Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Oμιλία Γ. Βλατή στην Ολομέλεια της Βουλης 13.01.10 Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα


ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Να ευχηθούμε να έχουν μια καλή χρονιά και οι Έλληνες πολίτες, μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Τον τελευταίο μήνα ακούμε διαρκώς και από όλες τις πλευρές για τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ιδίως οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας κατηγορούν ότι διαρκώς κωλυσιεργούμε, ότι διστάζουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Είναι αστείο, είναι ανέκδοτο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση να μας κατηγορεί για χάσιμο χρόνου, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση της απραγίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει δεσμευθεί προεκλογικά -και γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού- ότι όχι μόνο θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές διακυβέρνησης της χώρας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε προεκλογικά για το σχέδιο των εκατό ημερών και η σημερινή Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία και την καθοδήγησή του, προχωρά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία από τη Μεταπολίτευση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε πίσω της μια οικονομία υπερχρεωμένη, μια ανάπτυξη αφυδατωμένη και μια κοινωνία απελπισμένη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα όρια της καταστροφής. Μ’ αυτή την κατάσταση ήρθαμε αντιμέτωποι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσο εύκολο ήταν για σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής –το καταφέρατε μόλις σε πέντε χρόνια- τόσο δύσκολο είναι να την οδηγήσουμε σήμερα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση κατάφερε σ’ αυτές τις εκατό πρώτες μέρες να υλοποιήσει μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων για να δημιουργήσουμε έτσι το υπόβαθρο και να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα στο μέλλον. Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν η χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους, άμεση προτεραιότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά, αλλά και επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας. Παγώσαμε τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., αυξήσαμε τα κονδύλια για την παιδεία όπως το είχαμε υποσχεθεί. Καταργήσαμε εκατοντάδες αμειβομένων επιτροπών του δημοσίου. Εφαρμόσαμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ σε όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο για διαφάνεια, αυτό που υποσχεθήκαμε. Συγκροτήσαμε εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, σημαντικότερο δε ότι βάλαμε τον πολίτη στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων μέσω της καθιέρωσης της δημόσιας διαβούλευσης.
Σήμερα συζητούμε ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποτελεί δέσμευσή μας, αλλά και σημαντικότατο εργαλείο περιορισμού της κρίσης που βιώνει η αγορά. Η οικονομική κρίση, ειδικότερα των δύο τελευταίων ετών, δημιούργησε ασφυξία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι αγρότες υποθήκευσαν όχι μόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και το ίδιο τους το μέλλον στις τράπεζες. Ο αυξημένος δανεισμός, σε συνδυασμό με την αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, έχει οδηγήσει σε αναρίθμητα λουκέτα.
Ο Νομός Κοζάνης, στον οποίο εκλέγομαι και γενικότερα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθρεφτίζει σήμερα τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Το 2002 η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εντασσόταν στις τέσσερις πλουσιότερες της χώρας. Σήμερα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση. Όλοι οι δείκτες ευημερίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Πρώτη περιφέρεια στην ανεργία, ενδέκατη περιφέρεια στις αποταμιευτικές καταθέσεις. Τα επίσημα στοιχεία του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Νομού Κοζάνης είναι αποκαλυπτικά. Χίλιες επτακόσιες επιχειρήσεις διεγράφησαν το 2009 λόγω αδυναμίας έγκυρης αποπληρωμής όχι μόνο των δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού, αλλά και της περιφέρειας γενικότερα, βρίσκονται επίσης στα όρια της απόγνωσης, αφού τα προηγούμενα έτη και οι ενισχύσεις μειώθηκαν αλλά και οι τιμές των προϊόντων κατέρρευσαν, λόγω των μεσαζόντων και των καρτέλ που ανενόχλητα λυμαίνονταν την αγορά των αγροτικών προϊόντων. Σε ό,τι δε αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί δεν τολμούν πια να κάνουν έναρξη επαγγέλματος βλέποντας τους συναδέλφους τους να πνίγονται στα χρέη.
Σε πανελλαδικό δε επίπεδο τα νούμερα είναι ανάλογα. Δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν μόνο το τελευταίο έτος. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων ξεπέρασε τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 10% επισφαλή. Τα ληξιπρόθεσμα ή καταγγελθέντα από 1-1-2008 αγγίζουν περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια. Οι ακάλυπτες επιταγές ξεπερνούν σε αριθμό τις 270.000, τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή την κατάσταση ερχόμαστε να αλλάξουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Είτε θέλετε να το παραδεχθείτε είτε όχι, είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση επιλέγει στρατόπεδο, επιλέγει το στρατόπεδο των πολιτών και στέκεται απέναντι από τις τράπεζες.
Σε αντίθεση με εσάς, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εμείς δεν συνταχθήκαμε με τους ισχυρούς. Στις απαιτήσεις των τραπεζιτών αντιτάξαμε τις ανάγκες της κοινωνίας, τις θέσεις των φορέων που εκπροσωπούν τις παραγωγικές ομάδες του τόπου μας και την πολιτική μας βούληση να βάλουμε τέλος στην απόγνωση που εσείς οδηγήσατε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Δεν έχω σκοπό να αναλύσω το νομοσχέδιο. Αυτό άλλωστε το έκανε με τον καλύτερο τρόπο ο Εισηγητής κ. Παπαγεωργίου, αλλά και η αρμόδια Υπουργός. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω ότι τόσο οι θετικές κρίσεις που εκφράστηκαν από τον επιχειρηματικό κόσμο επί του νομοσχεδίου, όσο και οι ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάγονται στις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών. Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εσείς εφαρμόσατε. Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αδυναμίας στην οποία εσείς τους φέρατε. Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση. Επιδιώκεται αφενός η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να δοθεί χρόνος και ανάσα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε αγρότες και επαγγελματίες, να φύγει η θηλιά από το λαιμό τους. Η αναθέρμανση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα, πολλά μέτρα, μέτρα για παροχή ρευστότητας, για τόνωση της επενδυτικής ζήτησης, θεσμικά μέτρα και μέτρα εποπτείας της αγοράς.
Αυτά τα μέτρα, αυτές οι πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις μας έχουν μοναδικό στόχο να δώσουν νέα ώθηση, νέα δυναμική στην ελληνική αγορά. Αν η οικονομική «πίτα» παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή συνεχίσει να συρρικνώνεται, προφανώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση δημοσιονομική εξυγίανση, διότι όσους φόρους και να βάλουμε, αν δεν δώσουμε νέα ώθηση στην ίδια την αγορά, το κέρδος για το κράτος και την οικονομία μας θα είναι ελάχιστο. Δεν ισχυριστήκαμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η απάντηση σ’ όλα τα προβλήματα. Είναι όμως μια σειρά ουσιαστικών και αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων που θα δώσουν ανάσα. Θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην πληρωμή των οφειλών τους. Θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που λόγω των συνθηκών κι εξαιτίας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» σήμερα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και σε αντίθεση βέβαια με όσα κάποιοι ισχυρίζονται, δεν καταργούμε τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», αλλά αναμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος προκειμένου να θέσουμε περιορισμούς στην επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων και να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους πολίτες.
Για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση απαντά δυναμικά στις απαιτήσεις των καιρών. Προχωρά στην εκτεταμένη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αλλά και ενήμερων οφειλών. Διαγράφει τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού. Ενδυναμώνει την διαπραγματευτική δύναμη των πολιτών έναντι των τραπεζών, βάζοντας πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Το τελευταίο διάστημα η αδυναμία αποτελεί τη λέξη-κλειδί στην ελληνική οικονομία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα οδηγήσει σίγουρα στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είναι οι Βελβεντινοί; Αυτοί που δεν χρωστάνε ή αυτοί (που όπως ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη, τον Βουλευτή τους) σιγοντάρουν τους δανειολήπτες να μην πληρώσουν; Γιατί τότε Βελβεντινοί κατηγορείτε τον δήμο Σερβίων αφού και σεις ακόμα και μέσα στη Βουλή λέτε ότι δεν πρέπει να πληρώνουν αυτοί που χρωστάνε; Εγώ σαν Σερβιώτης δεν συμφωνώ με τον βουλευτή σας. Λέω ότι αυτοί που πήραν δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΚΥΡΙΕ 2.50. ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ. ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ. ΕΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ, ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΣ ΑΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ. ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

opos fenete o vlatis kanei ton agona tou gia tous serviotes kai mesa sti vouli.agonizete na tous boithisei me ta xrei tous tous xaramofaides.aftoi den einai gia voithia kyrie vlati. partous lalytera kai rixtous ston kaiada.

Ανώνυμος είπε...

tria poulakia kathontan ta sxolia.

Ανώνυμος είπε...

11:42
Που;

Ανώνυμος είπε...

3λ + 2d

X.E.

Ανώνυμος είπε...

3λ+2d=xe

Το Προφίλ μας