Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αυτές θα είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια – Τι προβλέπεται για την Αθήνα (φωτο)

Εκθεση του International Institute for Applied Systems Analysis στην Αυστρία προβλέπει ότι έως το 2030 το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα ξεπερνά τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η ισχύουσα νομοθεσία δεν αρκεί», προειδοποιεί ο Γκρέγκορ Κισιεβέτερ, επικεφαλής της έρευνας, που καλεί τα κράτη να λάβουν σημαντικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως οι πόλεις που θα επηρεαστούν περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και οι μεγαλύτερες. Το Λονδίνο για παράδειγμα αναμένεται να έχει επίπεδα μόλυνσης κάτω από τα όρια, παρότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νέφος τώρα.
Ανησυχητική παρουσία επικίνδυνων μικροσωματιδίων προβλέπεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Στην περιοχή της Κρακοβίας, το νέφος θα είναι ιδιαίτερα έντονο ως το 2030 σύμφωνα με τους Αυστριακούς. Η Βαρσοβία και η Σόφια επίσης θα είναι σε κατάσταση συναγερμού γιατί αναμένεται ότι εκεί θα συνεχιστεί η καύση στερεών καυσίμων, όπως ξύλο ή άνθρακας, για θέρμανση.
Αντίθετα, καλή είναι η πρόβλεψη για την Αθήνα, αφού οι Αυστριακοί την έχουν συμπεριλάβει στη λίστα των περιοχών όπου θα είναι μέτρια τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πόλεις που κινδυνεύουν όμως είναι η Χιχόν, η Στοκχόλμη, η Στουτγκάρδη, το Μιλάνο, το Τορίνο αλλά και το Παρίσι.
Αυτό δεν είναι νέο για τους Παριζιάνους. Στις 17 Μαρτίου του 2014 η πόλη είχε τέτοιο νέφος που ήταν χειρότερο από Πεκίνο εκείνη την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν απαγορεύοντας την κυκλοφορία των μισών αυτοκινήτων και παρέχοντας δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μία εβδομάδα. Το Δεκέμβριο, απαγορεύθηκε η χρήση τζακιού στην πόλη και από τον Ιούλιο δεν θα μπαίνουν τα φορτηγά στο κέντρο της.
Αυτά όμως δεν αρκούν, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η ατμοσφαιρική μόλυνση ευθύνεται για 100.000-400.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να αποφευχθούν σύμφωνα με τους Αυστριακούς, αν εφαρμοστούν τεχνολογίες πιο αποτελεσματικών ελέγχων, όπως σημειώνουν μιλώντας στην Washington Post.
http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας