Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξεις για τον «Καλλικράτη»-Σήμερα η απόφαση

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με τις εργασίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το ιδιαίτερα κρίσιμο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Φυσικά, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή απόφαση των συνέδρων, η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Χθες, πάντως, η πλειοψηφία των δημάρχων που έλαβαν το λόγο εξέφρασαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο μείζον ζήτημα των οικονομικών και των αρμοδιοτήτων των νέων ΟΤΑ. Πάντως, ως θετική χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη χθες το πρωί, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε μία εποχή κρίσης των θεσμών και της πολιτικής να ανοίξει το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπονομευτεί από πρόχειρες και υστερόβουλες αποφάσεις, όπως είχε συμβεί με τον «Καποδίστρια».
Το λόγο έλαβε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, υπό το βλέμμα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Βλατή, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του με τη συνένωση του Δήμου του, με μια σειρά σημαντικών επιχειρημάτων, όπως τα χρέη: «Είμαστε ένας Δήμος με αποθεματικό και μας βάζουν να συνενωθούμε με ένα Δήμο που έχει μεγάλο χρέος. Είναι ορθό αυτό;» είπε ο κ. Στεργίου, ενώ κάλεσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ «την 1η Ιανουαρίου του 2012 να έρθετε να μπείτε στο λεωφορείο που θα μεταφέρει τους μαθητές από το Λύκειο Βελβεντού, γιατί θα έχει κλείσει το σχολείο μας». Επίσης, ο κ. Στεργίου έφερε παραδείγματα άλλων Νομών, με μικρότερο πληθυσμό από ότι ο Νομός Κοζάνης, στους οποίους, όμως, προτείνεται η δημιουργία πολύ περισσότερων Δήμων.
«Δεν ακούσαμε τίποτε για τις Κοινότητες... όμως έχω την απορία γιατί θα πρέπει να κάνουμε τόσο μεγάλους ΟΤΑ, κάνοντας δεκάδες χιλιόμετρα για να μεταβούμε στην έδρα του Δήμου», ανέφερε ο κ. Καρούτας, ο οποίος απηύθυνε την έκκληση «αφήστε μας να ζήσουμε με τις Κοινότητές μας». «Σε όσους μας λέμε γιατί να λειτουργεί σχολείο στον Πεντάλοφο με πέντε μαθητές και πώς να έρθε δάσκαλος, απαντάμε: Στείλτε δάσκαλο και θα έρθουν και οι μαθητές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως τελικά δεν κατάφερε να μιλήσει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κοζάνης και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης, ο οποίος ήταν αρκετά πίσω στον κατάλογο των ομιλητών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος Σερβίων τι σειρά είχε για να ομιλήσει ;
Επληροφορήθην οτι είχε ετοιμάσει τεκμηριωμένην εισήγησην περί της νέας διοικητικής μεταρύθμισης και προτείνει οι νέοι Δήμοι να λάβουν την μορφή Καστροπολιτείας.
Λέγεται οτι την συγκεκριμένην οργάνωση οραματίσθηκεν κατόπιν εντόνου εσωτερικού διαλογισμού επι πολλά έτη.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι αγαπητέ φίλε Ο Δήμαρχος Σερβίων είχε ετοιμάσει τεκμηριωμένην εισήγησην περί της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, κατόπιν εντόνου εσωτερικού διαλογισμού και μετά τις συμβουλές που δέχθηκε από τους συμβούλους του κυρίους Καφτηράνη, Σαλτσίδη και Τζικανούλα
Αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να ομιλήσει

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με πληροφορίες εις την τεκμηριωμένη εισήγησην του Κου Δημάρχου Σερβίων συνέβαλε με τις συμβουλές του και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων Κος Πάτας.

Ανώνυμος είπε...

Antidimarxous 8a orisei i to 3exase o dimarxos;

Ανώνυμος είπε...

αυτο ειναι το προβλημα μας ε,τι ειπε ο δημαρχος??η το συμφερον του τοπου!!!για αφηστε τα κομματικα κομπλεξ βρε στην ακρη και κοιταξτε να γινουν οι συνεννωσεις γρηγορα να δουμε τι θα γινει....

Delino είπε...

Η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ δεν φαίνεται να έχει επιφυλάξεις για τον Καλλικράτη. Ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του νόμου.
Ορισμένοι δήμαρχοι όπως αναμενόταν εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε το σχέδιο νόμου με τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων.

Το Προφίλ μας