Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ 2015 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέσαμε το Εσπέρας (25-2-2015) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού την πρώτη Εσπερινή Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων με την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής 2015.

Στο Αναλόγιο διάβασαν τα αναγνώσματα και έψαλαν τους ύμνους οι ψάλτες:  Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης και η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά.

Προσπαθούμε όλοι οι συνεργάτες να αποδώσουμε όσο γίνεται καλύτερα και αρτιότερα τα κείμενα και τους ύμνους (με τη θαυμάσια μουσική τους) και να μεταδώσουμε (στους εαυτούς μας και στους άλλους) αυτό το ‘’κάτι άλλο’’ της Μεγάλης Σαρακοστής, που χωρίς αυτό όλες οι διατάξεις και οι κανόνες φαίνεται να χάνουν πολύ από το νόημά τους, να θεωρούνται ακατανόητες, κάποια απομεινάρια ενός μακρινού παρελθόντος.

Στην Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία υπάρχει έτοιμο αυτό το ‘’κάτι άλλο’’, που μπορούμε θαυμάσια να το περιγράψουμε σαν ένα ‘’κλίμα’’, σαν μια ‘’ατμόσφαιρα’’, που μέσα τους μπαίνει κανείς και βρίσκεται σε μια κατάσταση ήρεμης κίνησης και ανάλαφρης κάθαρσης.

Πρόκειται για μια κατάσταση του νου και της καρδιάς και του όλου ανθρώπου, που στη διάρκεια της Σαρακοστής – σε συνδυασμό και με τις άλλες Ακολουθίες: Μεγάλο Απόδειπνο, Χαιρετισμοί, Κατανυκτικοί Εσπερινοί – διαπερνά ολόκληρη την ύπαρξή μας: την προσωπική, που προεκτείνεται σε κοινωνία κατανόησης και αλληλο-συμπλήρωσης, ως δυνατότητα υπέρβασης των οιωνδήποτε κρίσεων.

Οπότε νιώθεις τη Σαρακοστή, όχι σαν μια περίοδο επιβολής κανόνων και απαγορεύσεων, αλλά σαν μια ευκαιρία όπου ‘’μαλακώνει’’ η καρδιά μας τόσο, ώστε να μπορεί να ανοιχτεί στις πραγματικότητες του πνεύματος και να αποκτήσει την εμπειρία της κρυμμένης δίψας και πείνας για επι-κοινωνία με το Θεό και το συνάνθρωπο – αδελφό.

Είναι περίοδος για την προσωπική μας ακτινογραφία: ‘’όλος ο βίος μου άσωτος, η δε ψυχή ασελγής, και το σώμα μαμμίαρον, και ο νους ακάθαρτος, και τα έργα παμβέβηλα, και όλος όντως ειμί υπεύθυνος της καταδίκης και κατακρίσεως…’’ (Μηναίον Φεβρ. 21, Θεοτοκίον Εσπερινού).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος
25-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας