Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Με απεργίες απειλούν οι φαρμακοποιοί

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με απεργία διαρκείας και διακοπή των συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους, όπως έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πράξει. Την ερχόμενη Παρασκευή, μάλιστα, θα υπάρξει νεότερη σύσκεψη μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.
Αυτή τη στιγμή το ποσοστό του κέρδους των φαρμακοποιών από τα φάρμακα είναι στη λιανική 29%, αλλά αν αφερεθεί ο φόρος που αντιστοιχεί στο 50%, μένει ένα ποσοστό καθαρού κέρδους λίγο λιγότερο από 11% για κάθε φάρμακο. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι «οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση», γι’ αυτό και οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι άμεσες.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Κοζάνης Βασίλειος Χαραμής «δεν έχουμε ενημερωθεί για το πόσο ακριβώς σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση το ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, αλλά στην περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο σαφέστατα και θα μας επηρεάσει». Και προσθέτει πως «εμείς αυτή τη στιγμή κρατάμε όλη τη φαρμακευτική αγορά, όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε εφτά μήνες να πληρωθούμε από το ΟΠΑΔ, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με τα άλλα ταμεία. Εμείς την ίδια στιγμή, πληρώνουμε κανονικά φόρους και ΦΠΑ. Τα λεφτά μας όμως δεν τα παίρνουμε». Ο κ. Χαραμής επεσήμανε μάλιστα την πρόθεση του κλάδου ότι «στην περίπτωση που η κυβέρνηση μειώσει το ποσοστό κέρδους να αντιδράσουμε έντονα».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανακοστολόγηση των φαρμάκων που σχεδιάζεται να γίνει, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να υπάρξει μια μείωση στην τιμή στην τιμή των φαρμάκων κατά 20%. Ο ίδιος ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί κρίνουν ως θετική την κίνηση αυτή. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λίστα φαρμάκων ο κ. Χαραμής δήλωσε υπέρ της θέσπισης της και χαρακτηριστικά ανέφερε πως «σαν κλάδος είμαστε υπέρ της λίστας και θέλουμε να γίνεται μια φορά το χρόνο και ότι ίσχυε μέχρι πρόσφατα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας