Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αρχή…αντιδράσεων-Κρίσιμη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ

Από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, στην κρίσιμη από πολλές πλευρές συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης, θα αποσαφηνιστούν και επίσημα οι θέσεις και οι…προθέσεις των δημάρχων και των αιρετών της περιοχής μας, αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Η εν λόγω συνεδρίαση θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της ΤΕΔΚ και πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από το, επίσης κρίσιμο, συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, το οποίο θα λάβει χώρα το διάστημα 18-20 Ιανουαρίου.
Την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κοζάνης Σάββας Ζαμανίδης θα παρουσιάσει και τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τον αριθμό των Δήμων στο Νομό Κοζάνης, με το πιθανότερο σενάριο να συμφωνεί, ίσως, με την πρόταση και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κάνει λόγο για τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων Δήμων: Κοζάνης, Εορδαίας, Βοίου και Σερβίων.
Ήδη, πάντως, η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε δημάρχους και αιρετούς του Νομού Κοζάνης, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν και με επίσημο μορφή. Έτσι, σήμερα, Τετάρτη, έχουν συγκληθεί σε συνεδρίαση τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Αιανής, όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πενταλόφου, με τον δήμαρχο Γιώργο Τζέλλο και τον πρόεδρο Γιώργο Καρούτα να εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο. Την ίδια στιγμή, μετά και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ αναμένεται η νέα γενική συνέλευση στο Βελβεντό, με τον δήμαρχο Μανόλη Στεργίου να εκφράζει ήδη πολλές ενστάσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης» και, φυσικά, την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη συνένωση με το Δήμο Σερβίων. Πολλές φαίνεται πως είναι οι ενστάσεις και από τον πολύπειρο δήμαρχο Τσοτυλίου Μανόλη Γκάση, αλλά και από άλλους δημάρχους, οι οποίοι ήδη μελετούν εξονυχιστικά το πολυσέλιδο κείμενο.
Στο μεταξύ, το σχέδιο «Καλλικράτης» συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, την Τρίτη. Τα περισσότερα μέλη της συμφώνησαν επί της αρχής στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να ικανοποιεί τρεις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, η διευκρίνηση ως προς τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς και η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού, που κατά τον κ. Κακλαμάνη πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου. Ο κ. Τέγος, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διαφώνησε συνολικά με το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ ο κ. Γκορτσόπουλος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει διάλογος για τα επί μέρους θέματα αυτής της μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας