Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Ο Δήμος Κοζάνης «δήμιος» εργαζόμενης στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας.

Ο Δήμος Κοζάνης κατάφερε να κατακτήσει πανελλαδικά το πρώτο βραβείο απόλυσης εργαζομένης στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας. Πρόσθεσε έτσι μια ακόμη θέση ανεργίας στο άλλο γνωστό πανελλήνιο ρεκόρ της ανεργίας στην Δυτική Μακεδονία.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την απόλυση της 32χρόνης εργαζόμενης στον 2ο παιδικό σταθμό της πόλης, μονογονεϊκής οικογένειας με ένα μικρό παιδί, μακροχρόνιας άνεργης, της οποίας η απόλυση έγινε στις 7/10/15 και υπογράφεται από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας Δήμου Κοζάνης (ΔΚΕΚΠΜ) κ. Κουτσοσίμου Μανώλη. Ο ίδιος επικαλείται, επιμένοντας στον ισχυρισμό του, ότι η εργαζόμενη αρνήθηκε να εκτελέσει τα καθηκοντά της κι ότι επέδειξε απρεπή και προκλητική συμπεριφορά απέναντι του. Η αλήθεια είναι ότι μετά από την ενασχολησή μας και μελέτη του θέματος, ο ισχυρισμός του δεν έχει καμία πραγματική βάση. Πρόκειται για μια απόφαση ταχύρρυθμη, τύπου «άψε- σβήσε, άκρως άδικη, απολυταρχική και εκδικητική. Η ίδια η εργαζόμενη εκτελούσε  και με το παραπάνω, τα καθήκοντά της και επιπλέον από τα προβλεπόμενα της ειδικοτητάς της, όπως σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα, οι οποίοι ξεπερνούν τους 150 και καλύπτουν κενές θέσεις μόνιμων εργαζομένων. Ήθελε όμως ο Πρόεδρος της ΔΚΕΚΠΜ να εκτελέσει την κατασκευή μαρμελάδας ροδάκινων που χορηγήθηκαν προς τους παιδικούς σταθμούς. Όταν η ίδια δήλωσε άγνοια (δεδομένου ότι ήταν εκτός των καθηκόντων της) και επιζήτησε την συμβολή ενός ειδικού, απάντησε ότι ο ίδιος μπορεί να   κάνει τις υποδείξεις(!!) Απειλώντας την ότι διαφορετικά θα προχωρήσει στην απόλυση της. Θεώρησε προκλητική την ερώτηση της: «εσείς ποιος είστε;» και απρεπή την απάντηση της: «κάντε την απόλυση μου» . Και η απόλυση ήταν άμεση «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις!»
Η Λαϊκή Συσπείρωση άμεσα επιδίωξε και είχε τρεις συναντήσεις, τόσο με τον Δήμαρχο κ. Ιωαννίδη Λευτέρη (ο οποίος είχε άγνοια αρχικά του γεγονότος), όσο και με τους αντιδημάρχους της Εκτελεστικής Γραμματείας στις οποίες συμμετείχαν τόσο ο κ. Κουτσοσίμος, όπως επίσης και εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων που πρόσκεινται στο Π.Α.ΜΕ. Βασική μας επιδίωξη ήταν η ανάκληση της αντεργατικής αυτής απόφασης. Αυτό επιδιώξαμε και με την υποβολή της πρότασης μας να συζητηθεί ως θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/10/15.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και ο συνδυασμός της «Κοζάνη: Τόπος να ζεις» έβαλαν φαρδιά- πλατιά την υπογραφή τους και την σφραγίδα τους στην απόλυση της εργαζόμενης. Και όλα αυτά στο όνομα «της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, της βελτίωσης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αλλά και της φιλικής (!) διάθεσης προς τους εργαζόμενους», χωρίς καν να επισέλθει, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε, στο συγκεκριμένο περιστατικό. Αλήθεια θα λειτουργήσει καλύτερα τώρα ο 2ος παιδικός σταθμός με μια μαγείρισσα λιγότερη που εκτελούσε και άλλα καθήκοντα; Απλά αναγνώρισε «ότι ήταν μια σκληρή μεν απόφαση, αλλά στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας των παιδικών σταθμών». Ο λαός της Κοζάνης γνωρίζει πολύ καλά τόσο την οικτρή κατάσταση που ισχύει από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έως στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όσο και τις αιτίες, μαζί και τους υπεύθυνους γι’ αυτήν.
Αρκετά τα κροκοδείλια δάκρυα της Δημοτικής Αρχής, αλλά δεν πρόκειται να σβήσουν τις υπογραφές της απόλυσης της εργαζόμενης και τα αληθινά δικά της δάκρυα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για να τεθεί σε ψηφοφορία η έγκριση ή μη της απόφασης της απόλυσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πάρουν θέση όλοι η Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος επικαλέστηκε  διάφορες τυπικές διαδικασίες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα 5μηνα στους Δήμους και την Περιφέρεια να συγκρουστούν με το άθλιο καθεστώς των πεντάμηνων συμβάσεων, χωρίς δικαιώματα, με χαμηλότατους μισθούς, με την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους που τους μετατρέπουν σε εργαζόμενους μιας χρήσης, να απαιτήσουν αγωνιστικά, ενωτικά και οργανωμένα για :
    
ü  Να τους δίνονται οι άδειες που δικαιούνται
ü  Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
ü  Είδη ατομικής προστασίας κατά την διάρκεια της εργασίας
ü  Τήρηση του ωραρίου εργασίας
ü  Υπογραφή ΣΣΕ με βάση τα 751€
ü  Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
ü  Τήρηση της ίδιας νομοθεσίας με του υπόλοιπους εργαζόμενους

Καλούμε επίσης όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς των παιδιών των παιδικών σταθμών, όλους τους δημότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους παντού, να αντισταθούν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους, να κλιμακώσουν την λαϊκή πάλη, να ισχυροποιήσουν την Λαϊκή Συμμαχία, μαζί με τους άνεργους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να ανατρέψουν τα νέα σκληρότερα και βάρβαρα μέτρα που έρχονται ταχύτατα μπροστά μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τέτοια μέτρα, όπως η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι νέες περικοπές χρηματοδότησης στους Δήμους, η κατάργηση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ κ.α



Για την Λαϊκή Συσπείρωση
         Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

          Γκουτζηκώστας Γεώργιος
          Τσιρέκας Αστέριος
Κοζάνη   24/10/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας