Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Γιατί καθυστέρησαν οι συντάξεις;

του Δημήτρη Καμπουράκη από το Protagon.gr
Δεν ξέρω τι λένε ο Στρατούλης, ο Σπυρόπουλος και οι τράπεζες, εγώ ξέρω πολύ καλά τι ακριβώς έγινε. Αναφέρομαι στο θέμα που προέκυψε την Τρίτη το απόγευμα, όταν συνταξιούχοι του δημοσίου πήγαν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να σηκώσουν τη σύνταξη τους και διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί τους ήταν άδειοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων και ο διοικητής του ΙΚΑ βγήκαν λίαν πρωία της Τετάρτης στα κανάλια και εξήγησαν ότι όλα τα χρήματα των συντάξεων είχαν μπει στην ώρα τους στον διατραπεζικό λογαριασμό, πλην κάποιο τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο ΔΙΑΣ καθυστέρησε τη δυνατότητα καταβολής τους στους δικαιούχους για μερικές ώρες. Κατά δήλωση του κ. Στρατούλη, μόλις έγινε κοινωνός διαμαρτυριών το απόγευμα της Τρίτης, μίλησε με την κ. Κατσέλη της Εθνικής η οποία του εξήγησε ότι το πρόβλημα ήταν στο ΔΙΑΣ και τον βεβαίωσε πως η βλάβη θ’ αποκατασταθεί το συντομότερο. Πράγματι, οι ασφαλισμένοι είδαν λεφτά στους λογαριασμούς τους και άρχισαν να τα σηκώνουν γύρω στις 8.30 το βράδυ, άρα η καθυστέρηση κράτησε τέσσερις με πέντε ώρες.
Μάθετε τώρα τι έγινε και στην πραγματικότητα.
Αν οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου πληρώνονται στις 30 του μήνα για παράδειγμα, τα ασφαλιστικά ταμεία καταθέτουν το ποσό που αντιστοιχεί το αργότερο ως το πρωί της 29ης, δηλαδή μία εργάσιμη μέρα νωρίτερα. Οι τράπεζες κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο που χρειάζεται μια-δυο ώρες και στη συνέχεια πιστώνουν τους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων αφού τελειώσει η συναλλαγή του κοινού με τα υποκαταστήματα τους, το μεσημέρι της 29ης. Αυτό γίνεται συνήθως μετά τις 15.00 και 16.00, άρα όσοι συνταξιούχοι χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ (διότι οι περισσότεροι πάνε την επομένη το πρωί στον γκισέ, εξ ου και οι πελώριες ουρές) μπορούν να σηκώσουν την σύνταξη τους από τις 16.00 το απόγευμα της 29ης. Αυτό τον μήνα όμως υπήρξε πρόβλημα, όχι τεχνικό όπως διατείνονται.
Την Τρίτη το πρωί, το ΙΚΑ δεν είχε καταφέρει ακόμα να συμπληρώσει όλο το ποσό που χρειαζόταν για να πληρωθούν οι συντάξεις του μήνα. Το ΔΙΑΣ δεν δέχεται τμήμα του ποσού, ούτε έχει δυνατότητα να πιστώσει τους λογαριασμούς κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών συνταξιούχων, αφήνοντας άλλους για αργότερα. Ακόμα και 1000 ευρώ να λείπουν από το συνολικό ποσό, δεν πληρώνεται καμία σύνταξη. Το ΙΚΑ έψαχνε εναγωνίως στα υποκαταστήματα του απορροφώντας ως και τις εισπράξεις της ίδιας μέρας από εισφορές, ενώ την ίδια δουλειά έκανε και ο κ. Στρατούλης δια του κ. Μάρδα. Τελικά, το ποσό συγκεντρώθηκε στις 16.00 του μεσημεριού της Τρίτης, αφού τα κεντρικά του ΙΚΑ τράβηξαν και το τελευταίο ευρώ που υπήρχε μετά το κλείσιμο των περιφερειακών του ταμείων σ’ όλη τη χώρα και αφού ο κ. Μάρδας συμπλήρωσε όσα έλειπαν με χρήματα που είχαν καταθέσει οι περιφέρειες. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά στο ΔΙΑΣ στις 16.15 και μετά την απαραίτητη επεξεργασία, οι λογαριασμοί των συνταξιούχων πιστώθηκαν στις 20.00.
Δεν χάλασε ο κόσμος για τέσσερις ώρες, θα πείτε. Συμφωνώ. Όμως πλέον δεν ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, τρυπήσαμε το βαρέλι και σκάβουμε τον άνυδρο γρανίτη από κάτω. Πόσο αντέχουμε;
(Μη μου αμφισβητήσει κανείς το ρεπορτάζ, γιατί έχω σκαναρισμένο χαρτί με την ώρα μεταφοράς των χρημάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας