Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Σε οριακό σημείο τα «μπλόκα»

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ως η πλέον κρίσιμη ημέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή, με τους αγρότες να αποφασίζουν εάν θα συνεχίσουν τα μπλόκα και την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε αποκλιμάκωση της κατάστασης! Την ίδια στιγμή, χθες οι αγρότες της περιοχής έκλεισαν και πάλι για μια ώρα τη γέφυρα των Σερβίων, δημιουργώντας για μια ακόμη ημέρα ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών και δηλώνουν πως δεν θα πάρουν τα τρακτέρ εάν δεν δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σερβίων Κ. Ζαρογιάννης, «δεν θα υποχωρήσουμε και είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να δικαιωθούμε.Η καταβολή των επιδοτήσεων είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν αγρότες. Ακόμη δεν έχουμε ξοφλήσει τα χρέη της φετινής χρονιάς, δεν έχουμε πληρώσει τα ενοίκια και μας ζητούν να σπείρουμε και να ασχοληθούμε με τη νέα σοδειά. Με τι χρήματα; Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο να δώσουν τη λύση».  Χθες, επίσης, αγρότες του νομού Καστοριάς διέκοπταν στον κόμβο του Βογατσικού την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όπως επίσης από τις 3-4 και από 5:30 μέχρι και τις 6:30 το απόγευμα. Αγρότες των Πρεσπών συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ τους, στο δρόμο που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, χωρίς όμως να κλείσουν το οδόστρωμα, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Αμυνταίου παραμένουν συγκεντρωμένοι στο 40ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας–Κοζάνης έξω από το Αντίγονο. 
Πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο, η εικόνα στα μέτωπα διαφοροποιείται. Εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν σήμερα, Παρασκευή σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα. Στις 5 χθες το απόγευμα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των παραγωγών του νομού Γρεβενών είχαν συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, στην οποία και έθεσαν τα αιτήματά τους, ενώ νέο ραντεβού προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ της υπουργού και Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου. Οι αγρότες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι από τις απαντήσεις που θα λάβουν σήμερα εξαρτάται η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στις γενικές συνελεύσεις, που ήδη έχουν γίνει, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, που όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα». Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Β. Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας