Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μας εξαπάτησε; Ευτυχώς!

Του Γιώργου Καρελιά, protagon.gr
Ξέρω πως καθένας κρατάει ό,τι του αρέσει ή τον βολεύει. Έτσι γινόταν πάντα με τις συνεντεύξεις των πολιτικών, έτσι γίνεται και τώρα. Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, η οποία ήταν μάλλον βαρετή, οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα κρατήσουν τις «ηρωικές» διαβεβαιώσεις ή τις «κόκκινες γραμμές», έστω κι αν αυτά δεν υπάρχουν πλέον.
Και οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν στις ανακολουθίες (δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ) ή στα λάθη που παραδέχτηκε.

Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω, για να δικαιολογούμε και το «μότο» αυτού του site «…να σκεφτόμαστε διαφορετικά». Δεν θα πούμε καμιά «ιστορία», αλλά ορισμένα αυτονόητα, πολύ δυσάρεστα και γι’ αυτό είδος εν ανεπαρκεία στην πολιτική μας ζωή.
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας εξαπάτησε το εκλογικό σώμα με αυτά που έλεγε προεκλογικά, ακόμα και τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές; Αν υπάρχει, θυμίζω πρόχειρα τα σημαντικότερα:
1. Δεν έσκισε το Μνημόνιο. Το παρέτεινε. Και μάλλον θα πάει για ακόμη ένα. Εδώ θα είμαστε.
2. Δεν θα καταργήσει τον φόρο στα ακίνητα. Εδώ θα είμαστε.
3. Θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις. Γι' αυτό διατηρώ αμφιβολίες, επειδή μπορεί να μην υπάρχουν αγοραστές. Αν υπάρχουν, το «ξεπούλημα» θα πάει σύννεφο.
Προεκλογικά έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Δηλαδή, μας εξαπάτησε. Θα προβάλω, όμως, δύο ενστάσεις:
Η πρώτη: Είναι ο πρώτος που το κάνει αυτό; Όλοι οι προηγούμενοι ήταν συνεπείς μετεκλογικά προς αυτά που έλεγαν προεκλογικά; Θυμίζω πολύ σύντομα. Ο Καραμανλής υποσχέθηκε «επανίδρυση» του κράτους και το παρέδωσε ξεχαρβαλωμένο. Ο Παπανδρέου έλεγε ότι δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ και αυτό ήρθε εν χορδαίς και οργάνοις. Ο Σαμαράς μας τάραξε στα «Ζάππεια» και μετά στους φόρους. Δεν βάζω αποδεικτικά links, επειδή όλα αυτά είναι κοινώς αποδεκτά.
Η δεύτερη: Μήπως θέλαμε και λίγο να εξαπατηθούμε; Μήπως η εξαπάτηση του Τσίπρα (όπως και των προηγούμενων) ήταν η συνειδητή, όχι μόνο από τη δική του πλευρά, αλλά και από τη δική μας, όσων τέλος πάντων ήθελαν να εξαπατηθούν; Διότι νοήμων άνθρωπος που πίστεψε ότι θα σκίσει το Μνημόνιο δεν είναι νοήμων. Διότι όποιος πίστεψε ότι, με το που θα ερχόταν ο Τσίπρας, θα καταργούνταν όλοι οι φόροι και, ταυτόχρονα, θα αυξάνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αφελής ή ήθελε να εξαπατήσει τον εαυτό του.
Θα μου πείτε «μα έτσι αποθεώνεις την αναξιοπιστία και δικαιολογείς τους πολιτικούς που μας εξαπατούν». Η απάντηση είναι πολύ απλή και την παραθέτω ως παραλλαγή της ευαγγελικής εντολής: Μην αυτοεξαπατάσθε, για να μην σας εξαπατήσουν. Και διαφορετικά: Μεγάλα παιδιά είστε, ακούστε, σταθμίστε και μετά ψηφίστε.
Ας πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Αλήθεια, θα θέλαμε ο Τσίπρας να τηρήσει κατά γράμμα όσα έλεγε προεκλογικά; Ή μήπως είναι καλύτερα που μας εξαπάτησε;
Δηλαδή, θα θέλαμε να σκίσει το Μνημόνιο, να συγκρουστεί αμέσως με τους δανειστές και να πάμε όλοι μαζί για φούντο στις 26 Ιανουαρίου; Προσωπικά είμαι ευτυχής που δεν το έκανε.
Δηλαδή, θα θέλαμε να καταργήσει μια κι έξω τον ΕΝΦΙΑ και την επομένη να κόψει μισθούς και συντάξεις, αφού τα δυόμισι και πλέον δισεκατομμύρια, που αποδίδει αυτός ο φόρος, είναι αδύνατο να βρεθούν από άλλες πηγές; Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ του ΕΝΦΙΑ (εδώ, εδώ και εδώ), από πολύ νωρίς, όταν σχεδόν όλοι ήταν βέβαιοι ότι θα καταργηθεί και οι περισσότεροι τον καταριούνταν. Χαίρομαι που «εξαπατήθηκαν».
Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Ο Τσίπρας, όπως και οι προηγούμενοι, εξαπάτησαν όσους ήθελαν να εξαπατηθούν. Ευτυχώς που ο Παπανδρέου κατέφυγε στους Ευρωπαίους, βρήκε δανεικά και δεν χρεοκοπήσαμε το 2010. Ευτυχώς που ο Σαμαράς εγκατέλειψε τις αντιμνημονιακές μπούρδες και δεν χρεοκοπήσαμε το 2012. Ευτυχώς που ο Τσίπρας μας εξαπατά ήδη και (πιθανότατα) θα αποφύγουμε και τώρα τη  χρεοκοπία.
Ναι, υπάρχει και η «καλή» -τηρουμένων των αναλογιών- εξαπάτηση. Στους «εξαπατημένους» μπορούμε να πούμε απλώς το πολύ γνωστό: ας πρόσεχαν

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος και θα τον καταργήσουμε...

https://www.youtube.com/watch?v=ObdB-R07F8Q

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το 2011 ότι δημοψήφισμα σημαίνει χρεοκοπία [βίντεο]
http://www.iefimerida.gr/news/203690/otan-o-alexis-tsipras-elege-2011-oti-dimopsifisma-simainei-hreokopia-vinteo

Το Προφίλ μας