Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

1950-2010: 60 χρόνια ΕΡΑ Κοζάνης


 Στις 14 Ιανουαρίου 1950 με την Φ.46/14.01.1950 /Διαταγή του Β΄ Σώματος Στρατού/ γραφείον τύπου και διαφωτίσεως: «Εις ΚΟΖΑΝΗΝ ιδρύεται ραδιοφωνικός σταθμός τιτλοφορούμενος: Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας».
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1950: Τελούνται τα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού και ακούγεται η πρώτη εκφώνηση: «Εδώ Κοζάνη, ραδιοφωνικός σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας. Εκπέμπομεν καθημερινώς επί βραχέων κυμάτων και επί μήκους κύματος 37,74 μέτρων ή συχνότητος 7950 χιλιοκύκλων ανά δευτερολέπτον». Η εφημερίδα «Ελληνική Μακεδονία» γράφει μεταξύ άλλων στο 2ο φύλλο της, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 1950: «Νέον έργον προόδου και πολιτισμού παρέδωσε (σ. το Β΄Σ.Στρατού) από χθες έτοιμο, εις την Δυτικήν Μακεδονίαν και εις την Ελλάδα ολόκληρη. Είναι ο νέος Ραδιοφωνικός Σταθμός Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίον κατέστησε το Β΄Σ.Σ με έδραν την Κοζάνην και του οποίου ετελέσθησαν χθες τα εγκαίνεια. …Μετά τον αγιασμόν, την έναρξιν του πρώτου προγράμματος του Σταθμού έκαμε ο Δ/ντης του Β΄Σ.Σ Αντ/γος κ. Τσιγγούνης… Μετά μετεδόθησαν ομιλίαι του Σεβ. Μητροπολίτου Κοζάνης κ. Κωνσταντίνου, του Νομάρχου κ. Γκότση και του Δημάρχου κ. Τέρπου. Επικολούθησαν διάφορα Πατριωτικά τραγούδια και εκλεκτά μουσικά τεμάχια. Εγένετο δεξίωσις των επισήμων εις το σπίτι του Στρατιώτου. Εις την κεντρικήν πλατείαν όπου είχον τοποθετηθή μεγάφωνα, χιλάδες λαού παρηκολούθησαν μετ΄ενθουσιασμού και ικανοποιήσεως το Α΄ πρόγραμμα των εγκαινείων του Ραδιοφωνικού Σταθμού».
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός από την ίδρυση του και ως το 1967 λειτουργούσε στα βραχέα κύματα στα 37,74 μ. ή συχνότητα 7950 χιλιόκυκλους ανά δευτερόλεπτο. Από τον Ιούνιο του 1967 άρχισε να εκπέμπει στα μεσαία κύματα στη συχνότητα των 1602 χιλιόκυκλων ανά δευτερόλεπτο.
Το φθινόπωρο του 1982 με την κατάργηση της Υ.ΕΝ.Ε.Δ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κοζάνης αποστρατιωτικοποιήθηκε και εντάχθηκε στην ΕΡΤ2. Τον Ιούλιο του 1983 μια ομάδα ανήσυχων νέων κυρίως, με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη του αείμνηστου Θ. Χαλάτση, «καταλαμβάνει» τον Ρ.Σ Κοζάνης και από την Δευτέρα 11 Ιουλίου μεταδίδει καθημερινά μια (1) ώρα στην αρχή και στη συνέχεια περισσότερες ώρες ραδιοφωνικού προγράμματος. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα παράγεται σε συνεργασία τόσο με συλλογικούς φορείς της περιοχής, όσο και με κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος θα ήθελε να συμβάλει στην αναβάθμιση του προγράμματος. Φιλοδοξία αυτής της προσπάθειας, όπως τονιζόταν στην πρώτη ανακοίνωση ήταν: «αφενός η καθημερινή κάλυψη του προγράμματος με περισσότερες εκπομπές τοπικής παραγωγής, αφετέρου να δοθεί μια νέα αντίληψη και πρακτική σχετικά με λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού».
Αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης του ραδιοφωνικού σταθμού στήριζε η «Επιτροπή Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», ένα άτυπο όργανο κοινωνικής συμμετοχής, στην οποία εκτός από την Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού σταθμού, συμμετείχαν εκπρόσωποι: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τοπικού Τύπου, του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας, της Λαϊκής Επιμόρφωσης των Γυναικείων Συλλόγων και των Πολιτιστικών Φορέων. Στην παραγωγή του τοπικού ραδιοφωνικού προγράμματος συμμετείχαν με τακτικές εβδομαδιαίες εκπομπές μεταξύ άλλων: Η ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, οι Σύλλογοι γυναικών, η Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλογών Ν. Κοζάνης, η Λαϊκή επιμόρφωση, ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών και άλλοι.
Τον Οκτώβριο του 1987 με το Ν. 1730 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κοζάνης εντάσσεται στην ΕΡΤ Α.Ε ως ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ. Από τον Νοέμβριο του 1991 το πρόγραμμα της ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ μεταδίδεται και στα F.M στη συχνότητα 100,2. Καθοριστικός σταθμός στην εξηντάχρονη πορεία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κοζάνης ήταν ο κατά γενική ομολογία σημαντικός ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο σταθμός την δύσκολη περίοδο του σεισμού τον Μάιο του 1995, όταν για αρκετά συνεχόμενα 24αωρα ενημέρωνε έγκυρα τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό πολίτες της περιοχής. Ήταν η εποχή που η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ απέδειξε ποιος πραγματικά πρέπει να είναι ο ρόλος του δημόσιου ραδιόφωνου στην τοπική κοινωνία. Και ήταν αυτό η απαρχή μιας νέας περιόδου ανοδικής πορείας του Ρ.Σ που τον έχει εδραιώσει από τότε στην πρώτη θέση ακροαματικότητας στο Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ.
Το 1998 η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ πρωτοστάτησε στην δημιουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΡΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών Ρ/Σ στους Τέσσερις (4) Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι συνπαρήγαγαν καθημερινά ραδιοφωνικό πρόγραμμα με θέματα από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και το οποίο μεταδιδόταν ταυτόχρονα από όλους τους συνεργαζόμενους σταθμούς του Δικτύου. Το Δίκτυο εκτός του ανοίγματος προς την «Πολιτική Κοινωνία» επιχείρησε ένα παράλληλο άνοιγμα προς την «Κοινωνία των Πολιτών».
Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το Δίκτυο της ΕΡΑ Δ. Μακεδονίας, συγκεκριμενοποιώντας το άνοιγμά του στην κοινωνία, πραγματοποιεί στις έδρες αρκετών Δήμων της περιοχής Δημόσιους προεκλογικούς διαλόγους μεταξύ των Υποψηφίων Δημάρχων στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1998.
Σήμερα η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι ένας από τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε και οι οποίοι «καλύπτουν» την Περιφερειακή Ελλάδα. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής, δίνοντας βαρύτητα στην τοπική επικαιρότητα αλλά και στον πολιτισμό. Το ψυχαγωγικό κομμάτι του προγράμματος καλύπτεται με μουσικές εκπομπές που δίνουν έμφαση στην ποιοτική μουσική, τη σύγχρονή αλλά και την παραδοσιακή. Το Ενημερωτικό Πρόγραμμα παράγεται από τη δημοσιογραφική ομάδα στην οποία εκτός από τους δημοσιογράφους του Κέντρου (ΚΟΖΑΝΗ) συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι – ανταποκριτές στην Πτολεμαϊδα, στην Καστοριά, στα Γρεβενά και από την ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Για τα θέματα της πανελλαδικής αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ συνδέεται και μεταδίδει εκπομπές από τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ. Εκτός από την παραγωγή του ραδιοφωνικού προγράμματος η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά κυρίως στη στήριξη εκδηλώσεων - ως χορηγός προβολής - που διοργανώνουν φορείς στην περιοχή εμβέλειας της. Η εμβέλεια της ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ καλύπτει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ από το 1997 ως σήμερα σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας FOCUS, κατέχει σταθερά την πρώτη θέση ακροαματικότητας στον κατάλογο των Ραδιοφωνικών Σταθμών του Νομού Κοζάνης και μάλιστα με αρκετή διαφορά από τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στην περιοχή.
Τάσος Κόλλιας
Προϊστάμενος ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PALIOTERA H ERA TA BRADYA SYNDEONTAN ME TO A PROGRAMMA. ETSI AKOUGAME KATHARA TO PRWTO PROGRAMMA STOUS 100.2, TO DEYTERO STOUS 103.6 KAI THN ERA SPOR STOUS 105.6
SHMERA DEN AKOUGETAI TO A, OUTE TO TRITO PROGRAMMA. GIATI TOSH PERIFRONHSH STA DYO KATIKA PROGRAMMATA?

Ανώνυμος είπε...

Exei dikio o parapano sxoliastis. Anti gia ta kratika A kai Trito akoume tous diaforous xazostathmous. Tosa xronia den thelei to kratiko na kanei sigkekrimeni politiki? na mpei ta bradia to A programma stous 100,2 kai to trito na enisxythei dioti stous 88.2 den akougetai katholou kala. Enas akroatis.

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλά άκρως σχετικό. Ο Κουλογλου στο Δ.Σ της ΕΡΤ. Ζήτω η σοσσιαλιστική αξιοκρατία. Ζήτω τα πράσινα κοράκια με τα νύχια τα γαμψά. Φάτε την μετριότητα μακάκες Ελληνες και σκάστε. Ζήτω ο Κούλογλου

Το Προφίλ μας