Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα Καλλικράτης: Ο τέταρτος Δήμος στο Νομό Κοζάνης



του Νίκου Λαζαριώτη

Τώρα που άνοιξε ο διάλογος για την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  (Πρόγραμμα Καλλικράτης)  και έχουμε πλέον συγκεκριμένο σχέδιο, θέλω  να  καταθέσω τις απόψεις μου ιδιαίτερα για τον Α βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.
Διαβάζοντας το κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες τοποθετήσεις των αιρετών και των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο σε κεντρικό επίπεδο (ΚΕΔΚΕ), όσο και σε τοπικό (ΤΕΔΚ Ν.Κοζάνης) διαπιστώνω ότι :
Όλοι (ανεξάρτητα από επί μέρους επιφυλάξεις και προϋποθέσεις)  αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μεγάλο ποσοστό συμμετοχής  στην σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει και  ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους. Το οικονομικό πρόβλημα είναι πολιτικό πρόβλημα.  Το «δεν πάει άλλο» ακούγεται όλο και περισσότερο  από όλο και περισσότερους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όπως συγκροτήθηκε  με το σχέδιο Καποδίστριας παρουσίασε προβλήματα και δυσλειτουργίες οι οποίες  σε λίγους μήνες θα περάσουν στην ιστορία. Σήμερα έχει κατατεθεί μια νέα πρόταση. Επί μέρους ενστάσεις και παρατηρήσεις υπάρχουν πολλές και έχουν κατατεθεί. Από ότι έχω διαβάσει και παρακολουθώ σε τοπικό επίπεδο εκτός από την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας, οι ενστάσεις επικεντρώνονται στον Χωροταξικό Χάρτη, δηλαδή στον αριθμό και τα όρια των νέων Δήμων.
Είναι λογικό και θεμιτό η κάθε τοπική κοινωνία να διεκδικεί με τα δικά της μέτρα και σταθμά αυτά που θεωρεί δίκαια αιτήματα. Πολλές φορές αυτό μπορεί να γίνεται με υπερβάλλοντα ζήλο  και αυτό επίσης είναι κατανοητό. Τι προβλέπει λοιπόν ο Καλλικράτης ;
 Αντιγράφω ακριβώς από το κεφάλαιο 3. Νέες Αρμοδιότητες και Υπηρεσίες στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη :
 59. «Έτσι, οι νέοι  και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως :
·          η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας,
·          η ανέγερση σχολικών κτιρίων,
·          η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,
·          η ένταξη των μεταναστών,
·          οι πολεοδομικές εφαρμογές,
·          ο υγειονομικός έλεγχος,
·          η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,
·          οι λαϊκές αγορές,
·          οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων,
·          η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.
60. Για να έχει ο δήμος τη διοικητική ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων…………., πρέπει να διαθέτει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
·          Προγραμματισμού,
·          Οικονομική υπηρεσία,
·          Τεχνική υπηρεσία,
·          Πληροφορικής,
·          Νομικής υποστήριξης,
·          Διοίκησης- Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού,
·          Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για λογαριασμό της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κοζάνης (ΤΕΔΚ) η επικρατέστερη εκδοχή για το νομό Κοζάνης είναι Τέσσερις Δήμοι. Ακούγεται ότι πιθανόν να είναι περισσότεροι κατά δύο. Από αυτά όμως που περιγράφονται στον «Καλλικράτη»  καταδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο  ένας μικρός Δήμος (για Κοινότητα δεν γίνεται κουβέντα) να ανταποκριθεί.
Στο νομό Κοζάνης φαίνεται ότι υπάρχει  αποδοχή για τους τρείς δήμους (Κοζάνης, Πτολεμαίδας, Βοίου), ενώ αντιρρήσεις υπάρχουν στο νότιο τμήμα (Λιβαδερό, Καμβούνια, Βελβεντός). Δεν αναφέρω την Αιανή γιατί, εάν δεν παραμείνει όπως έχει σήμερα, το πιθανότερο είναι να αποτελέσει μέρος του Δήμου Κοζάνης. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Κοινότητα Λιβαδερού. Κατανοητές οι αντιρρήσεις αλλά, σύμφωνα με αυτά που προαναφέρθηκαν, ενδεχόμενο μοναχικής πορείας μιας Κοινότητας δεν υπάρχει άρα η συμμετοχή σε έναν διευρυμένο Δήμο είναι μονόδρομος.
Δήμος Καμβουνίων. Το πολύ μικρό μέγεθος του Δήμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αυτονομίας. Άρα η συμμετοχή σε έναν διευρυμένο Δήμο είναι μάλλον η πιθανότερη εξέλιξη.  
Δήμος Βελβεντού.  Η περίπτωση είναι διαφορετική. Ο Δήμος Βελβεντού είναι αλήθεια ότι αποτελεί αυτοδιοικητικό παράδειγμα ως προς την οργάνωση, τη λειτουργία και την διαχείριση. Αυτό το υποστηρίζω γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα δεδομένα. Εάν στο σχέδιο «Καλλικράτης» γίνουν ορισμένες εξαιρέσεις είμαι σίγουρος ότι μια από αυτές θα είναι ο Δήμος Βελβεντού. Εάν όμως το σχέδιο εφαρμοσθεί με καθοριστικό κριτήριο «το όλον και όχι το μέρος», τότε η συμμετοχή σε διευρυμένο  Δήμο είναι αναπόφευκτη.
Και στις τρείς περιπτώσεις η συμμετοχή σε διευρυμένο Δήμο θα γίνει με τον υφιστάμενο διευρυμένο ήδη  Δήμο Σερβίων. Άλλο σενάριο δεν έπεσε στο τραπέζι ούτε και συζητήθηκε.Έρχομαι τώρα στον υφιστάμενο καποδιστριακό Δήμο Σερβίων. Είναι αλήθεια ότι δεν αποτελεί, ως προς τη λειτουργία του, καλό παράδειγμα. Τι έφταιξε ; Μήπως ότι με τον Καποδίστρια έγινε πολύ μεγάλος και χάθηκε ο έλεγχος ; Μήπως η Πολιτεία μετά τις συνενώσεις άφησε τους δήμους στη μοίρα τους ; Μήπως υπήρξε κακοδιαχείριση ; Μήπως δεν στελεχώθηκε σωστά ; Μήπως οι διοικούντες ήταν κατώτεροι των περιστάσεων ; Μήπως κάτι άλλο ή ακόμα και όλα μαζί ; Ο καθένας μας μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όμως εκτός από τα αρνητικά που αναφέρθηκαν θα ήταν άδικο να μην αναφέρω και τα θετικά όπως :  Αυξήθηκε η επικοινωνία των συνδημοτών και τονώθηκαν οι κοινωνικές σχέσεις. Παρά τα λειτουργικά προβλήματα του Δήμου όλα τα δημοτικά διαμερίσματα διατήρησαν τον χαρακτήρα τους και την ιστορική κληρονομιά τους. Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά. Έσμιξαν και σμίγουν καθημερινά πλούσιες τοπικές πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και συνήθειες. Άρχισε να αναπτύσσεται, έστω και αργά, κοινή αυτοδιοικητική συνείδηση που υπόσχεται καλύτερο κοινό μέλλον. Υπάρχει διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό που με σωστή διάταξη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σίγουρα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα και δεν έγιναν αλλά δεν είναι του παρόντος.  
 Έγινε κάπως εκτεταμένη αναφορά στον Δήμο Σερβίων γιατί πολλές από τις ενστάσεις που ακούγονται από του άλλους ΟΤΑ αφορούν το σημερινό Δήμο Σερβίων με τα προβλήματά του, κυρίως τα οικονομικά. Εδώ πρέπει να επισημάνω τα εξής :
Ο Δήμος Σερβίων βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται επειδή συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν τα προηγούμενα χρόνια και έχουν και σήμερα την ευθύνη της διοίκησης. Τα πρόσωπα όμως έρχονται και παρέρχονται και μια διοικητική μεταβολή με την εμβέλεια του προγράμματος «Καλλικράτης», έχει μεγάλο βάθος χρόνου που ξεπερνά συγκυριακές καταστάσεις. Να υπενθυμίζω ότι ο πρώτος Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου ο Παναγιώτης Καραντάκος, κατάγεται από το ΔΔ Κρανιδίων, οι δε Σερβιώτες εδώ και δώδεκα χρόνια αποτελούν την πλέον ισχνή μειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή είναι Συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου και όχι των Σερβίων. Αυτά δεν είναι προβλήματα. Το ζητούμενο  είναι να λειτουργεί σωστά ο Δήμος σαν Αυτοδιοικητικός Θεσμός.
Αυτά τα αναφέρω και απευθύνομαι στους συντοπίτες κατοίκους των  Δήμων Καμβουνίων, Βελβεντού  και της Κοινότητας Λιβαδερού για να θέσω το ερώτημα: Καλά κάνετε και δίνετε τον αγώνα σας για τη διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας, αλλά αν η Πολιτεία αποφασίσει διαφορετικά τι πρέπει να γίνει; Δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει και ένα σχέδιο Β; Δεν θα υποδείξω εγώ σε αιρετούς το τι και πως, οι ίδιοι γνωρίζουν.  
Πιστεύω πως όταν σε ένα –δυο μήνες ολοκληρωθεί ο Χάρτης, όσοι βρεθούμε στο ίδιο Αυτοδιοικητικό Σύνολο, ψύχραιμα θα βρούμε τα κοινά που μας συνδέουν και είναι πολλά. Η περιοχή μας έχει ευτυχώς ακόμα πολλά να δώσει και στους κατοίκους της και στο νομό.  

Ο δρόμος είναι μπροστά μας και έχει ενδιαφέρον.
ΣΕΡΒΙΑ 21/01/2010

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Lazarioti kai o protos Kapodistrias eixe megalo vathos xronou na allaksei ta pragmata alla oi serbiwtes kataferan na ton kseftelisoun 12 xronia mono me tis sygyries. Pote sas eftege o Dimarxos, pote to symboulio, pote oi xoriates, pote ta xreh, pote to panigiri kai den symmazeyetai. Oloi oi alloi kapodistriakoi dimoi kati ektisan ayta ta 12 xronia. Ta servia dystyxos mono gremisan h adiaforisan.
Kante prota mia aksiologisi gia tin diki sas poreia kai meta na zitisete na enothoun oi alloi dimoi mazi sas. O Kallikratis me sas diaxeiristes sto epikentro tou neou dimou giati na exei kaliteri tyxi? Poion prospatheite na koroidepsete? Stirizeste mono sto oti einai makria i Athina kai to Ypoyrgeio den kserei tin periptosi sas. Mia apli ereyna tha tous allaze gnomi sto Ypourgeio. Omos sas kseroun kala oi vuleytes aftoi pou mporoun na enimerosoun to Ypourgeio kai tha dosun kai tin teliki psifo gia ton Kallikrati. Allimono tous omos an kanun to lathos kai stiriksun tin protasi toy 4oy Dimou. Aytoi kseroun. Kai kseroun kala ti symbainei. Den mporun na kremasun koinonies oloklires mono kai mono gia na ypakousoun stin tyfli entoli toy Ypoyrgeiou. Edo xreiazetai enas Dimos Kambouniwn, Libaderou kai Aianis mazi. Kai enas Dimos Belbentou mazi me to Platanorema to Bathylako k.l.p. Kai seis na meinete monoi sas mexri na diorthotheite. Otan allaksete kai seis kai ginete kaliteroi tote mporoume na to sizitisoume. Afta apo enan anonymo politi poy zei stin perioxi kai asxoleitai me ta koina me tin eyryteri enoia (politistika, athlitika, synetairistika). Giafto kyrie Lazarioti pros to paron olous emas tous gyro-gyro na mas afisete isixous. Kalitera tha ta kataferoume apo to na eimaste mazi sas.

Ανώνυμος είπε...

pesta pesta!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε δεν φτάνει που δεν ξέρεισ να γράφεισ δεν αντιλαμβάνεσε και αυτό που γράφει.Το αντίθετο ακριβώς γράφει. Εαν μπορτέίτε και εσεισ και το ΒΕΛΒΕΝΤΟ να παραμείνετε χαλάλι σας εαν η οριστική απόφαση τησ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣ ειναι να συνυπάρξουμε τοτε πρέπει να τη δούμε ολοι μαζί τη Νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί.Γράφει και κάτι άλο ότι τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται.Υπάρχουν και άλες δυνάμεις στόν τόπο που μπορούν να συνεργαστούν με ίσους όρους με όλα τα διαμερίσματα του νεου ΔΗΜΟΥ. Εγώ με τον κ. Λαζαριώτη δεν έχω προσωπικές σχέσεις.Απο αυτά που διαβάζω όμως ειναι μια καθαρή φωνή και δεν διστάζει να πάρει θέση και στα ποιο δύσκολα.Ειναι νομίζω μια φωνή που πρέπει να την παρακολουθήσουμε όλοι μαζί.

Ανώνυμος είπε...

ta thetika pou anaferei o k. Lazariotis gia ton dimo swrviwn einai genikologa, aoristies,kai pragmata pou den mporoun na metrithoun. etsi den mporoume na ta theorisoume tipota parapano apo tin prosopiki ektimisi enos politi.to serviotiko montelo einai paradigma pros apofigin.dystixos o kallkratis (ean ginei) tha symparasirei oli tin perioxi pros afto to apotiximeno serviotiko montelo. SOS loipon gia oli tin perioxi!!!

Ανώνυμος είπε...

file 3.02 diorthose se parakalo ta orthografika tou 3.42 pou nomizei pos kserei na grafei. eimai sigouros oti mporeis. dystixos omos gia afton den mporeis na tou matheis kai pos na skeftete sosta.

Delino είπε...

Η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης και ο υπαρκτός – πραγματικός φόβος των κατοίκων (Λιβαδερού, Καμβουνίων) ότι μειώνεται η προσβασιμότητά τους στις υπηρεσίες του δήμου, αναιρούν τα υπόλοιπα κριτήρια (αναπτυξιακά, γεωγραφικά, πολιτιστικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά).
Αν δεν διατηρηθούν μέρος των υφιστάμενων υπηρεσιών στις έδρες των πρώην δήμων και κοινοτήτων, δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων και δεν καθιερωθούν και γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, οι φόβοι των τοπικών κοινωνιών θα γίνουν πραγματικότητα.
Οι άποψη των εκπρόσωπων ΟΤΑ (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚ) υπέρ των συγκεντρωτικών δήμων έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Καλλικράτη.
Χρειάζεται η εμπλοκή του πολίτη στις υποθέσεις που τον αφορούν, χρειάζεται η ενημέρωση και η συμμετοχή του στη διαβούλευση. Αυτό θα γίνει;
Το Βελβεντό θέτει αναπτυξιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά κριτήρια με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο νέο σχεδιασμό.
Γάμος με το ζόρι ...

Ανώνυμος είπε...

Ειπεν και ελαλησεν. Αλλά οι εκλογες ερχονται. Εκει θα δειτε ολοι οι υπευθυνοι πως το τριβουν το πιπερι. Αντε μας ζαλισατε.

Ανώνυμος είπε...

Για σένα 3.41 πάλι τι να πούμε οτι είσαι αθεόφοβος μια και οι άλλοι τουλάχιστον γράφουν Ελληνικά ενω εσύ γράφεις στα Αμερικάνικα κάνοντας παρατήρηση για λάθη .... Μήπως χρησιμοποιώντας ξένους χαρακτήρες αποφευγεις η νομίζεις οτι αποφεύγεις τα λάθη. Καλύτερα να επιμένεις Ελληνικά κι ας κάνεις και λάθη.



Φ

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσσος ντορος με το βελβεντο,και ποιος τους ειπε οτι στα σερβια τους θελουν,μεσα στα σερβια αυτη τη στιγμη ζει κοσμος απο 16 διαφορετικες περιοχες-χωρια..με διαφορετικες νοοτροπιες,εχουν μαθει σε πιο ανοιχτη κοινωνια...οπως και στην κοζανη-πτολεμαιδα,ας τους αφησουν εκει λοιπον απομωνομενους με τη ζηλια κ`τα κομπλεξ τους!!..

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαριώτη ορθώς αναφέρετε το σχέδιο Β αλλά ξεχνάτε ότι αν γίνουν οι 4 δήμοι και με την είσοδο της Αιανής, ο δήμος θα έχει 21.000 και πλέον κατοίκους. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως θα προβληθούν οι υγιείς δυνάμεις μόνο αφού θα υπάρχει άκρατη κομματική παρέμβαση; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι μετά τον Καλλικράτη ο Δήμος αυτός γίνεται φιλέτο για κάθε κόμμα; Ότι η περιφέρεια θα χρωματίζει το χάρτη με 11-12 δήμους μόνο; Η μήπως δε συμφωνείτε ότι υγιείς δυνάμεις υπάρχουν σε όλες τις κομματικές παραρατάξεις, και εκ των πραγμάτων αυτές θα έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Μακάρι οι κοινωνίες μας να έβαζαν έξω τις σκοπιμότητες αυτών που άνωθεν θέλουν να αποφασίζουν για τις τύχες τους (βλέπε περιφερειακές οργανώσεις), χωρίς όμως να ζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους.

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Συνετή, νομίζω, προσέγγιση του θέματος από τον Κο Λαζαριώτη, άσχετα αν συνενωθούν οι Δήμοι Σερβίων, Βελβεντού ή Καμβουνίων θα πρέπει να υπάρχει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ τους, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από τις διάφορες αντιθέσεις.
Μας ενώνει για παράδειγμα η ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής και του ορεινού όγκου, η ανάπτυξη της αγροτοπαραγωγής (φαντάζομαι τι μπορεί να αποφέρει π.χ η εμπειρία των Βελβεντινών και οι συνεταιρισμοί τους και ο κάμπος των Σερβίων που μπορεί κι αυτός να αρχίσει να παράγει δενδροκομικά προϊόντα)κ.α
Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και είναι ΑΔΙΚΟ να τρωγόμαστε εδώ μέσα. (Ευτυχώς μια μικρή μειοψηφία ένθεν κακείθεν)

Ανώνυμος είπε...

oles oi perioxes ths ellados einai istorikes,eite einai to velvento eite servia eite opoiosdhpote allos dhmos ths kozanhs,oloi tha thelame o dhmos kai to xwrio mas na apotelei exairesh.omws mono me th synergasia kai th synenosh tha mporoyn oles oi perioxes na einai viosimes,as koitaxoyme to symferon olwn mas kai oxi mono to diko mas.

Ανώνυμος είπε...

Nai tha einai biosimes otan oi misoi dimoi den xrwstoun tis mihalous kai oi alloi misoi prosexoyn pou kai ti ksodeyoyn. Exeis na peis tipota gia ta genaia serbia? Pou xrwstoun se olous kai se ola? Pws na kanoun edra biosimou dimou? Ante pate na kante toumpes oloi.

Το Προφίλ μας