Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση Γ. Βλατή για τη σύνταξη εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι


Το ΠΑΣΟΚ μένοντας πιστό στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας, προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων σύστασης εξεταστικής επιτροπής για όλες τις υποθέσεις που απασχόλησαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου που σήμερα συζητείται στη Βουλή.
Προεκλογικά, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας είχε θέσει ως άμεση προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης τη διαφάνεια παντού και για όλους. Αυτή η προτεραιότητα σήμερα γίνεται πράξη. Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είχε προ διετίας συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη, όχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης εκτεταμένης εμπλοκής υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και λόγω της στάσης που κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός και η κοινοβουλευτική του ομάδα κατά την πρώτη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Τότε η Ν.Δ. είχε φροντίσει, τηρώντας έναν ιδιότυπο «όρκο σιωπής», να κουκουλώσει το σκάνδαλο, θέτοντας εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφήνοντας αναπάντητα εξαιρετικής σημασίας ερωτήματα που σχετίζονταν με τον καταλογισμό ευθυνών. Το πόρισμά εκείνης της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ακολούθησε ο μεθοδευμένος συμβιβασμός με τη Μονή Βατοπεδίου, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση της τελευταίας. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προχώρησε σε επιστροφή των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο, δεν προστάτευσε τη δημόσια περιουσία.
Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, θέλω να πιστεύω ότι τελικά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η στιγμή να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς τα πολιτικά κόμματα και να υπερασπιστούμε την αυτονομία της πολιτικής. Η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις που ταλάνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, χρηματιστήριο, ομόλογα, SIEMENS, Βατοπέδι, μας δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι ο πολιτικός κόσμος προτάσσει το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα πάσης φύσεως, οικονομικά και κομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Σήμερα αξιολογείται και κρίνεται η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε φαύλες πρακτικές και αντιλήψεις. Οφείλουμε να απομονώσουμε όσους ενεπλάκησαν στις υποθέσεις αυτές, όσους καταχράστηκαν την εξουσία που τους παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Στην προσπάθεια που καταβάλει σήμερα η κυβέρνηση να χυθεί άπλετο φως δεν χωρούν πολιτικά διλήμματα και κομματικές γραμμές. Η περίοδος των «εκπτώσεων» σε θέματα διαφάνειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε σήμερα από τη Βουλή και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας