Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Θ. Τζάκρη: Λειτουργικά και ανταποδοτικά έργα στο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας


από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Η δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης), η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θ. Τζάκρη κατά την επίσκεψη γνωριμίας που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στην  Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Η Υφυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Γεν Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κίρκο και στη σύσκεψη που ακολούθησε με υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και για τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και έθεσε τις κατευθύνσεις για τη χάραξη της πολιτικής στην περιφέρεια, που θα βαδίσουν στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, που οραματίζεται η κυβέρνηση για την περιφέρειά μας και γενικότερα για τον βορειοελλαδικό χώρο.
Η κ. Τζάκρη μίλησε για εκκρεμότητες από το προηγούμενο ΠΕΠ, για τον προγραμματισμό των «λίγων δυστυχώς» έργων στο ΕΣΠΑ, όπως είπε, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στο ΕΣΠΑ είπε ότι αναθεωρείται στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που είναι για την κυβέρνηση ο μεγάλος στόχος. Ανέφερε πως για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης και ένταξης έργων μέχρι το τέλος του 2010 για να μην χαθούν πόροι. Σημείωσε δε ότι στόχος είναι να ενταχθούν λειτουργικά και ανταποδοτικά έργα που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, γι' αυτό θα ληφθούν υπόψη το κόστος και το όφελος για την τοπική κοινωνία. Αναφερόμενη στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, είπε ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια το αναπτυξιακό όραμα της περιφέρειας, που αποτελεί τον ενεργειακό πνεύμονα της χώρας, ώστε να μετατραπεί σε όφελος το περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνει η περιοχή, ενώ έκανε αναφορά και στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, αφού η περιοχή διαθέτει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα λιμνών και μεγάλο όγκο επιφανειακών υδάτων.
Οι κατευθύνσεις που έδωσε αφορούν στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την αξιοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων για την προώθηση της τουριστικής αειφορίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περιοχή μπορεί να γίνει «η Τοσκάνη της Ελλάδας», της αναπροσαρμογής του πρωτογενή τομέα στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Διότι, όπως είπε, η περιφέρεια βγήκε επιτέλους από την γεωγραφική απομόνωση με την Εγνατία, η οποία και πρέπει να αποτελέσει την μεγάλη ευκαιρία για όλους τους τομείς της παραγωγής.
Στο τραπέζι έπεσαν επίσης θέματα που αφορούν συνολικότερα τις υποδομές στην εκπαίδευση, στην υγεία και την πρόνοια, αλλά και τις επιδράσεις της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στη Δυτ. Μακεδονία καθώς αλλάζει ο χάρτης, αφού εκτός από αλλαγές στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλαγές έρχονται και στο δεύτερο βαθμό, αφού «πάμε πλέον στην αιρετή περιφέρεια και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο».
Εξετάστηκαν επίσης οι υστερήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πορεία των κάθετων οδικών αξόνων, όπως Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής και Κοζάνης- Φλώρινας- Νίκης, αλλά και στη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με τη νότια Ελλάδα, μέσω του άξονα Γρεβενών- Λαμίας και Κοζάνης- Λάρισας, λέγοντας ότι ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι βρίσκονται ακόμη σε μη ικανοποιητικό επίπεδο.
Η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι στην επαφή της με τα στελέχη της περιφέρειας τέθηκαν και ζητήματα έλλειψης προσωπικού και της ανάγκης στελέχωσης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα της διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και αναδιάταξης του προσωπικού για να εξασφαλισθεί η καλύτερη λειτουργικότητα.
Υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει σύντομα μια δεύτερη επίσκεψη, με αντικείμενο την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου καθώς επίσης για την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.Σχολιάζοντας τέλος δημοσιογραφική ερώτηση για την αργοπορία ορισμού Γεν. Γραμματέα στο ΕΣΠΑ είπε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχεύουν ακριβώς στο να επιταχυνθούν και να απλουστευθούν οι διαδικασίες ώστε να μην χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, αφού σ'αυτό στηρίζεται το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης πάνω στην οποία στηρίζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας στα επόμενα χρόνια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τέθηκαν και ζητήματα έλλειψης προσωπικού
αναδιάταξης του προσωπικού

Tις εισηγήσεις και τις αποφάσεις για αυτά τα θέματα, θα θέλαμε να μάθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπήρξαν αποφάσεις. Ήταν περισσότερο ενημερωτική η συνάντηση. Για να παρθουν αποφασεις.

Π.Π.

Το Προφίλ μας