Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Χάρης Κάτανας: «Ως Έλληνες, τιμάμε το έπος του Σαράντα»

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός ύψωσε τα στήθη του στις αιτιάσεις της Ιταλίας λέγοντας ΟΧΙ στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας.

Η μικρή τότε Ελλάδα σήκωσε ανάστημα απέναντι στο Άξονα αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, να δηλώσει “μέχρι σήμερα λέγαμε οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από σήμερα θα λέμε, οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες !

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941.Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944.

Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940, απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της πατρίδας μας, αποτύπωσε διαχρονικά την πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας, στις αξίες της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Είναι πέρα για πέρα αληθινή η ρήση ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Είμαι βέβαιος ότι και κατά την σημερινή κρίσιμη ιστορική στιγμή για το Έθνος και το λαό μας, διατηρείται επίκαιρη και ζωντανή η συλλογική Ιστορική Μνήμη.

Ως Έλληνες, ενωμένοι πετύχαμε τα ωραία, και τα μεγάλα. Είναι εθνικό καθήκον και σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο της πατρίδας μας ,να πράξουμε το ίδιο .Τούτος ο τόπος πέρασε πολλά και δύσκολα, μπορέσαμε τα πάντα .Ενωμένοι θα μπορέσουμε, και τώρα...!

Κάτανας Χάρης

Π. Βουλευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νομού Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας