Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το «νέο» σχολείο της «δια βίου περιπλάνησης» και ο χρεωμένος Δήμος Κοζάνης!


Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μοναδικός Δήμος στο νομό μας που δεν έχει δώσει χρήματα στα σχολεία από τις κρατικές επιχορηγήσεις που δόθηκαν , με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες  να χρωστούν σε, νερό τηλεθέρμανση, ΔΕΗ,ΟΤΕ και προμηθευτές για δαπάνες που αφορούν την λειτουργία τους και το χειρότερο, σήμερα, να εμποδίζεται η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία τους εξαιτίας ελλείψεων.
Κάθε χρόνο δίδονται τρεις κρατικές επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων, μέσω των δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Το έτος 2011 η πρώτη και η δεύτερη χρηματοδότηση (αποφάσεις με αρ.πρωτ. 6947/8-2-11 και 19493/19-4-11) ανέρχονται σε 30.000.000,00€ η κάθε μια. Η τρίτη με αρ.πρωτ. 39014/1-9-11 ανέρχεται σε 20.000.000,00€.
Η κατανομή γίνεται απευθείας στους δήμους και το ποσό για τις δύο πρώτες  παραπάνω χρηματοδοτήσεις, για το δήμο Κοζάνης είναι 285.537,70 ευρώ και για την τρίτη χρηματοδότηση είναι 190.358,47 ευρώ. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας σε ένα μόλις χρόνο είναι της τάξης του 75%.
Στο τέλος κάθε απόφασης, αναφέρεται ότι: «Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή και ιδιαιτέρως οι Γενικοί Γραμματείς αυτών, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση από τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους, στις οικείες Σχολικές Επιτροπές ή Σχολικές Εφορείες (στην περίπτωση των μειονοτικών σχολείων),  των πιστώσεων που τους διατίθενται επισημαίνοντάς τους ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες»
Ο χώρος της εκπαίδευσης καλείται να ξεπληρώσει μέρος των χρεών και η υποχρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, οδηγεί σε υποβάθμιση αυτής. Και δεν φτάνουν όλα αυτά ενώ οι παραπάνω επιχορηγήσεις έχουν κατανεμηθεί και πιστωθεί σε όλους τους υπόλοιπους δήμους του νομού Κοζάνης από την περασμένη σχολική χρονιά, ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ!  Μήπως δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου μας;
Αναγνωρίζουμε την προχειρότητα  που το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αντιμετώπισε το θέμα της λειτουργίας των νέων Σχολικών Επιτροπών και τα εμπόδια που είχαν και έχουν ως προς τη σύστασή τους και την εκπόνηση του έργου τους. Αυτό το δείξαμε έμπρακτα αφού το χρονικό περιθώριο που είχε θέσει το Υπουργείο εξέπνευσε εδώ και αρκετούς μήνες αλλά και το ίδιο δεν ήταν συνεπές ως προς τον έγκαιρο καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας και της συγκρότησης αυτών.
Εν τέλει  όμως, έγινε η συγχώνευση  και η σύσταση των δύο νέων. Μία Σχολική Επιτροπή για την Πρωτοβάθμια και μια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δική μας πρόταση, σύμφωνα με την απόφαση με αρ.πρ.8440/24-2-2011, ήταν το ποσό της πρώτης κατανομής να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της σχολικής επιτροπής με προσθήκη του ονόματος της αντίστοιχης σχολικής μονάδας εξουσιοδοτόντας ο πρόεδρος αυτής τον διευθυντή ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό, με την υποχρέωση εξόφλησης των χρεών και την αντιμετώπιση  λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Αποφασίσαμε μετά από συναίνεση των διευθυντών να αναλάβουν την εξόφληση των χρεών οι Σχολικές  Επιτροπές, και  ποσό 500-2000 ευρώ να τεθεί στη διάθεση κάθε διευθυντή σχολείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.
 Το ποσό αυτό έπρεπε να κατατεθεί σε  λογαριασμό στην Αγροτική  και Συνεταιριστική Τράπεζα (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντίστοιχα) Παρ΄όλα αυτά δεν εκταμιεύθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές από το ταμείο του Δήμου, με αποκλειστική ευθύνη του αυτού.
Ισχυρίζεστε πως υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και δεν προλαβαίνετε! Τότε γιατί κ.Δήμαρχε, αντί να ενισχύσετε τους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο τοποθετήσατε άλλον με μειωμένο ωράριο και μεταθέσατε τον ήδη υπάρχοντα σε άλλη θέση παρά την θέληση και των δύο και την αντίθετη άποψη των προέδρων των επιτροπών;
Δυστυχώς όλες οι αλλαγές γίνονται δίχως τον παραμικρό συντονισμό και σχεδιασμό, παραβλέποντας την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και αποδυναμώνοντας οικονομικά το ίδιο το σχολείο καθώς και το ρόλο του διευθυντή. Η ρευστότητα στο χώρο της εκπαίδευσης είναι τέτοια που κανείς δεν είναι σίγουρος για το σχεδιαζόμενο αποτέλεσμα.
Πέρυσι οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων είχαν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης. Φέτος με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, οι σχολικές μονάδες που καταργήθηκαν θα λειτουργήσουν σαν παραρτήματα προσαρτημένα στα πλησιέστερα σχολεία και Λυκειακές τάξεις !!!!Γλυτώσαμε τους διευθυντές και ψάχνουμε παράθυρα να δικαιολογήσουμε υποδιευθυντές!!!!
Και η επιλογή των «συγχωνεύσεων» ή των «συνενώσεων»που προβαλλόταν ως αναγκαία «για παιδαγωγικούς λόγους», άλλαξε για μερικά σχολεία; Κρίμα την  προσπάθεια της θεωρητικής θεμελίωσης των μέτρων, που εισηγήθηκαν οι εξουσιαστικοί φορείς και η συστηματική αναφορά σε συγκεκριμένους παιδαγωγικούς όρους και ψυχολογικές προϋποθέσεις!
Το «Νέο Σχολείο» πλέον  και το πρόταγμα «πρώτα ο μαθητής»του  υπουργείου παιδείας  ηχεί σαν ένα λαϊκίστικο ευφυολόγημα και λειτουργεί στην πράξη σαν μια  κακόγουστη φάρσα
Ας υπάρξει σοβαρότητα πια στο χώρο της εκπαίδευσης. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την Παιδεία ενός λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής δυστοκίας και διοικητικής δυσχέρειας στις σχολικές μονάδες.
                                                                                  Ρουσιάδου Στέλλα
                                                                                  Δημοτική Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας