Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Βρέφος σώθηκε στο παρά πέντε


του Γιάννη Παππά από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
«Ημουν πολύ τυχερός που δεν έχασα το παιδί μου». Με τα λόγια αυτά ο Πολύκαρπος Σεμερτζίδης από την Καλαμιά Κοζάνης, πατέρας τριών παιδιών, περιγράφει στον «Α» την περιπέτεια που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του, την ημέρα των Θεοφανίων, όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης το 19 μηνών αγοράκι του, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατο πρόβλημα δηλητηρίασης.
«Οταν πήγα στο νοσοκομείο με το μωρό στην αγκαλιά, ζήτησα έναν παιδίατρο και μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει. Το παιδί μου κατάπιε διαλυτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πλυντήρια πιάτων. Εδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, πνιγόταν, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και δεν ήξερα τι να κάνω. Οταν μου είπαν πως δεν υπήρχε το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, κόντεψα να τρελαθώ. Ευτυχώς από την προσπάθεια και το φιλότιμο κάποιων γιατρών και του προσωπικού που υπήρχε τελικά καταφέραμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια να μεταφέρουμε το παιδί στη Βέροια, όπου ξέφυγε από τον κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Σεμερτζίδης, που ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου, όπως είπε, «να μη ζήσει κανείς άλλος γονέας όσα έζησα εγώ».
Κλειστή η κλινική από το Νοέμβριο Με την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου να βρίσκεται κλειστή από τις αρχές του Νοεμβρίου και με πολλές άλλες ελλείψεις, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε βασικές κλινικές (στην παθολογική κλινική βρίσκονται μόνο δύο γιατροί), ο παθολόγος–διαβητολόγος Κ. Δολιανίτης, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το έκτακτο περιστατικό, ξεσπά για την εικόνα διάλυσης του νοσοκομείου και κάνει λόγο για «μια τραγική εμπειρία» που βίωσε ο ίδιος, οι ειδικευόμενοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. «Δε θέλω να ξαναζήσω παρόμοιο περιστατικό στη ζωή μου. Ηταν μια τραγική εμπειρία για εμένα και το υπόλοιπο προσωπικό. Με καλέσανε ειδικευόμενοι γιατροί του παθολογικού για να αντιμετωπίσουμε το πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης. Φυσικά δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα αντικρίσω, βρήκα ένα παιδάκι με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και έπρεπε να γίνουν άμεσες ενέργειες, χωρίς όμως να διαθέτει κανένας συνάδελφος στο νοσοκομείο τις απαραίτητες γνώσεις και την απαραίτητη εμπειρία για περιπτώσεις μικρών παιδιών. Ευτυχώς μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με το κέντρο δηλητηριάσεων και με το παιδιατρικό της Βέροιας και πήραμε τις πρώτες οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Είμαι παθολόγος, αλλά δε διαθέτω εμπειρία για μικρά παιδιά, μια λάθος δοσολογία φαρμάκου, ένας λάθος χειρισμός μπορούσε να αποβεί μοιραίος για το παιδί. Η ψυχραιμία όλων, ακόμη και των γονέων, έσωσε το παιδί», επισημαίνει ο κ. Δολιανίτης. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων περιστατικών, όπως επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, καθιστούν απελπιστική την κατάσταση.   
Αναγκαστικά αυτοσχεδιάζουμε «Δεν είναι δυνατό να αφήνουμε στην τύχη τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός για παρόμοια έκτακτα σοβαρά περιστατικά, όχι να καλούμαστε να αυτοσχεδιάζουμε αυτοί που έχουμε μείνει στα νοσοκομεία για το τι θα κάνουμε. Το ότι έκλεισε και δε λειτουργεί ένα τμήμα, όπως το παιδιατρικό, δε σημαίνει πως τα στοιχειώδη πράγματα δεν μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε στους ασθενείς μας», τονίζει ο κ. Δολιανίτης. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Κατσίνας, τόνισε πως «η κατάσταση είναι τραγική όχι μόνο στο Μαμάτσειο αλλά και στο Μποδοσάκειο». «Εχουν παγώσει όλες οι προκηρύξεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δεμένα χέρια και περιμένουν να αντικατασταθούν. Αυτήν τη στιγμή σε όλο το νομό Κοζάνης υπάρχει μόνο ένας γιατρός σε παιδιατρική κλινική, ο διευθυντής της παιδιατρικής του Μποδοσάκειου Δημήτρης Κυφωνίδης, μόνο αυτός. Δεν πάει άλλο», σημείωσε.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το ΕΣΥ καταρρέει παρά τις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις των καρεκλοκένταυρων υπευθύνων της Αθήνας ( υπουργών, ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, διορισμένων διοικητών ) και τα ανευ περιεχομένου και ουσίας ευχολόγια των τοπικών μας βουλευτών. Ειδικά οι τελευταίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να πράξουν το αυτονόητο. Να πάψουν να χρησιμοποιούν τα κρατικά νοσοκομεία ως έναν ακόμη μηχανισμό του γελοίου πελατειακού τους συστήματος ( βλ. αποσπάσεις, μετατάξεις, εσωτερικές ανακατατάξεις) και να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας με τις ανεύθυνες και έμπλεες ανοησίας παρεμβάσεις τους ( βλ. δίπολα, τρίπολα, κατασκευή τριτοβάθμιου νοσοκομείου κ.α).Η ημιμάθεια και η ασχετοσύνη τους βλάπτουν δυστυχώς σοβαρά την υγεία μας. Όπως σοβαρά βλάπτει την υγεία της δημόσιας ζωής μας και η αδράνεια των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να απαιτούν απο τους κρατούντες τον εξορθολογισμό των δημόσιων οργανισμών και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Όσο τα μπαλώματα θα προκρίνονται απο τους ιθύνοντες ως η μόνη λύση τόσο θα απαξιώνεται το ΕΣΥ και τόσο θα κινδυνεύει καθημερινά η υγεία των συμπολιτών μας. Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία και σε όσους ψηφίζετε καθε τέσσερα χρόνια.....

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο το ρεπορταζ του συναδελφου. Και η ιστορια δείχνει το μεγεθος του προβληματος...Φίλοι από το Βελβεντό εχουν βιώσει ανάλογη περιπέτεια με το παιδί τους ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Και αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, δυστυχώς. Μάλλον η υπουργός Μαριλίζα θα πρέπει να έρθει να δει ιδιοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Oυρέ ΠΛιάτσιου, κάν και κανέν ρεπουρτάζ.Ολου ΠΠ και τίποτ άλλου.Καιμενι.Τι δημοσιουγράφς είσι.Μόνου για την καρέκλ είσι.Ουρέ Πλιάτσιου, δεν κάνς για τίπουτας.Ερχοντι και Απόκριις στην Κουζάν.Δεν ντίνισι Παπάς, να γελάσουμ κι λίγου.
Τι λες ουρέ Πλιάτσιου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κλασικός μακάκας Ελληνας. Αντί να τοποθετηθεί σοβαρά για ένα τόσο φλέγμων ζήτημα χαζολογεί και ανοησιολογεί. Όταν όμως έρθει η δύσκολη ώρα τότε τρέχει σαν παλαβός και μυξοκλαίει στα κανάλια για την κατάντια του ΕΣΥ. Και μετά θέλουμε να γίνουμε και σοβαρό κράτος. Ουστ ρε ψηφοφόροι της πλάκας

Ανώνυμος είπε...

Oυρέ χαζάθκεις.σι λίπιτ μυαλό.τι λές ουρέ.εγο μίλσα για τουν Πλιάτσιου, τουν δημοσιογράφ.μίλσα εγο για σέν.ειπα ου Πλιάτσιους να γίν παππάς.Κακό είν ουρέ.Ενας είν ου Πλιάτσιους.Θα βάλν κι καπέλου παπα, αφουν δεν εχει ούτι μια τρίχα στου κιφαλιτ.

Ανώνυμος είπε...

@8.37
den ksero ti tha valei o pliatsos alla esy vale apo tora tin perikafalea tis vlakeias

Ανώνυμος είπε...

H KATHAREVOUSIANA EGINE PALIOS KOZANITHS KAI KALA...BRE OUST APO DW, ANOHTH...

Ανώνυμος είπε...

Η καθαρευουσιάνα είναι ο Κοκολιός!!!!

Ανώνυμος είπε...

ayto den to eixame ipopsiastei. exeis dikio omws. aytos einai. mono aytos kaigetai na iperaspisei ta lathi tou.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να δωθεί άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απαξίωσης και της υπολειτουργίας του νοσοκομείου Κοζανης.Πρόβλημα που δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε σαν τοπική κοινωνία, παρα μόνον όταν έρθουμε εμείς ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο με την ωμή πραγματικότητα,της πλήρους ανυπαρξίας παροχών υγείας στην περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

Exεις απόλυτο δίκιο. Κοίτα για παράδειγμα τον αριθμό των αναρτήσεων για ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, οι αστειότητες γελοίων δημάρχων και πολλά άλλα και τον αντίστοιχο αριθμό για ένα ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία. Ο Ελληνάρας ξέρει να τοποθετείται επι παντός επιστητού και να εκφέρει γνώμη για ζητήματα που δεν πολυκαταλαβαίνει αλλά όταν ανακύπτει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα κάνει την πάπια. Σιγή ιχθύος για ζητήματα που απο καταβολής του ελληνικού κράτους προσεγγίζονται με την λογική του βλέποντας και κάνοντας. Και όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα μας εξοργιζόμαστε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών. Καλά να πάθουμε λοιπόν

Delino είπε...

Ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χωρίς ένα λειτουργικό νοσοκομείο.
"Στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας απευθύνονται για να γεννήσουν και οι γυναίκες από την Κοζάνη και Φλώρινα. Αν και το νοσοκομείο της Κοζάνης διαθέτει Μαιευτική Κλινική, δεν διαθέτει Παιδιατρική Κλινική" (Ελευθεροτυπία).
Οι τοκετοί προϋποθέτουν την παρουσία παιδιάτρου που τα δυο νοσοκομεία δεν έχουν.
Ένα μπάχαλο δηλαδή.

Delino είπε...

Μήπως μαζί με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μας χρειάζεται και ένας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ;

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΛΙΑΤΣΟ ΚΑΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ)
ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΟΦΕΡΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Τα χάλια της ΚΟΖΑΝΗΣ μόνο στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ ΕΊΝΑΙ???
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!!!
ΠΑΣΟΚ μια 20ετία ΘΕΛΑΜΕ!!!
ΤΩΡΑ τι ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ???

Ανώνυμος είπε...

Aλλά φταίμε και εμείς. Πρωτίστως εμείς. Οταν για παραδειγμα σηκώνουμε με απίστευτη ευκολία το τηλεφωνο για να καλέσουμε τον βουλευτάκο μας και να τον παρακαλέσουμε να αποσπάσει τον μπούλη βουτυρομπεμπέ μας απο την οργανική θέση στην οποία διορίστηκε απο τα κεντρικά όργανα του κράτους (π.χ νοσηλευτής) σε κάποια φραπεδο-θέση και ο τοπικός βουλευτάκος προκειμένου να μην χάσει το ψηφαλάκι του ενδίδει στις πιέσεις, τότε ρε γαμώτο ποιός μας φταίει; Η κυβέρνηση και το εκάστοτε υπουργείο ή η σάπια νοοτροπία μας; Της ήσσονος προσπάθειας και του ωχαδερφισμού; Ε Μιχάλη;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς φταίμε, στο ότι μας αρκούν, ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΥΠΕΡΗΤΗΣΕΙΣ!!!
και ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ, για το εργο που ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ οι κάθε ΕΙΔΟΥΣ και ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΚΑΝΤΗΔΕΣ!!!
Ας μας κάνουν τις ΜΙΚΡΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ μας, ΑΛΛΑ να τους ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, σύμφωνα με τα ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ, ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Aν και τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον και η κυβέρνηση και οι εκάστοτε υπουργοί έχουν τις ίδιες ευθύνες με εμάς. Μιας και επιτρέπουν τις αυθαιρεσίες αυτές των βουλευτών-υπαλλήλων τους και τις νομιμοποιούν με νομοθετικές πράξεις και διατάγματα. Μια σοβαρή κύβερνηση όπως θέλει να αποκαλείται η σημερινή θα προχωρούσε τάχιστα στο εξής απλό. Όλοι οι δημόσιοι υπαλληλοι να επιστρέψουν εντός μηνός στις οργανικές τους θέσεις. Ετσι απλά. Η σημερινή όμως ΄΄υπεύθυνη ΄΄ κυβέρνηση τί κάνει; Προχωράει σε νέες προσλήψεις 3500 νοσηλευτών απο τους οποίους οι μισοί θα χαθούν κάπου στο δρομό προς την οργανική τους θέση για άλλους προορισμούς αργομισθίας και φαιδρής δημοσιουπαλληλίας. Ε Μιχάλη;;;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ.
έχουμε τέτοιους ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ, ΓΙΑΤΙ τέτοιοι μας ΑΞΙΖΟΥΝ.
ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, και
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για το ΜΕΛΛΟΝ το δικό μας και των ΠΑΙΔΙΩΝ μας!!!
Η ΑΠΟΡΙΑ μου είναι γιατί ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ και ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ???
ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ???

Ανώνυμος είπε...

Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η 7K/2009 προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 457/29.12.2009 σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο

KΑΛΩΣ ΤΗΝΑ, ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΕ!!!
ΔΕΝ ΛΕΓΑΜΕ ΝΑ ΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΛΟΤΤΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δικιο για την εκπομπή. Πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Πάντως μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ έχει αναδειχθεί αρκετά το θέμα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Π.Π το ΠΑΠΙ
Στίς εκπομπές σου, σου επισημαίνω, ότι δεν απευθύνεσαι σε παιδάκια πρώτης δημοτικού!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΡΗΣ Ο ΑΓΡΙΕΨΕ ΠΑΛΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..

Το Προφίλ μας