Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Έντονα συναισθήματα στη θεατρική παράσταση «Ο Όσκαρ και η Κυρία με τα Ροζ» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Κοζικόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ 45΄)

Τον -εκ Τρανοβάλτου- Κώστα Κοζικόπουλο τον γνώρισα επί σκηνής πριν ακριβώς δυο χρόνια, στη συγκλονιστική ερμηνεία του στον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου ΑΙΑΣ. Και αυτή τη φορά βρέθηκα, κατά την αποχώρηση από την αίθουσα του Θεατροδρόμιου, πλημμυρισμένος από ανάλογα έντονα συναισθήματα…Στην τραγική ιστορία του Όσκαρ, ενός 10χρονου αγοριού που πάσχει από καρκίνο,
στην πορεία αποδοχής της κατάστασής του και στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής, με τρυφερότητα, ευαισθησία, γλυκόπικρο χιούμορ και ρεαλισμό…
Στο πλάι του εμφανίζεται μια εθελόντρια από το …πουθενά, η Κυρία με τα Ροζ, η γιαγιά όπως την αποκαλεί ο Όσκαρ, που μηχανεύεται πράγματα για να τον στηρίξει. Του μαθαίνει να συνομιλεί -ή να γράφει- με το θεό, τον πείθει -κάτι σαν παιχνίδι- πως κάθε μέρα που περνάει μετράει για δέκα χρόνια... Έτσι ο Όσκαρ ανακαλύπτει τις εμπειρίες της εφηβείας, τα ερωτικά σκιρτήματα της νιότης, μοιράζεται την αγάπη, παντρεύεται, περνά τις δυσκολίες της ζωής ως μεγαλύτερος, θαυμάζει τις ομορφιές των χρωμάτων που τον περιτριγυρίζουν, νοιώθει φόβο όταν οι δυνάμεις τον εγκαταλείπουν στα γηρατειά… Στο τέλος αφήνεται στο θάνατο, έχοντας «ζήσει» όσα θα ήθελε…
Συγκίνηση και προβληματισμός, με τη λυτρωτική κάθαρση να αγγίζει τον θεατή, αλλά να μην ολοκληρώνεται ποτέ, αφού ο Όσκαρ σβήνει… Αφήνοντας πάραυτα ένα αισιόδοξο μήνυμα…
Η παράσταση ο «Ο Όσκαρ και η Κυρία με τα Ροζ», που είναι θεατρική διασκευή του έργου του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ «Αγαπητέ Θεέ»,  παίχτηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Θεατροδρόμιου Κοζάνης από τις 24 ως τις 27 Απριλίου 2015.
Τη σύλληψη της ιδέας, την προσαρμογή του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είχε ο εξαιρετικός -σε όλα- Κώστας Κοζικόπουλος. Μαζί του στο ρόλο της Κυρίας με τα Ροζ, η πολύ καλή Νικολέτα Σιώμου.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης ήταν οι: Σάκης Παπαδόπουλος (σχεδιασμός φωτισμού), Anatol Blank (σκηνικά – κοστούμια) και Εύη Παπαμάρκου (ήχος – φώτα). Ήταν δε μια παραγωγή της ομάδας Χ-αίρεται, που υποστηρίχτηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Κώστας Κοζικόπουλος
Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983 από γονείς Τρανοβαλτινούς. Αποφοίτησε το 2006 από τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Ξάνθης.
Ασχολήθηκε με το θέατρο για πρώτη φορά το 2005, ως φοιτητής στην Ξάνθη, όταν σαν υπεύθυνος της φοιτητικής ομάδας "Γέφυρα" ανέβασε τη Μήδεια του Μποστ, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια το 2006 ερμήνευσε τον "Ορέστη" του Γιάννη Ρίτσου με το Θεατρικό Εργαστήρι Ξάνθης. Το 2008 εισήχθη με υποτροφία στη δραματική σχολή "Ανδρέας Βουτσινάς", από όπου αποφοίτησε το 2011. Το ίδιο έτος έλαβε μέρος στο έργο "Τοπίο με πνιγμένα χάδια" του Άκη Δήμου. Το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση -επίσης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης- "Προ των Πυλών".
Πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση του ποιητικού μονόλογου του Γιάννη Ρίτσου ΑΙΑΣ, που παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης το τριήμερο 23, 24 και 25 Απριλίου 2013, έργο που παίχτηκε και στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη (Φεβρ. 2014). Και ασφαλώς διευρύνει την επιτυχημένη θεατρική του διαδρομή με την -ως άνω περιγραφόμενη- παράσταση «Ο Όσκαρ και η Κυρία με τα Ροζ», του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ (Απρίλιος 2015).
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας