Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ημερίδα για Βιβλιοθήκες και Αρχεία την Κυριακή 1η Μαρτίου

Η «Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών» (ΕΔΥΜΜΕ) σας προσκαλεί στην Ημερίδα με θέμα «Βιβλιοθήκες και Αρχεία: Έρευνα και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτισμικών τεκμηρίων», την οποία διοργανώνει την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015, στις 11.00 π.μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης (Κοβεντάρειο).
Η Ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια των δράσεων της ΕΔΥΜΜΕ για την προώθηση της επιστημονικής ιστορικής έρευνας για την προβολή της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας μέσω νέων πρωτότυπων επιστημονικών δεδομένων, έκδοσης επιστημονικού περιοδικού, οργάνωσης επιστημονικών Συνεδρίων και εκδηλώσεων και εν γένει δράσεων που αποβλέπουν στην υλοποίηση των σκοπών της.
Οι Βιβλιοθήκες της χώρας διασώζουν πλήθος τεκμηρίων της ελληνικής ιστορίας, τα οποία όμως στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας είναι απαραίτητο να οργανωθούν βάσει των νέων τεχνολογιών και των επικαιροποιημένων δεδομένων της έρευνας. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι Βιβλιοθήκες της Ζάβορδας, της Σιάτιστας, της Καστοριάς, αλλά πρώτα από όλα της Κοζάνης, αποτελούν επιστημονική πρόκληση τόσο για αρχειονόμους και ειδικούς της πληροφορικής, όσο και για παλαιογράφους, φιλολόγους και ιστορικούς.
Έτσι, στην εν λόγω Ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, βιβλιοθηκονόμοι, ειδικοί της πληροφορικής προερχόμενοι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα), την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και την Ακαδημία Αθηνών, οι οποίοι θα αναφερθούν στα δεδομένα και τις πρακτικές της σύγχρονης έρευνας αναφορικά με την πολιτική και οργάνωση των αρχείων, τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών βάσεων και αποθετηρίων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης βιβλιοθηκών προς ανάδειξη αρχειακών βάσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
11.0011.10 Έναρξη Ημερίδας, Χαιρετισμοί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
11.10 – 12.30
Α΄ ενότητα: Πολιτική των Αρχείων – Ψηφιακές βάσεις
Συντονίστρια: Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδη

Πώς σχεδιάζεται μια πολιτική αρχείων Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Πρόεδρος Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους –Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας Ιόνιου Πανεπιστήμιου

Ψηφιοθήκη – Δημιουργία και Οργάνωση της ψηφιακής βάσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
Αντώνης Σαραγιώτης, Δρ. Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και Ροδούλα Χαμουρούδη, Βιβλιοθηκονόμος – Μονάδα Ψηφιοποίησης Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ.

Η συλλογή τοπικού ενδιαφέροντος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας και η ανάδειξή της μέσα από το ψηφιακό αποθετήριό της
Αντώνης Γκαλίτσιος, Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

Οι Εκκλησιαστικές Βιβλιοθήκες ως Κιβωτοί Ιστορικής Μνήμης
Κώστας Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
12.30 – 12.40 Διάλειμμα
12.40 - 13.25
Β΄ ενότητα: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης – Χρηματοδότηση Δράσεων
Συντονιστής: Γιάννης Μπουνόβας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: ένας επιστημονικός χώρος για τις τέχνες και τα γράμματα Παναγιώτης Δημόπουλος, Δρ Μουσικής, Συνθέτης, Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Χτίζοντας τον “μύθο” της Κοζάνης με τα Αρχεία της Βιβλιοθήκης
Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: Δυνητικές Χρηματοδοτήσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2020
Κώστας Καραμάρκος, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Συντονιστής: Κώστας Ντίνας, Πρόεδρος ΕΔΥΜΜΕ
13.25 - 13.40
Παρεμβάσεις

Γιάννης Γκλαβίνας, Δρ. Νεώτερης Ιστορίας ΑΠΘ – Κεντρική Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους (Αθήνα)

Ελένη Μαργαρίτη, Βιβλιοθηκονόμος – Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοθηκονόμων Δυτ. Μακεδονίας

Νικόλαος Ραχωβίτης, Εκπαιδευτικός – Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
13.40 - 14.00 Συζήτηση
14.00
Συμπεράσματα – Λήξη Ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας