας, εγκαταλείποντας αυτό που αρχικά είχαν αγοράσει.  Συμφωνώντας με την ανταλλαγή θα κερδίζουν τη διαγραφή του χρέους, ή έστω μέρους αυτού, ανάλογα με το ποσό του δανείου που έχουν ήδη αποπληρώσει και την αξία του νέου ακινήτου. 
2. Επέκταση του δανείου έως και 80 χρόνια: Επεκτείνοντας το δάνειο έως τα 80 έτη των δανειοληπτών, έναντι 75 που ισχύει σήμερα (για ορισμένες περιπτώσεις), εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι δόσεις των δανείων, ενώ θα αυξηθεί και η δυνατότητα των νέων σε ηλικία σήμερα δανειοληπτών για να τα αποπληρώσουν.
3. Ρήτρα κληρονομικότητας: Στην πράξη, η διάρκεια των δανείων επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που θα πληρώνουν ακόμη και οι... κληρονόμοι. Η λύση αυτή συνεπάγεται ακόμη μικρότερη δόση. Πρόκειται βέβαια για διέξοδο που απαιτεί αρχικά τη σύμφωνη γνώμη των κληρονόμων, οι οποίοι και θα κάνουν αποδοχή κληρονομιάς.
4. Ενοίκιο αντί δόσης: Στην περίπτωση αυτή, τα σπίτια όσων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα μπορούν ωστόσο να συνεχίσουν να ζουν σε αυτά, πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

για τα ξένα κοράκια φταίτε εσείς του ai vres που δεν προβάλετε τις αλήθειες του Σώρρα όπως ούτε αυτό αλλά όταν έρθει η ώρα θα σας ξεμπροστιάσω

Το Προφίλ μας