Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αιανή: Εκδήλωση μνήμης Εθνικής Αντίστασης 1941-1944


Τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές την περίοδο 1941-1944, τίμησαν φορείς, πολίτες και δημοτική αρχή της Αιανής την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στην Αιανή.
Η 25η Ιανουαρίου έχει μείνει χαραγμένη σε όλους τους κατοίκους της Αιανής ως «ημέρα σωτηρίας» του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι εκείνη τη παγερή μέρα το 1944, αφού σκότωσαν τον αντάρτη Γιάννη Γιαννάκη-Στάμο, καθοδηγητή του ΕΛΛΑΣ , στη συνέχεια με την απειλή των πολυβόλων συγκέντρωσαν στο προαύλιο του Ι. Ν. του Αγ. Γεωργίου όλους τους άνδρες της Αιανής για ομαδική εκτέλεση. Κάτι τέτοιο όμως απετράπη χάρη στους ευφυείς χειρισμούς των τότε πολιτικών υπευθύνων του ΕΑΜ της περιοχής, επικεφαλής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Ευαγγελόπουλος Βαγγέλης. Από το 1980 η 25η Ιανουαρίου με πρωτοβουλία κατοίκων και εκκλησιαστικής επιτροπής έχει καθιερωθεί ως τοπική εορτή για τη διάσωση της Αιανής και από το 1988 με απόφαση του τότε κοινοτικού συμβουλίου παράλληλα και ως ημέρας μνήμης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Οι κάτοικοι της Αιανής με την πολυπληθή παρουσία τους και τη συμμετοχή των σχολείων  τίμησαν και φέτος την εκδήλωση μνήμης, αποδεικνύοντας πως δεν ξεχνούν όσους ρίσκαραν τότε τη ζωή τους για τη διάσωση του χωριού. Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ι Ν Αγ Γεωργίου Αιανής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου, στην οποία έγινε, λόγω του κρύου, η εκδήλωση. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμαρχος Αιανής, Γ. Τζέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής και το μήνυμα που πρέπει να πάρει η νέα γενιά προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματα της. «Ο εορτασμός μιας επετείου-σαν την σημερινή- αποκτά ιδιαίτερο νόημα ως μια ευκαιρία για βαθύτερη και αντικειμενική γνώση της ιστορίας, για την ενίσχυση της εθνικής και προσωπικής αυτογνωσίας, επειδή ακριβώς «Το παρόν και το μέλλον έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο παρελθόν». Γιορτάζουμε σήμερα-ανήμερα του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου- την 66η επέτειο της σωτηρίας του χωριού μας, της Αιανής, από τον αφανισμό της.Η Αιανή στην περίοδο της κατοχής και του αντιστασιακού αγώνα τάχθηκε στο σύνολο της με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές με όποιο τρόπο και μέσο μπορούσε. Τροφοδότησε τον αγώνα με ένοπλους αντάρτες και κάθε είδους υλική και κυρίως ηθική βοήθεια . Εδώ στην Αιανή οι συνεργάτες των Γερμανών από την γύρω περιοχή δεν βρήκαν ούτε έναν πρόθυμο να τους ακολουθήσει και να υπηρετήσει τα σχέδια τους. Δεν υποτάχθηκε κανείς και για αυτό είμαστε όλοι διπλά περήφανοι ως απόγονοι άξιων πραγματικών πατριωτών προγόνων.» «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και τους 530.000 Έλληνες που χάθηκαν την περίοδο αυτή και μας βοηθά να γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω και να αναλογιστούμε την προσφορά όσων έδωσαν τη ζωή τους για υψηλά ιδανικά . Άλλωστε η αναγνώριση και η απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης είναι χρέος όλων μας .»
Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδας στην κεντρική πλατεία Αιανής ο Δήμαρχος Αιανής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ. Σταθόπουλος, ο εκπρόσωπος της μείζονος Αντιπολίτευσης κ Κ. Στάμος, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μαθητές των σχολείων της Αιανής, εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ Κοζάνης κ Μπομπόναρης, ο Συνταγματάρχης του Ά Σώματος Στρατού Δ. Λεοντάρης, στον οποίο ο Δήμαρχος Αιανής  δώρισε στο γραφείο του βιβλία για την ιστορία της Αιανής καθώς και έντυπο υλικό από τις δραστηριότητες του αρχαιολογικού μουσείου Αιανής. Τέλος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προς τιμήν των καλεσμένων και των αντιστασιακών, στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες δημοτών και ιδίως μαθητών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας