Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Γ. Βλατή για πρόταση εξεταστικής στο σκάνδαλο Siemens



Την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS τοποθετήθηκε ο βουλευτής του νομού μας, Γ. Βλατής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε τα ακόλουθα:
«Κύριε Πρόεδρε, το σκάνδαλο SIEMENS έχει λάβει περίοπτη θέση στη χορεία των μεγαλύτερων πολιτικοοικονομικών σκανδάλων που ταλάνισαν ποτέ τη χώρα μας. Πολιτικά πρόσωπα, στελέχη δημόσιων οργανισμών, επιχειρηματικά στελέχη βρέθηκαν αναμεμειγμένα σε μια απίστευτη υπόθεση μιζών, οι οποίες  στόχο είχαν την εξασφάλιση του εμπορικού πλεονεκτήματος για το γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό…
Δυστυχώς, παρά τις αποκαλύψεις, τον ντόρο στα Μ.Μ.Ε., τα πήγαινε-έλα των φερομένων ως εμπλεκομένων στην Εισαγγελία και την ογκώδη δικογραφία, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ήταν κάθε άλλο παρά αποτελεσματική. Κυβερνητικές παρεμβάσεις και προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης ήταν το χαρακτηριστικό της υπόθεσης αυτής. Το αποτέλεσμα; Ο ελληνικός λαός έμεινε με αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με το ποιος πήρε τα λεφτά, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των πολιτών σχετικά με τη διαφάνεια των ενεργειών τους, την αξιοπιστία, αλλά και το ήθος τους.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω αρκετά μέχρι εδώ! Δεν είναι δυνατόν να σερνόμαστε όλοι στη λάσπη, γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης, που τους έδειξε ο ελληνικός λαός. Η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, δεν είναι πανάκεια. Αποτελεί όμως σοβαρό δείγμα της πρόθεσής μας, να υπάρξει διαφάνεια, να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες –όποιες, αν και όπου υπάρχουν- και τελικά να πληροφορηθεί τόσο η Βουλή, όσο και η κοινή γνώμη την αλήθεια για το πολιτικό χρήμα.
Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές για την υπόθεση της SIEMENS δεν αφήνουν περιθώρια για παλινωδίες και αναποφασιστικότητα. Η Ελλάδα ήταν η ευρωπαϊκή χώρα, όπου καταβλήθηκαν αναλογικά τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα περιώνυμα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού για τις ανάγκες των παράνομων πληρωμών σε πολιτικά κόμματα…Συνεπώς, το «ποιος τα πήρε» είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο σκάνδαλο της SIEMENS ήταν υποκριτική. Εξόργισε τους Έλληνες πολίτες. Η δικαιοσύνη κωλυσιέργησε με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να διαφύγουν στο εξωτερικό τα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση. Είναι θλιβερό, αλλά δυστυχώς, στην υπόθεση αυτή η δικαιοσύνη δεν έκανε το καθήκον της, υπό το βάρος των ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων. Ό,τι συνέβη τότε, αποτελεί ντροπή για την ελληνική πολιτεία και τη Δημοκρατία μας. Σήμερα, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία να επανορθώσει και η Βουλή και η δικαιοσύνη. Ο καθένας στον τομέα του και με τον τρόπο του.»
Ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητούμε καθημερινά θυσίες από τον ελληνικό λαό, να βάλει το κοινωνικό συμφέρον, το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Για να νομιμοποιηθούμε, όμως, γι’ αυτήν μας την απαίτηση, οφείλουμε εμείς πρώτοι να δουλέψουμε για τη διαφάνεια. Να βρούμε πού πήγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού, ποιοι τα καταχράστηκαν και για ποιους λόγους.
Το ερώτημα γιατί έφτασε η χώρα μας στο σημερινό τραγικό σημείο είναι καιρός να απαντηθεί. Δεν υπάρχουν χρήματα, αυτό είναι γεγονός. Απαιτείται η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων με κάθε τρόπο και αυτό είναι γεγονός. Οι πολίτες καλούνται να συμβάλλουν, κατά το μέγεθος των δυνατοτήτων τους, και αυτό είναι δίκαιο. Ακόμη πιο δίκαιο, όμως, είναι να φροντίσουμε για την επιστροφή του δημόσιου χρήματος που κάποιοι καταχράστηκαν. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν δεν μπορέσουμε να επιστρέψουμε αυτό το χρήμα, να κλείσουμε τις τρύπες για να μην διαφύγει, πλέον, άλλο δημόσιο χρήμα από τα Ταμεία της χώρας. Έχουμε χρέος γι’ αυτό, έχουμε χρέος για το μέλλον αυτής της χώρας.»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί λέει και σε ποιούς ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ????

ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ......

ή στούς ΨΦΟΦΟΡΟΥΣ που τους ΕΚΛΕΓΟΥΝ????

"ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ" η τακτική ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Καλές απόψεις.Μακάρι οι υγιείς δυνάμεις του Πασοκ να λένε πιο συχνά την άποψη τους και να διορθώσουν
πολλά απο τίς παθόγένειες που κρατάνε χαμηλά την χώρα

Το Προφίλ μας