Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Δυτική Μακεδονία: Να μειωθούν οι Δήμοι για να γίνουν ισχυροί

από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Με τη λογική των μεγάλων και ισχυρών δήμων συμφωνεί και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. «Αν θέλουμε σοβαρή αυτοδιοίκηση, θα πρέπει οι δήμοι να είναι μεγάλοι και δυνατοί, ώστε να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα έργα ανάπτυξης», είπε ο κ. Μαλούτας. Η πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού, αλλά και του ΙΤΑ είναι οι δήμοι να μειωθούν από 16 σε τέσσερις. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων και Βοΐου, άποψη με την οποία συμφωνεί εν μέρει και ο κ. Μαλούτας, που προτείνει ο αριθμός τους να μην είναι μικρότερος από τέσσερις και μεγαλύτερος από έξι.
Ενθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος. Η πρόταση του ΙΤΑ για την περιοχή είναι οι οκτώ δήμοι του νομού να μειωθούν σε τρεις (Γρεβενών, Δεσκάτης και ο ορεινός δήμος Θεόδωρου Ζιάκα). «Αποψή μου είναι να πάμε σε δύο δήμους, ώστε το αξιόλογο ορεινό τμήμα του νομού με τη Βασιλίτσα και τη Βάλια Κάλντα να χωριστεί στη μέση και να αξιοποιηθεί σωστά από εύρωστους δήμους», είπε ο κ. Νούτσος.
Την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία δύο δήμων, Φλώρινας και Αμυνταίου, υιοθετεί ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου. «Είμαστε μία λεκάνη με μικρές αποστάσεις κι εξυπηρετεί αυτή η αναδιάρθρωση. Ο ''Καποδίστριας'' βοήθησε την περιοχή μας και η νέα συνένωση θα φέρει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαναστασίου. Ο νομός Φλώρινας αποτελείται σήμερα από οκτώ δήμους.
Την παροχή οικονομικών πόρων στους νέους ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν όλα τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, ο οποίος τάσσεται με αυτές τις συνθήκες υπέρ του «Καλλικράτη». «Το βασικό είναι οι καινούργιοι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρές νομαρχίες. Σήμερα στο νομό υπάρχουν δώδεκα δήμοι και θα μπορούσαν να γίνουν ένας ή δύο, για να παρέχονται σωστές υπηρεσίες. Αρκεί βέβαια τα χρήματα να μένουν στους ΟΤΑ και να μην πηγαίνουν στο αθηνοκεντρικό κράτος», τόνισε ο κ. Τσαμίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας