Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η περιφερειακή αρχή ακολουθεί επικίνδυνους δρόμους για την δημόσια υγεία

Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε εισήγηση για τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής καθώς και μέτρα που προτείνει η περιφερειακή αρχή προς το υπουργείο για την αντιμετώπισή τους.
Η οριακή κατάσταση των νοσοκομείων με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, σε υλικά κτλ είναι πανθομολογούμενη.
Οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι αδιαμφισβήτητες. Ευθύνες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημιουργία εύφορου εδάφους για τη δράση επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, τη λειτουργία των «δημόσιων» νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό να βαίνουν συνεχώς μειούμενοι. 
Η ουσία της πολιτικής αυτή δεν αναιρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το Υπουργείο Υγείας. Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε (4.500)  είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων. Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός διέγραψε από το λεξιλόγιό του τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες υγείας». Για τις εξαγγελίες του, ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν έλαβε τα εύσημα των εργαζομένων στην υγεία, οι οποίοι κατάγγειλαν την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Πήρε όμως τα εύσημα των φαρμακοβιομήχανων. Παίρνει τα εύσημα και από την περιφερειακή αρχή, η οποία συντάσσεται απόλυτα με τις επιλογές της συγκυβέρνησης.
Περιφερειακή αρχή που όχι μόνο είναι σύμφωνη με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων (δεν έχει εκφράσει αντίθεση στους νόμους που επιβάλλουν στα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρίες) αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως το πέρασμα της αρμοδιότητας για τα νοσοκομεία από το κράτος στην περιφερειακή διοίκηση. Στις προτάσεις της υπήρξε «εφευρετική» σε κίνητρα για να προσελκύσει γιατρούς στην περιοχή αλλά το αίτημα προς το υπουργείο να αυξηθούν οι πόροι για την υγεία δεν υπάρχει πουθενά, το αίτημα να μειωθεί το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το λαό δεν υπάρχει πουθενά, το αίτημα να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες δεν υπάρχει πουθενά.
Η υλοποίηση της πρότασης της περιφερειακής αρχής –που βεβαίως προβλέπεται από τον Καλλικράτη- στην πράξη θα σημάνει όχι μόνο αποδοχή των μειωμένων προϋπολογισμών αλλά απαίτηση από το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του για τα νοσοκομεία, να μηδενίσει τους σημερινούς πενιχρούς προϋπολογισμούς.  Όπως επίσης θα σημάνει ότι η περιφερειακή αρχή θα χρειαστεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της για να μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Πόροι που θα βρεθούν από τα λαϊκά στρώματα, μέσα και από την σχεδιαζόμενη μεταφορά φοροεισπρακτικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, όπως άλλωστε έχουν προτείνει οι Βαρουφάκης και Μάνος. Τα νοσοκομεία στην περιφέρεια θα λειτουργούν ανάλογα με το πόσα περισσότερα μπορούν να εισπραχθούν από το λαό της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι σημερινές πληρωμές θα συνεχίσουν να ισχύουν. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, τα 5 νοσοκομεία της περιοχής θεωρούνται πολυτέλεια, με τα σενάρια για αναβάθμιση ενός νοσοκομείου και για υποστηρικτική-υποβαθμισμένη λειτουργία των υπόλοιπων να συνεχίζουν να διακινούνται με ένταση.
Η περιφερειακή αρχή αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για την πορεία της δημόσιας υγείας. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμφωνούν στη μεταφορά  της αρμοδιότητας.
Καλούμε το λαό της περιοχής να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια. Να δώσει περιεχόμενο στην οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση που έχουν φθάσει τα νοσοκομεία, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, την πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτούν τον απαραίτητο, σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.
                                                                                                      Κοζάνη, 06-04-2015

1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ είπε...

Βλέποντας τα διάφορα προβλήματα που έχουν σήμερα τα 5 Νοσοκομεία, τά 6 Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, και τα 39 Περιφερειακά Ιατρεία μόνον της Περιφ. Ενότητας Κοζάνης,αλλα τοσα θα είναι των
άλλων τριών Περιφ, Ενοτήτων,δηλ. Καστοριας, Φλωρίνης και Γρεβενών , συγχρόνως ακούγοντας και τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή χθές το βράδυ στην Τηλεοραση, οτι δεν μπορεί να απολύσει τους Διοικητάς των Νοσοκομείων,διότι στην κρίσημη περίοδο θα ζητούσαν αποζημειώσεις οι Διοικητές, εχω να προτείνω τά ίδια που επι 25 χρόνια θεωρούσα απαραίτητα να γίνουν στον χώρο της υγείας.1ον. Τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους ικανούς, αξιους και τουλάχιστον να έχουν τελειώσει Σχολές Διοίκησης-Διαχείρησης Οικονομικού και Υγειονομικού Ελέγχου,τύπου Manager Οχι από κομματικούς φίλους της εκάστοτε κυβέρνησης και από αποτυχυμένους βουλευτάς Νομάρχες και Δημάρχους, και αυτοί μπορεί να είναι άξιοι, οχι όμως ικανοί για διοίκηση των Νοσοκομείων. 2oν Οι δαπάνες για την Υγεία πρέπει να αυξηθούν και να μεταφερθούν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας ουτως ώστε να κάνει την κατανομή ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.3ον. Πλήρη κατάργηση των ΥΠΕ δηλ. Υγειονομικων περιφερειών που εδρεύουν σήμερα στις μεγάλες πόλεις και δεν γνωρίζουν καθόλου τα προβλήματα των περιφερειών και των αγονων γραμμών .Εδώ κάνω μία παρένθεση. Γνωρίζετε κύριοι οτι, για να ζητήσει σήμερα οποιοδήποτε Κέντρο Υγείας Οινόπνευμα, βαμβάκι, σύριγγες οτι δήποτε φαρμακευτικό και γραφικό υλικό για Συνταγογράφηση, πρέπει να απευθύνεται στην ΥΠΕ δηλαδή στην Θεσσαλινίκη? Αντιστοιχως πρέπει να μεταφερθούν στις εκλέγμένες περιφέρεις με 5μελής επιτροπές για οικονομικό έλεγχο, διοικητικό έλεγχο και γεωγραφικό έλεγχο.Αυτα που ξοδεύει σήμερα το κράτος για στέγαση των ΥΠΕ,πανάκριβα μισθώματα μισθούς στους κομματικούς φίλους βόλεμα υπαλλήλων άσχετων με την υγεία,η εν ανάγκη αυτοί οι υπάλληλοι να μεταφερθούν σε ανάλογες κενές θέσεις, θα μπορούσε
να τα ξοδέψει προσλαμβάνοντας, ότι σήμερα απαιτεί ο υγειονομικός τομέας, δηλ. Γιατρούς , Νοσηλευτικό προσωποκό Παραιατρικό προσωπικό Εργαστηρίων και οτι αλλο λείπει, ιδιαίτερα φαρμακευτικό και γραφικό υλικό, που σήμερα δεν υπάρχει τίποτα απο αυτό. και 4ον. Ας προτείνουμε λοιπόν όλοι μαζύ οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει μελλοντικά ενα Περιφερειακο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπως επανειλλημμένα έγραψα, τύπου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΠΑΤΡΩΝ- και ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Αυτό για τους επόμενους, παιδιά, εγγόνια δισέγγονα κ.λ.π.Σημερα το ΕΣΥ καταρέει,γιατροί που φεύγουν σε σύνταξη δεν αναπληρώνονται,το ιδιο ισχύει για τις νοσοκόμες, οδηγούς , τραυματιοφορείς, διοικητιούς κ.ο.κ.

Το Προφίλ μας