Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Απορίες και σκοτεινά σημεία στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Κοζάνης.

Ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση του δημάρχου (αλλά και η μετέπειτα διάψευσή του από την οικονομική υπηρεσία!) στην ερώτηση του Λευτέρη Ιωαννίδη στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και η απάντηση της Περιφέρειας στη γραπτή ερώτησή μας για την – τουλάχιστον περίεργη-  έγκριση της  340/2011 απόφασης περί τροποποίησης του προϋπολογισμού του δήμου Κοζάνης.
    Σχετική επιστολή είχαμε  καταθέσει ως Κίνηση και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

           
    Πιο συγκεκριμένα: Πριν από λίγες μέρες ενημερωθήκαμε από τη Γενική Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας για την έγκριση της απόφασης 340/2011 που αφορούσε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου με παράλληλη λήψη δανείου ύψους περίπου 27.000.000 ευρώ. Απορία μας προκάλεσε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο αναφέρει : «Διαπιστώνουμε την τεκμαιρόμενη νομιμότητα της αριθ. 340/2011 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, λόγω παρέλευσης άπρακτης της αποκλειστικής προθεσμίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις παρ.3 του άρθρου 225 του Ν,. 3852/2010».    
   Την ίδια απάντηση πήραμε και σε σχετική επιστολή που είχαμε καταθέσει ως Κίνηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, χωρίς καμμία επιπλέον διευκρίνιση. 
    Το όλο ζήτημα προκαλεί εύλογο προβληματισμό:
*      Η πάροδος της προθεσμίας ελέγχου, χωρίς πραγματικό έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του Δήμου Κοζάνης, εκθέτει την αρμόδια Υπηρεσία της Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και τη διορισμένη από την κυβέρνηση  Γενική Γραμματέα κ. Μπάστα.
*      Με υπερχρεωμένο το Δήμο Κοζάνης και τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο Καλλικράτης για τη λήψη δανείων από τους ΟΤΑ  θα έπρεπε, τόσο το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο να εμφανίζει αυξημένη υπευθυνότητα  για τον έλεγχο νομιμότητας, παρά να αφήνει την προθεσμία να εκπνεύσει και παράλληλα ο Δήμος Κοζάνης να επιζητεί πραγματικό έλεγχο για τα οικονομικά του και όχι να αρκείται σε προθεσμίες που απλώς περνάνε  άπρακτες.

    Στο διάστημα των 9 μηνών που η Δημοτική Κίνηση εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, έχουμε επισταμένως ασχοληθεί με την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Με σειρά επιστολών μας ζητήσαμε και (αρχικά) λάβαμε ορισμένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του νέου δήμου (οφειλές προηγούμενων ετών, οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια του δήμου, σειρά εξόφλησης παρελθουσών υποχρεώσεων  κλπ.).
Όμως αυτή η ροή πληροφοριών σταμάτησε. Στις 10/8/2011 με νέα μας επιστολή ζητήσαμε πρόσθετες διευκρινίσεις από την οικονομική υπηρεσία για αρκετές περιπτώσεις με σκοτεινά σημεία και ερωτηματικά (έκδοση ενταλμάτων, επιτόκιο δανείων ΤΠκΔ, αποστολή στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.α.). Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις δεν πήραμε απάντηση και αναγκαστήκαμε να επανέλθουμε με νέα επιστολή προς την αρμόδια αντιδήμαρχο στις 12/9/2011. Έτσι ο Λευτέρης Ιωαννίδης έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 26/9/2011  με συγκεκριμένες ερωτήσεις :
*      Γιατί δε λάβαμε τις απαντήσεις στην επιστολή μας;
*     Έχουν γίνει πληρωμές από το ταμείο του δήμου Κοζάνης χωρίς την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής και ελέγχου από την επίτροπο ; (Στη  λίστα που λάβαμε με τις μη ενταλματοποιημένες οφειλές εμφανίζονται οφειλές σε σχολικές επιτροπές από το 2010, οι οποίες όμως είναι εξοφλημένες).
Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις;
*      Τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της οικονομική επιτροπής;
 Ο κ. Δήμαρχος απάντησε μόνο στη δεύτερη ερώτηση αποδεχόμενος πως έγιναν πληρωμές χωρίς την έκδοση ενταλμάτων επειδή έπρεπε να γίνουν και δεσμεύτηκε να τεθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Μετά την εξέλιξη αυτή, στις 29-9-2011 η οικονομική υπηρεσία απάντησε στην επιστολή μας σχετικά με το ίδιο ερώτημα, αναφέροντας πως «όπως προκύπτει από τα βιβλία του δήμου όλες οι σχολικές επιτροπές πληρώθηκαν με εντάλματα πληρωμής». Είναι πασιφανές ότι εδώ κάτι συμβαίνει. Είτε  ο δήμαρχος είναι λάθος πληροφορημένος ή η οικονομική υπηρεσία δε γνωρίζει τι γίνεται!! Μένει να αποδειχτεί τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς εμείς θα ζητήσουμε και περαιτέρω στοιχεία. Όσον αφορά  στα υπόλοιπα ερωτήματά μας, οι απαντήσεις της οικονομικής υπηρεσίας δεν μας ικανοποιούν.

            Με τη μικρή μας εμπειρία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά με τον ουσιαστικό έλεγχο που προσπαθούμε να ασκήσουμε, ως οφείλουμε εκ της θέσεώς μας στην αντιπολίτευση, αυτό που δυστυχώς διαπιστώνουμε, όσο περνά ο καιρός, είναι η κακή εικόνα  του δήμου μας στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης. Όσα επιχειρήματα και αν επικαλείται ο δήμαρχος, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και η εικόνα μιλά από μόνη της.
    Κατά το παρελθόν ζητήσαμε επίσης  από τη δημοτική αρχή που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Κοζάνης τα τελευταία 20 χρόνια να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση, αλλά και από τις δημοτικές αρχές του δήμου Ελλησπόντου που  ‘κατάφεραν’ τα μεταφέρουν στις επόμενες γενιές χρέη και ελλείμματα. Παρότι το ζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο δύο φορές και αυτό διότι πιστεύουμε πως η αυτοκριτική και η ανάληψη ευθυνών είναι πάντα μια καλή αρχή, δε λάβαμε ποτέ τις απαντήσεις που περιμέναμε.
    Θα συνεχίσουμε, παράλληλα με τον έλεγχο που οφείλουμε να κάνουμε, να ζητάμε πάντα και ευθύνες από αυτούς που πιστεύουμε ότι πρέπει να τις αναλάβουν με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία του δήμου Κοζάνης και όχι την απαξίωση της δημοτικής αρχής.
Αναμένουμε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.



      Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη-Τόπος να ζεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας