Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οι καβαλάρηδες της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ 29΄)

Αναβίωσε και φέτος 18 και 19 Απριλίου 2015 για όγδοη συνεχή χρονιά το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή των λειψάνων του αγίου και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα.
Είναι γνωστό ότι η ζωή των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή "παρουσία" της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι γεροντότεροι κάτοικοι του χωριού. Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι της Ελάτης και σήμερα θεωρούν τον "άγιο" δικό τους.
Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 18 Απριλίου 2015 με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 19 Απριλίου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.
Η μεγάλη πομπή από τους καβαλάρηδες -12 άλογα και περισσότεροι καβαλάρηδες που εναλλάσσονταν-  να προπορεύονται και τα
αυτοκίνητα να ακολουθούν πήρε το δρόμο της επιστροφής. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς, ήταν πράγματι μαγευτική. Έκαναν στάσεις στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Τορνικίου (την μεταφερθείσα εκ θεμελίων σε υψηλότερη θέση το 2011) και έξω από χωριό Παναγιά και πέρασαν μέσα από την Παλιουριά. Στην τελευταία στάση, λίγο έξω από την Ελάτη οι καβαλάρηδες και οι συνοδοί το έριξαν στο χορό με τους ήχους του συντοπίτη τους κλαρινίστα Γιάννη Γρίβα. Στην είσοδο της
Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα, τον πρόεδρο και πολλούς κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.
Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και θα ζητήσει τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.
Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία των καβαλάρηδων του χωριού.
Γ. Μ./mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας