Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μέρκελ: «Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα». Συνέντευξη στη ΝΕΤ (video)

Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, όμως η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις της δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν από το επίσημο δείπνο με τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων. «Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να κάνει ό,τι μπορεί, για να καλύψει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται. Νομίζουμε όμως ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να καλύψει όλα εκείνα τα οποία έχει υποσχεθεί».

«Εμείς, τα μέλη της Ευρωζώνης, είμαστε όλοι πολύ στενά συνδεδεμένοι, οι αδυναμίες του ενός είναι οι αδυναμίες όλων μας, και η δύναμη του ενός είναι η δύναμη η οποία θα περάσει σε όλους» συμπλήρωσε.

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε παράλληλα ότι οι Έλληνες «πραγματικά έχουν αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και πληρώνουν για πράγματα, για τα οποία δεν ευθύνονται ίσως άμεσα».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι για εκείνη «το μέτρο βάσει του οποίου θα κινηθούμε» είναι η αποτίμηση της τρόικας και όταν το κλιμάκιο της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν δώσει το πράσινο φως «εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τηρήσει τις προδιαγραφές της Τρόικα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το task force, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης τόσο για αλλαγές και πιστή τήρηση των μέτρων.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη δική μας ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές στη χώρα μας, αλλά και για την πιστή εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων, ώστε να πετύχουμε την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Και θέλω να τονίσω, επίσης, την αποφασιστικότητά μας για την πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, με στόχο και την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, με μια νέα αναπτυξιακή πορεία, αλλά και μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το task force, γιατί, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από την τεχνογνωσία για να μπορέσει να αναδείξει «τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «κακοφωνία σε διεθνές επίπεδο» που δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είπε ότι συνιστούν ισχυρό μήνυμα και πρόσθεσε ότι «όλοι είμαστε αποφασισμένοι, ο καθένας από την μεριά του για μια ισχυρή Ευρώπη και ένα ισχυρό ευρώ».

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υφίσταται μεγάλες θυσίες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πολύ θετική χειρονομία την πρόσκληση να απευθυνθεί στους Γερμανούς βιομήχανους, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «άριστες» τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι η Ελλάδα πέραν της αντιμετώπισης της κρίσης, θα αναδείξει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο για να σταθεί στα δικά της πόδια, όσο και για να συνεισφέρει σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τους στόχους της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι κατ' αρχήν η μείωση του ελλείμματος και ως συνέχεια αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα ενισχυθεί περαιτέρω ο EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη»

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε εξάλλου η Ανγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στη ΝΕΤ.

«Απογοητευτήκαμε όλοι από το γεγονός ότι η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα, αλλά τώρα η τρόικα επιστρέφει κι έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει πολύ να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα» πρόσθεσε.

«Εκφράζω το σεβασμό μου για τους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε:

«Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δομικές μεταρρυθμίσεις» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητες «αν θέλει να επιβιώσει κανείς στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά» και θα οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε η κυρία Μέρκελ στην φοροδιαφυγή, λέγοντας ότι «ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στην Ελλάδα λειτουργεί πλημμελώς», το ελλιπές κτηματολόγιο και τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.

«Ο κ. Ράιχενμπαχ θα είναι ήδη εκεί και θα προσφέρει τη βοήθειά του, επειδή όλοι θέλουμε να αποκτήσει ανάπτυξη η Ελλάδα και να έχει προοπτική» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον μας δουλεύεις σινιόρα Μέρκελ. Αν θες ισχυρή Ελλάδα δώσε φώτα και μέσα να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, και ρίξε τα επιτόκια τα τοκογλυφικά.

Το Προφίλ μας