Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι φοβίζουν τους καταθέτες

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβεβαιώσεις ένα σχέδιο που όλοι φοβούνται και απεύχονται την εφαρμογή του. Ο καλύτερος είναι να το διαψεύδεις συνεχώς.
Κι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να θυμίζει κάθε φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, διαψεύδοντας σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.
Η συχνή διάψευση αντί να διασκεδάζει τον φόβο επιτείνει, όπως είναι φυσικό, την ανησυχία των αποταμιευτών, οι οποίοι πλέον έμαθαν ότι όλα είναι πιθανά, τίποτε δεν αποκλείεται.
Τελευταία και αφού κόπασε ο κίνδυνος του Grexit, περιέργως ανεβαίνει πάλι στη σκηνή το φάντασμα που τρομοκρατεί τους καταθέτες.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θυμίζει το εφιαλτικό σενάριο και εμμέσως δεν αποκλείει ακόμη και να συμβεί.

Στην προσπάθειά του να πείσει ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνει πως εάν αυτή δεν πραγματοποιηθεί εντός του 2015, τότε θα γίνει το 2016 με τα χρήματα των καταθετών.
Όντως, ο κίνδυνος είναι άμεσος και προβλέπεται ότι από το 2016 οι τράπεζες που έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων επιβαρύνουν πρώτα τους ομολογιούχους και αμέσως ή ταυτόχρονα μ’ αυτούς και τους καταθέτες.
Όμως, τόσο ο χρόνος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, όσο και οι όροι που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Μπορεί και εντός του 2015 να επιτευχθεί και με όρους ελκυστικούς για τους επενδυτές.
Η υπενθύμιση του εφιάλτη μόνο κινδύνους επιφέρει. Κρατά σε αγωνία τους αποταμιευτές και αποτρέπει νέους προς κατάθεση.
γιατι Η συνεχής εκροή καταθέσεων δεν οφείλεται μόνο στην ανάγκη κάλυψης των αυξημένων αναγκών.
Όσοι αποταμιευτές μετέφεραν τα χρήματα από την τράπεζα στο σπίτι ή στη θυρίδα, δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν εάν δεν εξαλειφθεί ο κίνδυνος του haircut.
Και οι δηλώσεις που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο και η συχνή ανακύκλωση του θέματος, με μόνιμη επωδό ότι το κακό θα αποφευχθεί, μάλλον φοβίζουν παρά καθησυχάζουν.
Εκτός κι αν όλοι αυτοί που επαναφέρουν κάθε τόσο το θέμα στην επικαιρότητα προβλέπουν το? μέλλον.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας