Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Επίθεση κατά του Βαρουφάκη σε εστιατόριο στα Εξάρχεια από 30 άτομα -Προπηλακισμοί και ένταση

Ομάδα 30 αγνώστων επιτέθηκε λεκτικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε εστιατόριο στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν με τη σύζυγό του και μια φίλη της στο εστιατόριο Γιάντες της περιοχής. Όπως φαίνεται η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη και έτσι μια ομάδα 30 ατόμων, περίπου, γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα,
εισέβαλε στο εστιατόριο και τον προπηλάκισε στην αρχή λεκτικά, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσαν εναντίον του ίδιου και της συζύγου του γυάλινα αντικείμενα. Μάλιστα αυτό το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας:
«Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρίψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον "χώρο τους"».
«Στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα»
Αφού η ομάδα των αντιεξουσιαστών που είχαν καλυμένα τα πρόσωπά τους αποχώρησε από το εστιατόριο, το ίδιο έπραξε και  ο Γιάνης Βαρουφάκης με την σύζυγό του. Το επεισόδιο όμως συνεχίστηκε και έξω, με τον ίδιο να δηλώνει ότι ξεκίνησε διάλογο μαζί τους, «δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν (...). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή». 
Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για το επεισόδιο
«Δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή μέρος της της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής "αποδόμησής" μου των τελευταίων ημερών» τόνισε σήμερα το πρωί ο  υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους και συνέχισε:
«Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρίψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον "χώρο τους".
Τον προστάτευσε η σύζυγός του Δανάη
Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική "αριθμητική" υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να την σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.
Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την "εμπροσθοφυλακή" (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με την Δανάη κατευθυνόμενοι προς την μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθμευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον "χώρο" τους.
Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.
Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια "εισβολών" ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.
Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή» τονίζει ο υπουργός».
Eντωμεταξύ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος δεν εμφανίστηκε κάποιος αστυνομικός. Ο Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε στο Vima fm πως ενημερώθηκε για το γεγονός στη Βουλή όπου έφτασε η φήμη, επικοινώνησε με την αστυνομία που δεν είχε καταγεγραμμένο το γεγονός. Οι αρχές αποφάσισαν -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να στείλουν δύο αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα στην περιοχή, στους οποίου περίκοικοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό.
 iefimerida.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έσπειραν θύελλες και θα θερισουν κατακλυσμους....

Ανώνυμος είπε...

http://www.koutipandoras.gr/article/139097/ayti-i-kyvernisi-ehei-kerdisei-sevasmo-moy

Το Προφίλ μας