Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ανάλυση χαρακτηριστικών στοιχείων των Δήμων της 1ης Γ.Ε.

του Βασίλη Παπαθανασίου
ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ 1ης Γ. Ε. (ΣΕΡΒΙΩΝ, ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΑΙΑΝΗΣ, ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ)
Μπροστά στο, βέβαιο πλέον, ενδεχόμενο της συνένωσης των δήμων σε εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, θα προσπαθήσω να δώσω μια πρώτη εικόνα των υπό συνένωση δήμων της 1ης γεωγραφικής ενότητας. Πιθανό ενδεχόμενο είναι ο Δήμος Αιανής να εξαιρεθεί από την 1η γεωγραφική ενότητα και να ενταχθεί στο δήμο Κοζάνης, αλλά η ανάλυση συμπεριλάβει και το δήμο Αιανής.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του νέου δήμου είναι ότι θα αποτελείται από 30 δημοτικά διαμερίσματα, αριθμός μεγάλος για τον πληθυσμό του. Το 65% του πληθυσμού κατοικεί στις έδρες των σημερινών δήμων, ενώ το 35% στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.  
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι θα είναι ο μικρότερος σε πληθυσμό δήμος του νομού Κοζάνης, με πληθυσμό που θα ανέρχεται στις 21.463 άτομα. Αυτό μας οδηγεί στη βεβαιότητα ότι, με το νέο εκλογικό νόμο, δεν θα αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, από μόνος του μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Αυτό είναι μειονέκτημα στους υπό ίδρυση, με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μικρούς νέους δήμους.
Τρίτο πληθυσμιακό χαρακτηριστικό του νέου δήμου είναι η τάση μείωσης του πληθυσμού σε όλους τους υπό συνένωση δήμους, ενώ αντίθετα ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται. Η τάση μείωσης του πληθυσμού (4,37%), σε συνάρτηση με τον αυξημένο δείκτη γήρανσης (21,24%), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σύντομα ο πληθυσμός του δήμου θα πέσει κάτω από τις 20.000 κατοίκους. Η μη επιστροφή των κατοίκων στον τόπο τους μετά τις σπουδές τους, φέρνει το νέο δήμο στο πιο χαμηλό επίπεδο μόρφωσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μόλις το 6,40% των κατοίκων και με το υψηλότερο ποσοστό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 66,32% στο νομό.
Στον υπό ίδρυση νέο δήμο το ποσοστό των οικονομικά ενεργών κατοίκων πέφτει κάτω του 40%, το μικρότερο του νομού, ενώ το ποσοστό ανεργίας ξεπερνάει το 20%, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο του νομού. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παρουσιάζει και το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, που φτάνει στα 6.483 ευρώ, αγγίζοντας το 1/3 του κατά κεφαλή εισοδήματος του νομού που ανέρχεται στις 15.600 ευρώ.
Τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά του υπό ίδρυση νέου δήμου, οφείλονται κυρίως τόσο στη μέχρι τώρα πορεία των υπό συνένωση δήμων όσο και σε πανελλαδικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Για την ανατροπή τους χρειάζονται κεντρικές, αλλά και τοπικές πολιτικές με στόχο να γίνει η περιοχή ελκυστική στους απόδημους κατοίκους αλλά και σε όσους θα ήθελαν να επενδύσουν στην περιοχή. Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και υποστηρικτικών υποδομών είναι ο κύριος και βασικός αποτρεπτικός παράγοντας επαναπατρισμού των κατοίκων και επενδύσεων. Η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να ανατρέψουν τη δυσμενή αυτή εικόνα, αρκεί να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και να υπάρξει σταθερός και ξεκάθαρος αναπτυξιακός προσανατολισμός. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις τόσο για τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) όσο και για τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Οι τρεις αυτοί τομείς είναι ποσοτικά ισοδύναμοι και προσφέρουν δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης. Ακόμη θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα τουριστικά πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρουν η λίμνη και οι ορεινοί όγκοι Πιερίων και Καμβουνίων. Για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής, είναι ανάγκη να βελτιωθούν οι τηλεπικοινωνίες, το τοπικό οδικό δίκτυο, η ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και να οριοθετηθούν οι τουριστικές ζώνες (αρχαιολογικές, οικοτουριστικές, ορεινού τουρισμού).
Αναγκαία για την επιβίωση του δήμου θεωρείται η βελτίωση του οδικού δικτύου (κάθετος άξονας Κοζάνης-Λάρισας, δρόμος Σερβίων-Κοζάνης, η οδική σύνδεση των εδρών των υπό συγχώνευση δήμων), καθώς και η βελτίωση των εκπαιδευτικών και νοσοκομειακών υποδομών. Οι δήμαρχοι των υπό συνένωση δήμων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ίδρυση του νέου δήμου. Οι κατά τόπους αντιδράσεις από κατοίκους είναι ισχυρές. Η έλλειψη ενός αδιαμφισβήτητου, ισχυρού και αποδεκτού κέντρου το οποίο θα μας συσπείρωνε όλους, κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο. Η έλλειψη διαδημαρχιακών δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα βοηθούσαν στην κατανόηση της ανάγκης και της δυνατότητας διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή μας, συνέβαλε καθοριστικά στην σημερινή κατάσταση.
Η πρόταση για τη δημιουργία «Μητροπολιτικού Δήμου» που θα βοηθούσε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, δεν μπήκε ούτε καν σε διαβούλευση, αφού οι τοπικές κοινωνίες οχυρώθηκαν πίσω από την καθολική άρνηση για συνένωση. Πέρα λοιπόν από τα αρνητικά αντικειμενικά χαρακτηριστικά, τα οποία προδιαγράφουν ένα προβληματικό μέλλον στον υπό διαμόρφωση νέο δήμο, είναι και ο ισχυρός τοπικισμός της κοινωνίας μας που θα συνεχίσει να κατατρώγει κάθε προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η εικόνα. Τι θα είναι τελικά ο Καλλικράτης μια νέα αρχή ή το τέλος για την περιοχή μας;
Τριγωνικό, 17-1-10

43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το ερώτημα της ανάρτησης, είναι πραγματικό και η επιλογή για μια νέα αρχή ή το τέλος της περιοχής ανήκει σε μας.
Όχι κυριολεκτικά σε μας, αλλά στους άρχοντες (Δημάρχους και συμβούλους) αυτού τόπου.
Νομίζω όμως ότι αυτοί μόνο με αυτά δεν ασχολούνται.

Ανώνυμος είπε...

Αν υλοποιηθούν οι απειλές Ντοβόλη και Δισερή μάλλον βλέπω το τέλος της περιοχής.
Όσο για τον Στεργίου γρήγορα θα αλλάξει γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

einai sigouro oti o kallikratis tha einai oti xeirotero gia tin perioxi mas.ti mporoume na prosdokoume apo mia perioxi me aparxaiomeno odiko diktio, xwris nosokomiakes ypodomes, me alaxista sxoleia pou opows fenete tha arxisoun kai afta siga na klinoun logo elipsis mathiton afou tha zoume se ena dimo geronton. kai mazi me ola afta kai i apogoitefsi olon ton katoilon twn dimotikwn diamerismatwn tou dimou serviwn pou den trefoun pleon aftapates meta tin egatalipsi pou viosan tosa xronia ypagomenoi ston dimo servion. an eixame mia elpida ta paidia mas kapote na ksanagyrisoun se afto ton topo tin xasame ki afti. ego prosopika tha kano oti einai dynaton na ta kratiso makria giati i zwi ta epomena xronia stin perioxi mas tha einai DISKOLI. krima pou kaneis den antistekete. den ftene oi politikoi mas arxontes alla emeis oi idioi pou apodexomaste afti tin athlia moira pou alloi mas etimazoun.pernoume oti aksizoume telika.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο χάρτης δεν έδινε πρόσβαση στο δήμο Κοζάνης και ο νέος δημος κύκλωνε ολόκληρη τη λίμνη θα ήταν πολύ καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Καλές οι ευχές για αντιστροφή της πορείας, αλλά έρχονται σε δεύτερο επίπεδο. Πρώτα από όλα πρέπει να βρεθεί μία ελάχιστη κοινή συμπόρευση των κοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί το κοινό μοντέλο λειτουργίας και συννενόησης. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει μόνο από 1 πρόσωπο, τον μελλοντικό Δήμαρχο. Θέλει μεγάλο τμήμα των πολιτών οπωσδήποτε από όλους τους σημερινούς δήμους. Έτσι ναι μεν κρατούνται οι ιδιαιτερότητες του καθενός αλλά το δύσκολο θα είναι η αποδοχή και η συνεκμετάλευση των μικρών έστω πλεονεκτημάτων του διπλανού. Επίσης αν πραγματικά θέλει να λέγεται δήμος παραλίμνιων πρέπει η Αιανή να είναι διαμέρισμα του Δήμου απαραίτητα.

Ανώνυμος είπε...

30 dimotika diamerismata. kati thimizei ligo apo pirgo tis vavel

Ανώνυμος είπε...

Και ετοιμαστείτε για μακρύ β' εξάμηνο με 5 υποψήφιους Δημάρχους, 170 υποψήφιους συμβούλους και ακόμη περισσότερους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους. Ε, ρε γλέντια. Να δούμε αν θα μετριούνται στα δάκτυλα οι σοβαρές προτάσεις, ή θα έχουμε μόνο μεγαλόστομα σχέδια.

Ανώνυμος είπε...

ante na poume oti agapithikan oi velventinoi me tous serviotes. ti egine loipon? lythikan ta provlimata.gia na doume tis ypodomes pou anaferontai parapano stin perioxi mas tha perasoun 100 xronia. ki amfivalo an ginoun kai tote. emeis oloi tha exoume figei. krima gia oli tin perioxi apo sarantaporo eos polifito.teliosame!!

Ανώνυμος είπε...

TO EYRY KAI MEGALO ORAMA OFEILE NA TO ENSARKWNEI O DHMOS TWN SERBIWN, SAN KENTROBARIKOS DHMOS POU FAINETAI NA EINAI STO XARTH. ALLA EDW MILAME GIA PRAGMATIKH ENDEIA. TI NA KANOUN OI MIKROTEROI DHMOI? KALYTERA NA PAME OLOI MAZI STHN KOZANH.

Ανώνυμος είπε...

pali den ginete tipota. to provlima einai o kallikratis.

Ανώνυμος είπε...

to orama tou dimou serviwn to eidame meta ton kapodistria 1

Ανώνυμος είπε...

Me epise apelpisia me tin pragmatikotita pou ematha. Toso kairo ti kayxiomaste san dhmos servion; Kai ti leme pame kala;
Alla kai oi velventinoi ti kayxiontai;
H pragmatikothta tous diapsevdei.

Ανώνυμος είπε...

otan olwn i energia analonete sto na apodiksoun oti to diko tous xorio einai kalitero apo to diplano kai den vlepoun ti ginete giro tous afto sinveni. distixws einai pleon arga. mas pire to potami.

N.N. είπε...

Οι Belbentinoi έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τον αγώνα τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΕΟΣ δήμος θα είναι μια νέα μεγάλη αρχή.Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.Δεν γίνεται να μετράς με τα παλιά σταθμά τα νέα μέτρα.Δεν πρέπει να ξεχνάμε και πόσα θετικά θα έχει ο ΝΕΟΣ δήμος:Θα είναι χώρος σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Μακεδονία,θα είναι από τους πιο πλούσιους σε νερά Δήμος της Χώρας (Νερό=ΠΛΟΥΤΟΣ σε 10χρόνια δες τι γίνεται κάθε χρόνο με το νερό στην Λάρισα) , όμορφος και εξαιρετικά παρθένος τουριστικά τόπος....
Ολα αυτά θέλουν ομάδες ανθρώπων που να έχουν όρεξη για δουλειά.Ολα αυτά θέλουν ΔΟΥΛΕΙΑ.Οσοι σκέφτονται με τις παλιές λογικές έχουν ήδη αποτύχει...Αν οι προηγούμενοι Δήμοι ήθελαν έναν Δήμαρχο για να δουλέψουν σωστά οι νέοι Δήμοι όλης της Χώρας (και όχι μόνο ο δικός μας όπως κάποιοι προσπαθούν να μας περάσουν) θέλουν πολλούς περισσότερους....Βέβαια για να πετύχουν οι νέοι Δήμοι χρειάζονται χρήματα που θα πηγαίνουν όμως στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις τσέπες των "λαμογιών"....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

to "xwros syndeseis tis thessalias me tin makedonia" den symenei apolitws tipota.yparxoun polloi xoroi syndeseis nomwn se oli tin ellada. den vlepo kapoio idietero avantaz stin perioxi mas.oso gia to poli nero afto ti tha mas kanei? tha to poulisoume ston kampo tis Larisas? eimaste pleon stin epoxi tis texnologias kai tis kainotomias. to poli nero kai mono den tha feri ta paidia mas ksana ston topo tous. eidika osa exoun spoudasi kai prosdokoun ena kalitero mellon.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά μας θα γυρίσουν πίσω αν βρουν δουλειές αν υπάρχει πλούτος για να τον εκμεταλλευτούν.Το ότι θα είμαστε το σταυροδρόμι ανάμεσα σε δύο μεγάλες περιφέρειες νομίζω ότι είναι πολύ καλό από το να είμαστε απομονωμένοι κάπου στην Καστοριά ή την Φλώρινα ή ακόμη χειρότερα σε κάποιο απομακρυσμένο νησί...

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

to oti yparxoun kai xeirotera einai parigoria ston arosto.xairome omws tin aisiodoksia sou X.E. kai efxome na einai opws ta les.omws i kastoria kai i florina einai eniaioi dimoi kai oxi enas pirgos tis vavel me trianta mikra xoria. oso gia ta nisia afta tha einai aftonomoi dimoi kai exoun idi anaptiksi tin touristiki viomixania me oles tis ypodomes tis. emeis eimaste opwn proaneferes parthenos topos. diladi xwris tis stixiwdeis ypodomes. apo pion perimenoume na dosi lefta se ena tsourmo apo mikra xoria pou den tha eklegoun kan diko tous voulefti?

ΔΗΜΟΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ είπε...

Ελεος πιά.
Ας σταματήσουν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και τα εξυπνακίστικα σχόλια. Θα μας πάρει το ποτάμι, έχουμε τα μαύρα χάλια μας, όλοι οι καλοί ειναι γύρω απο τα Σέρβια και μες στα Σέρβια οι κακοί.Πότε γέμισε η περιοχή μας αγνούς πατριώτες και δεν το πηραμε χαμπάρι; Κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα οφίτσια τους γι΄αυτό και γκρινιάζουν.
Θέλει λέει να μείνει κοινότητα το Λιβαδερό. Λογικό δεν ειναι ; Πότε θα γίνει ξανά πρόεδρος ο σημερινός πρόεδρος ; Τι ρόλο θα παίζουν πια τα γκεσέμια του χωριού ; Θα χάσουν το χώμα κάτω απο τα πόδια τους.Κανένας δεν θα τους λογαριάζει.Να πηγαίνουν όμως να σφάζουν τα ζώα στην Ελασσόνα ή τα Τρίκαλα.
Θέλει να μείνει μόνος ο Δήμος Καμβουνίων.Μακάρι να μείνει. Να φύγει όμως η Ελάτη στην Δεσκάτη γιατί αυτό θέλει.
Να μείνει το Βελεβεντό Δήμος και να φύγει το Καταφύγι στην Κατερίνη γιατί αυτό θέλει.Αφού ουσιαστικά μετά απο τόσα χρόνια "επιτυχημένης" διαχείρισης όλα τα άλλα χωριά του Δήμου ερήμωσαν. Γιατί κύριε Δήμαρχε δεν μπόρεσε ο Δήμος πρότυπο όπως λέτε να σώσει τη Σκούλιαρι, το Παλιγράτσανο, το Πολύφυτο ; Μήπως τα έκανε όλα μόνο στο Βελβεντό; Τα χωριά δεν άδειασαν γιατί έλειπε ο πρόεδρος αλλά γιατί έλειπαν οι δουλειές. Ας αφήσουν κάποιοι τα κροκοδείλια δάκρυα.
Εάν υπήρχε πραγματική δημοτική αρχή στο Δήμο Σερβίων έπρεπε να κάνει την εξής πρόταση :
1. Ο δήμος Σερβίων παραμένει όπως ειναι σήμερα.Δεν επιθυμεί συννένωση.
2. Ο δήμος Καμβουνίων και το Λιβαδερό να παραμείνουν όπως ειναι ή να μεταφερθούν στον Δήμο Κοζάνης ή εναλλακτικά στον Δήμο Αιανής και να δημιουργηθεί τρίτος παραλίμνιος Δήμος με έδρα την Αιανή.
3. Το Βελβεντό να παραμείνει μόνο του. Μια χαρά θα αργοσβύνει.Δεν μας εξήγησες Δήμαρχε το 2012 πώς θα αυξηθούν οι μαθητές αν μείνει η κατάσταση ως έχει; Ο Δήμος θα βάλει το χέρι και θα αυξηθεί ο πληθυσμός; Τα ροδάκινα όμως απο το Πλατανόρεμμα θα τα εμπορεύεται πλέον ο Δήμος Σερβίων.
Καμμιά συνένωση με κανέναν δεν θέλει ο Δήμος Σερβίων. Ψαχτείτε οι υπόποιποι τι θα κάνετε και προς τα που θα βαίσετε αρκετά μας τα πρήξατε.
Ορίστε κύριοι αμπελοφιλόσοφοι.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα.
Ενας δημότης Δήμου Σερβίων

Ανώνυμος είπε...

Mε τέτοια λογική του δημότη Σερβίων πως να προχωρήσει ο Καλλικράτης; Ασχολήθηκε με το Λιβαδερό, την Ελάτη, το Καταφύγι κ.λ.π. Όμως θα ήταν σωστότερο να ασχολειθεί με τους συνδημότες εδώ και 12 χρόνια, δηλαδή τους κατοίκους του Προσηλίου, των Κρανιδίων και της Μεσιανής. Όταν δηλαδή θα γίνει ο παραλίμνιος Δήμος θα ασχολούμαστε με τη Γαλατινή, το Ρυάκιο και την Ασβεστόπετρα; Και δεν έκανε τον κόπο να ρωτήσει αν οι αγρότες του Πλατανορέματος ορθώς ποιόντες γράφτηκαν στους συναιτερισμούς του Βελβεντού και έχουν πετύχει καλύτερα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια. Και τέλος ας κάνει μιά έρευνα σε οικισμούς του σημερινού Δήμου του αν συμφωνούν με τις λογικές του.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΡΊΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΒΗΣΟΥΝ.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ.( ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛ)

Delino είπε...

Η δραματική σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι υπάρχοντες δήμοι, δεν μας επιτρέπει να αδιαφορήσουμε άλλο.
Η πραγματικότητα είναι αδήριτη και λέει ότι οι σημερινή δήμοι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Η διατήρηση του σημερινού status σηματοδοτεί το τέλος της περιοχής.
Η μόνη λύση είναι μια νέα αρχή στην οποία οφείλουμε να λειτουργήσουμε σαν ενιαίο σύνολο. Λάθη και τοπικισμοί δεν πρέπει να έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα.
Διαφορετικά όλοι μαζί θα θρηνούμε πάνω στα συντρίμμια μας.

Ανώνυμος είπε...

megala logia, genikologa, aoristies!!!
ftanei ftanei ftanei!!!

Ανώνυμος είπε...

O dimotis ton serbion as kanei tin analisi tou gia to diko tou to Dimo kai as afisei tous allous. Poniries den xreiazontai. An itan kalos o dimos sas tha poulouse ta proionta ton georgon kai ton ktinotrofon apo palia monos you. Oi sineterismoi sas ekleisan edo kai xronia apo to poly nikokirio. kai tora eine anagkasmenoi oi antropoi apo to platanorema na pane sto Belbento.Ekei eidan mia aspri mera. Giati na min ginun kai enas dimos? Esas den theloun oute na sas blepoun oute na sas akoun.

Ανώνυμος είπε...

PARA POLI THA TO ITHELA NA DO ENA SERVIWTI (EIDIKA ENAN APO AFTOUS TOUS FANATIKOUS) NA VGEI KAI NA KANEI MIA AFTOKRITIKI. NA MAS PEI GIATI DEN TOUS GOUSTAREI KANEIS. GIATI TOUS THEROUN OLOI AXONEFTOUS.

Ανώνυμος είπε...

Άξιος, Άξιος...

Ανώνυμος είπε...

Pantos an proxwrhsei h synenosh tha prepei na arxisoun oi koines synedriaseis twn dhmotikwn symbouliwn. Ekei tha arxisei to ksexwrisma ths hras apo to stari.

Ανώνυμος είπε...

to kako einai oti i synenwsi tha proxorisei kai tote tha arxisoun ta violia.otan arxisoume na peiname oloi mazi tote einai pou tha dagonoume o enas ton allo. alla dystixos tha einai pia arga gia olous. serviotes velventinous aianiotes kamvounious. an then antistathoun ston kallikrati kai oi serviotes (oi ygiws skeptomenoi fysika kai aftoi pou vazoun ta servia mprosta apo anoitous topikismous) oi ypolipoi apo monoi tous den tha ta kataferoun. ksesikothite loipon tora tora tora!!!!!

Ανώνυμος είπε...

τζαμπα αναλλωνεστε παλικαρια!!η συνεννωση εγινε προ`πολλου τυπικο ειναι το θεμα για να αρχισουν να οργανωνονται καλυτερα οι νεοι 4δημοι..ολοι ειμαστε ενα χωριο!!θελοντας και μη δε γινεται αλλιως..και δεν προκειται να παει κανενα λιβαδερο-βελβ στα σερβια,πως το εννοουν θα παμε στα σερβια!!!απλως θα ειναι ενας δημος,μακαρι να ειναι προς το συμφερον ολλων,αν δωσουν κονδυλια απο πανω θα ειναι!...

Ανώνυμος είπε...

Το βραδάκι της Τρίτης στην Αθήνα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση. Στο Υπουργειο Εσωτερικών. Όπως και, ανα μέρα και ωρα, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη χωρα, ανα νομό. Το μονο που ξερω ειναι πως και εκει ξεκαθαρισε πως δεν θα υπαρχουν κομματικα κριτηρια. Όμως για πρωτη φορα, πολλοι αιρετοι της περιοχης αρχιζουν και εκτιμουν πως θα παιξει δυνατα το σεναριο των 6 Δήμων...κρατηστε το, σαν σεναριο. Οχι το πιο πιθανο, φυσικα, αλλα με ποσοστο 25%, ενω πριν 10 μερες ηταν στο....5%.


Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

KAI POLY KALA EKANAN. PIO EKSYPNOI EINAI OI KEFALLONITES KAI OI PELOPONISIOI VOULEYTES? O NOMOS KOZANHS KAI OI ALLOI NOMOI THS DYTIKHS MAKEDONIAS THA PROSFEROYN THN EKPTWSH GIA TOYS 370?

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας είπε όμως ο Π.Π. πως θα είναι η διαμόρφωση των 6 δήμων; Σύμφωνα με το Παν. Θεσσαλίας;

Ανώνυμος είπε...

4 ή 6 αλλαγές θα έχουμε. Δυνάμεις υπάρχουν αρκεί "να σκουμπώσουν τα μανίκια τους".

Ανώνυμος είπε...

Αν ηξερα κι εγω φιλε....ειλικρινα, δεν γνωριζω...παντως και στο σεναριο των 6 Δήμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (μια μελέτη είναι απλα ε...) Βελβεντό και Αιανή παραμένουν σε Σέρβια και Κοζάνη. Και αυτό το σενάριο δεν στεκει, γιατι, για παραδειγμα, η Ποντοκωμη εχει τη μετεγκατασταση, οποτε ο Υψηλαντης πρεπει να παει Κοζάνη και οχι μαζί με Ελλησποντο και Αγία Παρασκευη...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο το σενάριο της Αιανής για 5ος δήμος παίζει.
Τίποτε άλλο.

Delino είπε...

Ανεξάρτητα από το εύρος της συνένωσης (ο δήμος Σερβίων έτσι κι αλλιώς θα διευρυνθεί) πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας πάνω σε νέα δεδομένα.
Χάσαμε την ευκαιρία με τον Καποδίστρια, ας μη χάσουμε και την ευκαιρία με τον Καλλικράτη.
Χρειάζεται νέος σχεδιασμός ανάπτυξης με ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή.
Ίσως να είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Για σκεφτείται ότι για τα 8 πρώτα χρόνια του νέου δήμου είτε έχει και την Αιανή είτε όχι, θα πρέπει να ξεχρεώνονται χρέη που υπάρχουν πριν τη συννένωση, περίπου 700-800 χιλ. ευρώ ανά έτος τουλάχιστον δηλ. 50/δημότη. Άρα πρώτα κάποιος να ορθοποδήσει και μετά να αναπτυχθεί αργά - αργά και βήμα - βήμα. Τα παραπάνω θα γίνουν υποχρεωτικά σύμφωνα με το σχέδιο και τους ελέγχους που θα είναι υποχρεωτικοί από την κρατική περιφέρεια. Επομένως ο νέος δήμαρχος θα κάνει απογραφή και θα πρέπει να βάλει έναν "Παπακωνσταντίνου" ως "ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομικών". Αυτά για να μη νομίζει κανένας ότι με την όποια συννένωση ξεκινά και η ταχεία Ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

Τι 50 ευρώ/δημότη μας λες. Καλύτερα πες ότι ανά έτος θα κρατώνται 75χιλ. από το Λιβαδερό, 110 χιλ. από τα Καμβούνια, 180 χιλ. από το Βελβεντό και 440 χιλ. από τα Σέρβια. Τι όφελος θα είχε ο καθένας μ' αυτά τα λεφτά σε έργά;

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανένας να μας ενημερώσει πόσα τελικά χρωστάει ο Δήμος Σερβίων;
Για πόσα χρόνια θα πληρώνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε παιδιά αφού χρωστάμε τόσα πολλά θα πουλήσουμε το Δημαρχείο να τελειώνουμε....Οπως έλεγε κάποτε και ένα παλιό περιοδικό της εποχής μου:"Nα πουλήσουμε 2-3 νησάκια της Ελλάδας στα Αμερικανάκια για να ξεχρεώσουμε".Τότε τώρα μάλλον πρέπει να πουλήσουμε την Κρήτη ή την Κέρκυρα για να ξεχρεώσουμε ολοκληρωτικά.Για μετά κάτι θα βρεθεί να πουλήσουμε.Τόσα νησιά έχουμε.....

Υ.Σ.Πλάκα κάνουμε .....


Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Xrostame 4.500.000 euro. Osa inai dilomena toylaxiston. pirame kai ena daneio 1,5 ekat euro kai xrostame kai aftes tis doseis. Afto einai gnosto tous parikountes sto dimarxeio mas. Oi alloi dimoi den einai xazoi na ta apodextoun. An paei enas ap olous sto symboulio epikrateias kai pei oti ton ypoxrewsan na analabei ta xrwstoumena ton Servion, i synenosi tha paei peripato. Poios anoteros dikastikos tha ypograpsei oti einai sosti i metafora xrewn apo ton enan Dimo ston allo. Ayta den ta blepoun oi sxedsiastes tou Kapodistria2? H nomizoun pos den tha ta psaksoun stin poreia oi alloi dimoi?

Ανώνυμος είπε...

Αν οι συνολικές οφειλές του νέου δήμου με τον Καλλικράτη, είναι 6 με 7 εκατομύρια euro την 1-1-11 τότε πρέπει στο τέλος της πρώτης τετραετίας να πέσουν στα 3,5 εκατομύρια και στην οκταετία κάτω από 1 εκατομύριο. Ποιος κάτοικος Λιβαδερού, Καμβουνίων, Βελβεντού και Αιανής πρόκειται να μην αντιδράσει; Ποιος μελλοντικό δημ. σύμβουλος δεν θα έχει πίεση από τους κατοίκους να μην "κόβονται" έργα και δραστηριότητες σ' αυτούς γιατί δεν μετέφεραν χρέη στον μεγάλο δήμο; Δεν θα απαιτούν πλήρη διαφάνεια στην νέα δημοτική αρχή και ειδικά στους οικονομικούς;

Ανώνυμος είπε...

an ginotane na zisete kai apomonomeni apo oli tin xwra tha to kanate euxaristws(belbentos)kleistofobiki koinwnia oust re na fygete na pate allou

Το Προφίλ μας