Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Προχωρά η μονάδα βιομάζας της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιεί ενεργειακές καλλιέργειες όπως αγριαγκινάρα, μίσχανθο και σόργο.
Άδεια για τη δημιουργία μονάδα βιομάζας ισχύος 25 μεγαβάτ στις εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη έλαβε από τη ΡΑΕ η ΔEH Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Ως καύσιμο η μονάδα θα χρησιμοποιεί βιομάζα που προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες της περιοχής και συγκεκριμένα, αγριοαγγινάρας, μίσχανθου και ινώδους σόργου. Επίσης από αγροτικά υπολείμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών, κ.ά. καθώς και από υπολείμματα κλαδεμάτων.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά είχε δημοσιοποιηθεί το 2012 και είχε κατατεθεί αίτηση για την χορήγηση άδειας. Με τη διαφορά ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε και υποδομή για την παροχή τηλεθέρμανσης με θερμική ισχύ 75 μεγαβάτ, κάτι που δεν προβλέπεται στη νέα άδεια.
Να σημειωθεί ότι από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριοαγγινάρας (γαϊδουράγκαθου) που είναι το κύριο ενεργειακό φυτό, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κοζάνης και τον ΟΤΑ.
Την παραγόμενη βιομάζα αγοράζει η εισηγμένη εταιρία με προσυμφωνημένες τιμές από τους παραγωγούς και αναμειγνύοντάς την με λιγνίτη, βελτιώνει την απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ωστόσο κατά το παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με τον έγκαιρο καθορισμό της τιμής αγοράς της αγριοαγγινάρας από τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια από μεγάλο αριθμό γεωργών.
http://www.agronews.gr
(Με πληροφορίες από euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας