Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μια συγνώμη στους κατοίκους της Μαυροπηγής

του Περικλή Αλειφέρη από το ΧΡΟΝΟ
Μεγάλη τιμή για την περιοχή μας αποτελεί ότι ο   πρόεδρος της ΔΕΗ απεδέχθη το σχετικό αίτημα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το μεσημέρι της Πέμπτης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα παρατήσουν την Χαλκοκονδύλη και θα ανηφορίσουν για να δουν το άλλο πρόσωπο της ΔΕΗ, το μουτζουρωμένο από την κάπνα των φουγάρων.

   
    Είναι φλέγοντα τα θέματα που θα συζητήσουν και η κατάσταση επιβάλει  να είναι καλά διαβασμένοι πριν πάρουν αποφάσεις. Πρέπει επίσης  να ακούσουν με προσοχή όλα αυτά που θα τους μεταφέρουν τα στελέχη της επιχείρησης, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και οι λοιποί φορείς της περιοχής.
   
    Πριν όμως ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία  θα ήταν καλό να κάνουν μια στάση στην Μαυροπηγή και να περιπλανηθούν στο χωριό που προφανώς δεν μοιάζει σε τίποτα με το δικό τους.
     Να περάσουν από το ακατάλληλο σχολείο  και να εξηγήσουν στα παιδιά το λόγο που  μεταφέρονται σε άλλο χωριό για να μάθουν γράμματα, να περάσουν από την ετοιμόρροπη εκκλησία του χωριού που δεν κατάφεραν ούτε οι  τέσσερις ¢γιοι προστάτες του χωριού να τη σώσουν από την μανία των μηχανημάτων. Να περάσουν από τα 70 σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων για να διαπιστώσουν ότι σε αυτά τα σπίτια μένουν άνθρωποι σαν και αυτούς, με δυο χέρια και δυο πόδια που περπατούν σε όρθια περήφανη  στάση. 
   
     Αφού τα δουν όλα αυτά πρέπει  να απολογηθούν για τη απαράδεκτη στάση της ΔΕΗ την τελευταία 10ετία. Να απολογηθούν για τις εντολές που είχαν δοθεί στα ΜΑΤ το 2001  για να για να εξασφαλίσουν  το ξεκίνημα του ορυχείου. Να απολογηθούν γιατί από το 2001 μέχρι το  2007 δεν είχαν κάνει καμία συζήτηση  και από το 2007 δεν έκανε  τίποτα απολύτως για να προωθήσει την μετεγκατάσταση δηλώνοντας πως θα εξεταστεί το θέμα το 2010.
   
    Πρέπει να ζητήσουν και εξηγήσεις από τα στελέχη τους που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές των κατοίκων, κρυμμένοι  πίσω από την υπηρεσιακή τους ανωνυμία,  γιατί δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην προβλέψεις των μηχανικών της όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγμές στα χωράφια, και να υποσχεθούν ότι θα βοηθήσουν στην επίσπευση του αποτελέσματος της εισαγγελικής έρευνας που κάπου φαίνεται να «βάλτωσε».
   
    Φεύγοντας από το χωριό για να συνεχίσουν τις διαδικασίες  πρέπει να ζητήσουν από τον κόσμο μια μεγάλη συγνώμη εκ μέρους όλων των Διοικητικών Συμβουλίων που άσκησαν διοίκηση χωρίς να ξέρουν που πέφτει η μεγαλύτερη ενεργειακή λεκάνη της χώρας.  Γιατί επιβάλλεται  να γνωρίζουν  ότι   μαζί με τις θέσεις και τους μισθούς αναλαμβάνουν και μια ιστορική συνέχεια που σε οδηγούν από λόγους ευθιξίας να απολογείσαι  και για λόγους ουσίας να διαχειρίζεσαι. Το επιχείρημα ότι το έκαναν οι άλλοι δικαιολογεί  την αρχή μιας πορείας αλλά  στην  συνέχεια  πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι διαφορετικός.
   
    Στη συνεδρίαση τους λοιπόν, πρέπει το θέμα της Μαυροπηγής να το δώσουν προτεραιότητα και να κινήσουν τις διαδικασίες να ανακοινωθεί επιτέλους το πολυπόθητο ΦΕΚ της μετεγκατάστασης και γιατί όχι με αφορμή το περιστατικό και σε συνεργασία με  το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των φορέων της περιοχής για ‘ίδρυση Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δυτική Μακεδονία.
   
     ¼ταν αναχωρήσουν λοιπόν σοφότεροι για τα εγκαίνια του περιπτέρου στη Διεθνή ¸κθεση Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουν μάθει ότι το μέλλον της ΔΕΗ προϋποθέτει σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους της περιοχής. Ενας σεβασμός που θα επιτευχθεί όχι με λεονταρισμούς «παραγοντιλίκια» και εξαγγελίες αλλά με σωστό σχεδιασμό που θα δίνει έμφαση στο αύριο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας