Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 12ήμερου στο Δ. Σιάτιστας



Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός των Μπουμπουσιαριών στη Σιάτιστα, στις 5 και 6 Ιανουαρίου, αφήνοντας ευχαριστημένους επισκέπτες, συμμετέχοντες και διοργανωτές.Την παραμονή των Φώτων, ο Δήμος Σιάτιστας σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Μπούρινος» προσέφεραν στην πλατεία Γεράνειας σιατιστινό κρασί και μεζέδες, συνοδεία τοπικής ορχήστρας, και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις παρέες των Μπουμπουσιαριών να δίνουν το παρόν και να ξεσηκώνουν τον κόσμο. Πλήθος Μπουμπουσιαριών πλημμύρισαν τους δρόμους και τα μαγαζιά της Σιάτιστας, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν ζωντανή μουσική και γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο. Ανήμερα των Θεοφανείων, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των Μπουμπουσιαριών. Δεκαπέντε παρέες, με ζωντάνια και μεράκι, πρωτότυπες ενδυμασίες και άφθονο χιούμορ παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο της Σιάτιστας, και διασκέδασαν τον κόσμο. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες, άνοιξαν την παρέλαση. Την παρέλαση των Μπουμπουσιαριών παρουσίασαν ο Δ/ντής του Siera FM κ. Β. Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δ. Σιάτιστας κ. Δημόλας και ο Λαογράφος της Σιάτιστας κ. Γ. Μ. Μπόντας. Το γλέντι συνεχίστηκε στην πλατεία Χώρας όπου ο Δήμος κερνούσε κρασί και εκλεκτούς μεζέδες σε όλο τον κόσμο. Την παρέλαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Νομού Κοζάνης κ. Κουκουλόπουλος, κ. Βλατής, κ. Κασαπίδης, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κίρκος, ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Δακής, ο Γεν. Γραμματέας της Ν.Α. Κοζάνης, κ. Κουρούμαλλος, οι αντινομάρχες Κοζάνης κ. Σβώλης και κ. Σόκουτης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κα Μπούρτσου, κα Φωτιάδου, κ. Γκερεχτές, κ. Λαμπρόπουλος, ο π. Βουλευτής κ. Βλαχόπουλος, η κα Νανοπούλου, η Δήμαρχος Μουρικίου κα Βρυζίδου και ο Δήμαρχος Ασκίου κ. Πάτρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τ. Σ. Μικροκάστρου κ. Χρ. Παπαϊωάννου και πολύς κόσμος από τη Σιάτιστα και άλλες περιοχές.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Σιάτιστα, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έζησε από κοντά τον εορτασμό των πατροπαράδοτων εθίμων, γεύτηκε το Σιατιστινό κρασί και τους παραδοσιακούς μεζέδες, διασκέδασε με τις τοπικές ορχήστρες και απόλαυσε τη Σιατιστινή φιλοξενία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δωδεκαήμερου ξεκίνησαν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009 με το έθιμο των Κλαδαριών, που άναψαν σε διάφορες γειτονιές της Σιάτιστας, και στο Δ.Δ. Μικροκάστρου, με τη συνοδεία τοπικής ορχήστρας, με χορό και τραγούδι, με προσφορά άφθονου σιατιστινού κρασιού και παραδοσιακών μεζέδων, και συνεχίστηκαν με τα Σούρουβα στις 30 Δεκεμβρίου 2009, όπου κλαδαριές άναψαν στις πλατείες Γεράνειας και Χώρας στη Σιάτιστα, στο Μικρόκαστρο και στη Γιάγκοβη. Με το έθιμο των Μπουμπουσιαριών κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δωδεκαημέρου του Δ. Σιάτιστας, οι οποίες σημείωσαν και φέτος πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς η συμμετοχή του κόσμου και η έλευση επισκεπτών από Ελλάδα και Εξωτερικό ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Η Δημοτική Αρχή Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά όλους τους δημότες, την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου, τους τοπικούς συλλόγους, τα σχολεία, το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου, τα μέλη του ΚΑΠΗ, τη Λέσχη Γυναικών Σιάτιστας, την Ακαδημία Ποδοσφαίρου, την ομάδα σατυρικού καρναβαλιού Κέρκυρας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων και όλο τον κόσμο για την ενεργή τους συμμετοχή στα έθιμα του Δωδεκαήμερου (Κλαδαριές – Σούρουβα – Μπουμπουσιάρια), και τους καλούν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας