Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Κοζάνη: Έξι μήνες με αναστολή στον 57χρονο για τη ρατσιστική φραστική επίθεση

από το ΕΘΝΟΣ
«Παρακαλώ αφήστε με να ηρεμήσω». Κλεισμένη μέσα στο σπίτι της στην Κοζάνη έπειτα από μια εξαντλητική, αλλά και τραυματική εφημερία, η 29χρονη νιγηριανής καταγωγής γιατρός, Σόλες Γκόντγουιν, προσπαθούσε χθες να ξεκουραστεί και να ξεχάσει, έχοντας απενεργοποιημένα τα τηλέφωνά της.
Η πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε το προηγούμενο απόγευμα από ασθενή στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο την πλήγωσε και την εξόργισε όσο λίγα πράγματα στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Μίλησε σε ελάχιστους συναδέλφους και φίλους και τους παρακάλεσε να της δώσουν χρόνο για να ησυχάσει.

Όπως γράφει σε ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Έθνος», το απόγευμα της Τρίτης εφημέρευε μόνη της στα επείγοντα του Νοσοκομείου Κοζάνης και εξέταζε ασθενή, όταν είδε έναν άλλον, τον 57χρονο Γ.Δ., να ανοίγει την πόρτα και να της ζητάει να τον δεχτεί για κάποιο πρόβλημα αλλεργίας που αντιμετώπιζε. Η νεαρή γιατρός του ζήτησε να περιμένει, μέχρι να τελειώσει την εξέταση, καθώς έκρινε πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, και δεν πίστευε στ’ αυτιά της όταν άκουσε το ρατσιστικό παραλήρημα του ασθενούς. «Ξέρω εγώ τι χρειάζεστε. Χίτλερ και σαπούνια χρειάζεστε!», φώναξε σε έξαλλη κατάσταση ο 57χρονος, προκαλώντας την αντίδραση όχι μόνο της γιατρού, αλλά και άλλων ασθενών που τον αποδοκίμασαν.
Η Σόλες Γκόντγουιν κάλεσε την αστυνομία και εξέτασε κανονικά τον ασθενή όταν ήρθε η σειρά του, όπως και όλους τους ασθενείς, και όταν ολοκλήρωσε την εφημερία της, τα ξημερώματα χθες, μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, όπου υπέβαλε μήνυση εναντίον του, μαζί με τη νοσηλεύτρια η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
Ο 57χρονος νοσηλεύτηκε για μερικές ώρες στη μονάδα βραχείας νοσηλείας, του δόθηκε ορός και όταν βγήκε από το νοσοκομείο συνελήφθη.
Την Πέμπτη το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικών Κοζάνης του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εξύβριση, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Νωρίτερα, κατά την απολογία του, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε χθες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ρατσιστής. Περιέγραψε το επεισόδιο, όπως το βίωσε εκείνος, ενώ, ερωτηθείς για τη φρασεολογία, που φέρεται να χρησιμοποίησε, είπε πως δεν θυμάται να χρησιμοποίησε τους καταγγελλόμενους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και η 29χρονη καταγγέλλουσα ειδικευόμενη γιατρός, που επανέλαβε όλα όσα ανέφερε στην υποβληθείσα μήνυσή της, βάσει της οποίας έγινε η σύλληψη.
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο 57χρονος αφέθηκε ελεύθερος.
Ο ίδιος, που διαμένει σε χωριό της Κοζάνης και είναι συνταξιούχος, εμφανίστηκε μετανιωμένος, ζήτησε συγνώμη από τη νεαρή γιατρό και ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η φράση που εκστόμισε δεν είχε στόχο την ίδια και τη φυλετική της καταγωγή ή το χρώμα του δέρματός της, αλλά γενικά και αόριστα το σύστημα υγείας που δεν παρέχει καλές υπηρεσίες περίθαλψης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.
«Είναι ένα περιστατικό πρωτόγνωρο για την κοινωνία της Κοζάνης, η οποία είναι ανεκτική και δεν έχει δώσει δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Είναι αυτονόητο ότι το καταδικάζουμε», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που μίλησαν χθες με την 29χρονη. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άτομο, Ελληνίδα πολίτης για μένα που αγαπάει τη δουλειά της και προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες της στους άρρωστους. », ανέφερε για το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης.
«Τόσο ως Ελληνας πολίτης όσο και ως διοικητής του νοσοκομείου δεν μπορώ να αποδεχτώ σε καμία περίπτωση αυτά τα φαινόμενα», είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του Μαμάτσειου, Γεώργιος Παύλου, ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την 29χρονη.
«Εδώ και έναν χρόνο που βρίσκεται στην Κοζάνη είναι εξαιρετική και πάντα στην πρώτη γραμμή στις εφημερίες και στα επείγοντα», επισήμανε.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Μαμάτσειου αναφέρει ότι «τέτοιες πράξεις παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους και δεν αρμόζουν στην εποχή μας και στον χώρο του νοσοκομείου, όπου όλο το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, υπερβάλλει εαυτόν για το καλό και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας».
Στην Ελλάδα από 14 ετών
Η Σόλες Γκόντγουιν γεννήθηκε στη Νιγηρία και μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένειά της όταν η ίδια ήταν 14 ετών. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Είναι παντρεμένη με Ελληνα και ζει από τον Νοέμβριο του 2013 στην Κοζάνη, όπου κάνει από τότε την ειδικότητά της στην Παθολογία. Με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς της, φέτος τον χειμώνα, θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ζει η οικογένειά της.
«Είναι συνεργάσιμη, ευγενική και καθόλου εριστική. Κοιτάζει τη δουλειά της και δεν δίνει δικαιώματα. Αριστη επαγγελματίας», υπογράμμισε μιλώντας στο «Εθνος» ο Αγγελος Αγγελόπουλος, γιατρός του νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. «Η ρατσιστική επίθεση εναντίον της είναι όχι απλά καταδικαστέα, αλλά εξευτελιστική για την ανθρώπινη ύπαρξη», τόνισε.
Η 29χρονη συμμετέχει ενεργά σε κινήματα αρωγής μεταναστών και δεν διστάζει να εκφέρει δημόσιο λόγο, διατυπώνοντας συχνά τη διαμαρτυρία της για κακώς κείμενα της ελληνικής νομοθεσίας, που μειώνουν τα δικαιώματα των μεταναστών στη χώρα μας.
Τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην ΕΣΗΕΑ μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων, κοινοτήτων μεταναστών και άλλων συλλογικοτήτων, και διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση τής τότε κυβέρνησης να αλλάξει προς το αυστηρότερο τον νόμο Ραγκούση για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ που τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό.
«Αποφοίτησα το 2011 από την Ιατρική. Οι πρώην συμφοιτητές μου κάνουν ήδη την ειδικότητά τους ή περιμένουν σε κάποια λίστα για να ξεκινήσουν. Εγώ δυστυχώς όχι. Δεν έχω την ελληνική ιθαγένεια. Η ζωή μου έχει παγώσει», είπε τότε, προσθέτοντας: «Είμαι πολίτης αυτής της χώρας και δεν βλέπω τον λόγο να ζούμε στον πάτο της κοινωνίας».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σόλες Γκόντγουιν είχε διαμαρτυρηθεί με δημόσια ανοικτή επιστολή για το γεγονός ότι ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1957, που παραμένει σε ισχύ, της στέρησε το δικαίωμα να ψηφίσει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, παρόλο που είναι μέλος του. Το Διάταγμα δίνει το δικαίωμα σε μη Ελληνες πολίτες να εγγράφονται ως μέλη στους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά όχι και αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
«Αναρωτιέμαι, ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία, ακόμα και όταν με σκοτώνει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του; Ρατσισμός είναι όλα αυτά αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο», ανέφερε.
Η επιστολή προκάλεσε αίσθηση και κινητοποίησε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος έλαβε πρωτοβουλία για την αλλαγή του παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος.
«Εχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευή του νέου νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με μέριμνα του Π.Ι.Σ., η οποία προβλέπει την απάλειψη της συγκεκριμένης απαγορευτικής διάταξης. Αλλαξε η κυβέρνηση και δεν γνωρίζω αυτήν τη στιγμή την εξέλιξη, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.
Οπως είπε στο «Εθνος» συνάδελφός της γιατρός του Νοσοκομείου Κοζάνης, στις συζητήσεις που είχε με την 29χρονη δεν της είχε αναφέρει κάποιο άλλο περιστατικό ρατσιστικής βίας εναντίον της μέχρι το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν η ιδια φραση απο τον ασθενη απευθυνοταν σε Ελληνα γιατρο θα χαρακτηριζοταν ρατσιστικη εξυβριση η απλα φραστικη επιθεση?Γιατι απο οσο γνωριζω εγω τουλαχιστον ο χιτλερ ειχε μεγα θεμα με τους εβραιους και οχι τοσο με ανθρωπους αλλου χρωματος

Ανώνυμος είπε...

Οι ειρωνικες λεκτικες επιθεσεις καποιων γιατρων καταγραφονται αραγε καπου?Οχι βεβαια γιατι οι ερμοι οι ασθενεις φοβουνται να αντιδρασουν και περιμενουν με ευλαβεια ποτε να ερθει ο γιατρος να τους εξετασει ακομα και αν αυτοι σφαδαζουν απο τους πονους και ο γιατρος απλα χαριτολογει στο τηλεφωνο!!Και φυσικα δεν ειναι ετσι ολοι οι γιατροι!!!!ΕΥΤΥΧΩΣ καποιοι κανουν λειτουργημα!!!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ κρίθηκε η συμπεριφορά του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ασθενή, η οποία ξεπέρασε κάθε όριο.Λυπάμαι που οι 2 προηγούμενοι σχολιογράφοι,προφανώς σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συμπατριώτη τους, δεν καταδίκασαν τη ρατσιστική συμπεριφορά του...

Το Προφίλ μας