Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Μετά το Eurogroup το όνομα του Προέδρου

(Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Συνταγματολόγο Κο Τσακυράκη Εδώ)

Eντονότατες διεργασίες και εντάσεις που έφθασαν στα όρια του κόκκινου συναγερμού για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν απόψε σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο
με επίκεντρο την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισαν η σχεδόν καθολική αντίδραση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η μετάβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές εδώ και εβδομάδες είχε εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.

Η κομματική ένταση καταγράφηκε σε πρώτο βαθμό στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Κυριακής με την συντριπτική πλειονότητα των μελών του οργάνου να αντιτίθενται με ιδιαίτερη ένταση στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς ο οποίος είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν φέρει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται σχετικά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και ότι η ανακοίνωση της πρότασης για την προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι. Αυτό επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέροντας ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι διαφωνούντες με την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου τόνισαν ότι πιθανή υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλει λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Πολλά κομματικά στελέχη εξέφραζαν επίσης τον έντονο προβληματισμό και την δυσφορία τους σήμερα Κυριακή για το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν καταιγιστικά δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Αβραμόπουλο ως βέβαιο υποψήφιο και τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφασή του απόψε, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, ούτε διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και άφησε να δημιουργηθεί βαρύ κλίμα εντός του κόμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη βρεί άλλον υποψήφιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή έγκυρη πληροφόρηση για την επιλογή του κ. Τσίπρα.
πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
vetonews.gr
_________________________________________________________________________________

 Σταύρος Τσακυράκης (Facebook): Θα ανακοινώσουν, λένε, τον υποψήφιο την Τρίτη και θα γίνει ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ την Τετάρτη. Δηλαδή τα άλλα κόμματα θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να πουν παρών, δεν θα έχουν καν τον χρόνο να συγκαλέσουν την κοινοβουλευτική ομάδα για υποβολή δικών τους προτάσεων. Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι το θέμα εκλογής ΠτΔ πρέπει να εγγραφεί στην ημερησία διάταξη 5 μέρες πριν από την οριζόμενη ψηφοφορία και αυτό είναι απολύτως εύλογο αφού αυτή η προθεσμία (η οποία τηρήθηκε σε όλες τις εκλογές μέχρι τώρα) είναι απολύτως αναγκαία για να υποβληθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες υποψηφιότητες και να συζητηθούν στη κοινωνία. Εκλέγεται το πρώτο τη τάξει πολιτειακό όργανο, εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής του διαλύθηκε η Βουλή και δεν θα μεσολαβήσει ούτε μια μέρα διαβούλευσης;
Όσοι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να επιμένουμε από την πρώτη μέρα στη τήρηση της νομιμότητας και στο σεβασμό των θεσμών φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
vetonews.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/politiki/item/24428-meta-to-eurogroup-to-onoma-tou-proedrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας